Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Glenn Ficarra-John Requa ikilisi "Seni Seviyorum Philip Morris" ve "Yeni Yıl Soygunu" gibi başarılı dolandırıcılık filmleriyle dikkat çekmişti. Burada ise alandaki heteroseksüel romantik-komedi harmanına el atıyor. "Fokus", "Aşk Doktoru" ile "Bayan Eve"i birleştirme esnekliğini gösteriyor. Bunu yaparken de sözlü espriler, iyi kullanılan karakterler ve sempatik oyuncularla kahkaha garantili bir tür örneğine dönüşüyor. Film, yarından itibaren sinema salonlarında izlenebilir.

        Dolandırıcılık filmleri tarihinde gezintiye çıktığımızda aslında fazlaca eserle karşılaşırız. Genelde 'komedi'nin içinde yer alan, suç-mizah kırması omurgalarla hareket eden bu alan keyiflidir. Güldürmese bile, gülümsetir veya karakterleriyle kalıcı olabilir. Üçkağıtçılık müessesesi erkeklere mahsus gibi gözükse de, Amy Adams'ın "Düzenbaz"daki ("American Hustle", 2013) Sydney Prosser'ı, Glenne Headly'nin Janet Colgate'i (bkz. "Kirli, Çürük ve Adi"), Jennifer Love Hewitt'in Page'i (bkz. "Heartbreakers") gibi antolojik kadın tiplemeler çıkarmıştır.

        'BAYAN EVE' İMZASI HİSSEDİLİYOR

        Ancak esas olan bu formülün gereklerine göre nasıl hareket edeceğinizi iyi kestirmektir. Genelde erkeklerden oluşan bir ikili (bkz. "Şans Kurabiyesi", "Belalılar", "Bloom Kardeşler") ya da ekip yoluyla ilerlenir. Kumar masasında otururken, sahte bir sanat eserini pazarlarken ve şehvet yüklü oyunlara başvururken (liste uzayabilir) 'rol yapma' ve 'ikna etme' becerisini göstermek önemlidir. Örneğin Preston Sturges'ın "Bayan Eve"i ("The Lady Eve", 1941) Barbara Stanwyck'in canlandırdığı Jean'in katkısıyla üçkağıtçılığın tarihinde fark yaratmıştır. Orada babası ve erkek ortağının katkısıyla karşı cinsi (Henry Fonda) kandırmaya çalışan kadın karakter, meseleye romansı dahil etmiştir. O zamanların screwball komedi geleneği bir harmana dönüşmüştür.

        Aslında "Aşk Oyunu" (2014) kötü çekilmiş, ucuz bir yerli romantik-komedi olsa da o klasiğin modelini büyük oranda canlandırmıştır. Kadın dolandırıcı temsilinde 'avcı-av' ilişkisine/aşkına yanaşmayan "Fokus" ("Focus", 2015) ise sahtekar bir çiftin öyküsüne odaklanıyor. "Dolandırıcılar"daki ("The Grifters", 1990) John Cusack-Annette Bening çiftine atıfta bulunuyor sanki...

        DOLANDIRICILIK FİLMLERİNDE ÇOKTAN İZ BIRAKTILAR

        Ama filmin, "Seni Seviyorum Philip Morris" ("I Love You Philip Morris", 2009) ile Steven Russell adlı gerçek bir eşcinsel dolandırıcının öyküsüne uzanan senarist-yönetmen Glenn Ficarra-John Requa ikilisinden çıkması manidar. Orada bir ekip oluşturan Jim Carrey ile Ewan McGregor'un eşcinsel aşkı, mizahı iyi dengeleyip akılda kalmıştı. 2003'te ise "Yeni Yıl Soygunu" ("Bad Santa") yaratıcı bir dolandırıcı karakterini sinemaya armağan ederek onların senaryosuyla başarıya ulaşmıştı. Yönetmenler sektöre iş yapınca, "Çılgın Aptal Aşk" ("Crazy, Stupid, Love.", 2011) gibi aşk ve ilişkiler üzerine zeki bir çalışmaya imza atabiliyor. Orada kısa hikayelerden oluşan felsefi romantik-komedi omurgasında alternatif karakterler de vardı. Burada ise Meksikalı görüntü yönetmeni, farklı mekanlarda geçen filme bir egzotiklik katıyor.

        Hedef Will Smith'in, Andy Tennant imzalı "Aşk Doktoru"ndaki ("Hitch", 2005) öğretici kimliğini "Bayan Eve" üzerinden bir usta-çırak ilişkisine transfer etmek. Ama bu durum Margot Robbie'nin 10 yaş küçük olması, 90'lı profiliyle gelen bir seksilik ve üçkağıt riskiyle canlanıyor. Kevin James gibi sakar bir tipleme yok. Sadece 'her şeyi aşmış, aşık olması imkansız bir adam' var. Açıkçası işinin ehli Nick ile çömez Jesse'in ilişkisi seks arkadaşlığına kadar uzanıyor. Ficarra-Requa ikilisinin günümüz ilişkilerine gerçekçi bakışı böylece canlanıyor.

        AMERİKAN FUTBOLU MAÇI SEKANSI DOYUMSUZ

        Yönetmenler özellikle dolandırıcılık romantik-komedisi damarını korumuş. Amerikan futbolu maçı sahnesindeki 'zengini avlama' bölümü ve iş için her şeyi satma arzusu tutuyor. Eğlence açısından bir sıkıntısı yok filmin. Sahnelerin tamamındaki ikiyüzlülükler, göndermeler içine alıyor. Ama son bölümde özellikle final sekansındaki gidiş dönüşler çok bayağı duruyor. Bunlarla ilgili çaba sarf etmemek, "Sevi Seviyorum Philip Morris"in de, "Yeni Yıl Soygunu"nun da tekrarlanmasını engelliyor. 2000'lerdeki "Bloom Kardeşler" ("The Brothers Bloom", 2008), "Dokuz Kraliçe" ("Nueve Reinas", 2000) gibi başarılı dolandırıcılık filmlerinin seviyesine ulaşmak zorlaşıyor.

        Sarışın güzel Robbie, önümüzdeki 10 senede Altın Ahududu'ya kadar düşen Cameron Diaz'ın yerini doldurur mu bilinmez. Bu konuda Amber Heard de güçlü bir rakip sanki... Ama burada "Aşk Doktoru" ile "Lady Eve"in çatışması çok sevecen, eğlenceli, sürükleyici ilerliyor. Eğlendirme garantisi her sahnede üzerimizde baskı oluşturuyor. Kahkaha atmamak için kendimizi zor tutuyoruz. İncelikli senaryo bunu istiyor.

        FİLMİN NOTU: 5.6

        Künye:

        Fokus (Focus)

        Yönetmen: Glenn Ficarra, John Requa

        Oyuncular: Will Smith, Margot Robbie, Rodrigo Santoro, BD Wong, Gerald McRaney

        Süre: 105 dk.

        Yapım yılı: 2015

        Diğer Yazılar