Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        2015’in ilk yarısında (1 Ocak-26 Haziran arasında) ülkemizde 216 film vizyona girdi, bunlardan 76’sı Türk, 140’ı yabancıydı. Genelde sevdiğimiz yönetmenler hayal kırıklığı yarattı. Bakalım bu seçkiden yıl sonundaki nihai listeye kaç film girecek?

        İşte 2015’in ilk yarısının en iyi filmleri:

        1-Teksas Katliamı (The Texas Chain Saw Massacre) (1974): Ünlü korku klasiği, Türkiye’de ilk kez vizyona girdi. 40. yıla yakışan yenilenmiş dijital kopya, sinefilleri sevince boğdu. Kült katil Leatherface’i yeniden anlatmaya gerek var mı?

        2-Tek Aşkım (The One I Love) (2014): En özgün bilimkurgu romantik-komedilerinden… Justin Lader’ın dahiyane senaryosu, evlilik terapisini bir eve sıkıştırırken, ‘peki ya sevdiğinden bir tane daha olsaydı?’ sorusuna cevaplar arıyor.

        3-Gece Yarısı Sokakta Tek Başına Bir Kız (A Girl Walks Home Alone at Night) (2014): Birçok şablondan beslenen, “Karanlık Bastığında”nın Farsça kardeşi, bir füzyon harikası! Siyah-beyaz çekilmiş bu ‘vampir spagetti westerni’ için ne desek az kalır.

        4-Peşimdeki Şeytan (It Follows) (2014): David Robert Mitchell’in sezona damga vuran doğaüstü korku filmi, bir gelenek yaratacak gibi. ‘Kurbanların peşine düşen eli bıçaklı katil’den başlayarak türün bütün klişelerini yıktı, rejisiyle iz bıraktı.

        5-Prenses Kaguya Masalı (Kaguyahime No Monogatari) (2013): Doğaya duyarlı, organik ve sulu boya estetiğini var eden zarif bir animasyon geleneği… Studio Ghibli’nin usta ismi Isao Takahata’nın ‘bambu prensesi’ merkezli mirası benzersiz!

        6-Kayıp Nehir (Lost River) (2014): David Lynch, Dario Argento, Grand Guignol gibilerinin bir araya geldiği bol katmanlı bir gizem filmi… Amerika’daki emlak problemine odaklanan “Kayıp Nehir”, Ryan Gosling’in ilk yönetmenliğinde dikkat çekmesini sağlıyor.

        7-Kingsman: Gizli Servis (Kingsman: The Secret Service) (2015): Bond/Harry Palmer parodisi mi dersiniz, yeni bir ajan tanımı mı dersiniz, melez bir Pygmalion öyküsü mü dersiniz, ne derseniz deyin ‘Kingsman’ gümbür gümbür geliyor.

        8-Şans Ayağıma Geldi (The Cobbler) (2014): Bildiğimiz ayakkabı tamircisi tanımlarını unutmamızı sağlayan, uzun vadede ‘fantastik komedi’ klasiğine dönüşmesi beklenebilecek bir yapıt… Adam Sandler’ın en kaliteli işlerinden.

        9-Mommy (2014): Olağandışı anne-oğul ilişkisi, ensest imasında da bulunan rahatsız ruhuyla akılda kalacak. Ama Xavier Dolan’ın Cannes’dan ödüllü filmine yüklediği esas vizyon, 1:1 akıllı telefon formatında geçen neredeyse tavizsiz bir 140 dakika…

        10-Turist (Force Majeure) (2014): İsveç sinemasının yükselen değerlerinden Ruben Östlund, dördüncü filminde bir ‘anti-çığ filmi’ne imza atıyor. Geveze insanlar, sabit açılar ve klasik müzikten bir toplumun panoramasını çıkarıyor.

        11-Ters Yüz (Inside Out) (2015): Pixar’ın yeni cinliği bilinçaltında beş duygunun arasına sızıyor. Pete Docter’ın zihninden büyüme hikayesine alternatif bir yorum getiriyor.

        12-Mısır Adası (Simindis Kundzuli) (2014): Yaşlı bir adam ile küçük bir kızın ufak bir kara parçasına sıkışan ilişkisi, Gürcü-Abhaz sorunu için soyut bir sinema dili nesnesine dönüşüyor. Ovashivili’nin filminde İlyas Salman’ın başrol performansı da çok iyi.

        13-Saint Laurent (2014): Pespaye moda tasarımcısı biyografisi filmi, şimdiden ilham vermeye başlamış olabilir. Saint Laurent’ın yükseliş dönemine zeki bakış, deneyimli Fransız yönetmen Bertrand Bonello’nun vizyonuyla sunuluyor.

        14-Hayat Kitabı (The Book of Life) (2014): Guillermo Del Toro’nun yapımcılığında, mitolojik ve felsefi okumalara elverişli bir ‘ölüler dünyası’ tasviri… Jorge Gutierrez’in karmaşık çizimleriyle cafcaflı çocuk animasyonlarının çok uzağına yerleşiyor.

        15-Cennet (Eden) (2014): Fransız Yeni Dalgası ile elektronik müziği çarpıştıran özel bir DJ biyografisi... “Elveda İlk Aşk” ile tanıdığımız Mia Hansen- Løve, 90’ların disko kültürünü ve yaşam tarzını tatmamızı istiyor bu kez.

        16-Kuzular Firarda (Shaun of the Sheep) (2015): Diyalogsuz çekilmiş, sevimli Aardman animasyonu, ‘stop-motion’ tekniğini ustalıkla karşımıza çıkarıyor. Mark Burton-Richard Strazsak ikilisi, kuzu Shaun’un insanlıkla mücadelesini resmediyor.

        17-Geronimo (2014): Vahşi Batı’nın meşhur karakterini, azınlıkların fink attığı Fransa’nın kenar mahallesine transfer eden dinamik bir western tanımı. Tony Gatlif, kendi üslubunu “Batı Yakasının Hikayesi”yle akraba bir filme adapte ediyor bu kez.

        18-Mad Max: Fury Road (2015): ‘Mad Max’in yıllardır beklenen devam filmi, büyük oranda hakkını veriyor. Özellikle filmin ilk 45-50 dakikasını kapsayan enfes aksiyon sahnelerinin tadı halen damağımızda… George Miller, seriye feminizm yüklüyor bu kez.

        19-Piramitin Laneti (The Pyramid) (2015): Yılın en önemli korku filmlerinden… Yaratıcı öteki tanımıyla dikkat çeken bir buluntu film denemesi… Piramitte hayatta kalma çabası, Aja-Lévasseur birlikteliğinin katkısıyla Arap Baharı fonunu anlamlandırıyor.

        20-Chappie (2015): Neill Blomkamp’ın bilimkurgu oyuncağı, uç zevklerden beslenen bir tür harmanı… Güney Afrika’nın sokak kültürünün arasına girip stüdyo zorunluluklarını görmezden geliyor… “Yasak Bölge 9”-“Robocop” kırması bir işe dönüşüyor.

        21-Leviathan (2014): Günahların ortaya çıktığı bir kıyı kasabasında, Putin rejimini topa tutan bir rant eleştirisi… “Dönüş”, “Sürgün” ve “Elena” ile tanınan Andrey Zvyagintsev’in en politik filmi Cannes’dan ‘En İyi Senaryo’ ödülüyle dönmüştü.

        22-Sihirli Orman (Into the Woods) (2014): Rob Marshall’ın 1987 tarihli Broadway oyunundan sinemalaştırdığı eser, üç dalda Oscar’a aday oldu. Ortak paydası orman olan popüler masallardan bir müzikal tanımı yaratmasıyla dikkat çekti.

        23-Tepecik Hayal Okulu (2013): Güliz Sağlam’ın orta metrajlı belgeseli, erken yaşta tümörden kaybettiğimiz Ahmet Uluçay’ın düşlerle bezeli son günlerini aydınlatıyor. Bir sinema tutkununun iç dünyasına bakıyor. Listenin tek Türk üyesi…

        24-Hayatın Kendisi (Life Itself) (2014): 2013’te 71 yaşında kaybettiğimiz öncü sinema yazarı Rogert Ebert’a hüzünlü veda… Sektör-eleştirmen ilişkisine dair bilgilendirici bir belgesel…

        25-6 Süper Kahraman (Big Hero 6) (2014): Disney mamulü süper kahraman ekibi animasyonu, komik, oyalayıcı ve anlamlı. “Yenilmezler”den “Transformers”a uzanan akrabalıklarla örülü… Şişme robot Baymax ise her şeyiyle akılda kalacak gibi…

        Diğer Yazılar