Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bizim sinemamızda tesadüfler, yanlış anlaşılmalar ve fiziksel şakalarla yürüyen, ‘peşine düşme’ mantığı üzerine kurulu komedi şablonunu en iyi uygulayan eserlerden biri... “Kaçma Birader”, şüphesiz 2016’nın en nitelikli ve eğlenceli yerli komedisi. Devam filmi olmasa bile Algı Eke-Cihan Ercan çifti için bir yan bölümü hak ediyor. 4 Mart’ta vizyona giren “Kaçma Birader”, sinemalarda izlenebilir.

        Bir Yozgat ailesinin Beyoğlu’nu talan etmesinin ‘ironik’ karşılığı. Ama “Kaçma Birader” (2016) için ‘taşra-şehir ayrımı’ için yanlı şeyler söylüyor denemez. Daha ziyade “Salak Milyoner”in (1974) ya da devam filmi “Köyden İndim Şehire”nin (1974) altınsız versiyonu var karşımızda... Defne Deliormanlı-Murat Kaman ikilisi reji için, Emrah-Murat Kaman ikilisi senaryo için çok doğru ekipler oluşturmuşlar.

        TÜRKİYE’NİN GRISWOLD AİLESİ OLUR MU?

        Buna Zafer Algöz, Melek Baykal, Algı Eke, Cihan Ercan, Necip Memili, Nursel Köse’yi de dahil edince aslında her şey yolunda gidiyor. Film, baştan itibaren “Köyden İndim Şehire”nin “Çılgın Dünya”nın (“It’s a Mad, Mad, Mad, Mad World”, 1963) paranın peşine düşen açgözlü insanların koşuşturmacasından beslenen formülünü uygulama çabasına benziyor. Belki National Lampoon’un 1983’te başlayan ‘Sevimli Aile Tatilde’ (‘National Lampoon’s Vacation’) serisinde yaptıklarını (ilk filmin açılışı “Şans Kapıyı Kırınca”da kullanılmıştı), Chevy Chase’in önderliğinde ‘Griswold ailesi’nin ‘madcap’ mizahtan beslenen yolculuğu akla geliyor. Filmlerin her ayağında bir ‘hedefe ulaşmak’, yanlış anlaşılmalar ve tesadüflerle enerjik hale gelmiştir.

        TV’den tanıdığımız Kaman Kardeşler, özgün bir filme imza atmıyorlar ama ülkemizin mizah potansiyelini iyi kullanıyorlar. Böylece ‘aile komedisi’, Mutlu Aile Defteri”nden (2013) bu yana en kaliteli perde temsiline kavuşuyor. Filmin Beyoğlu’nun altını üstüne üstüne getirme meselesi ise içinden koşuşturmacalar, fiziksel şakalar, fazlaca karakter/yan hikaye ve yanlış anlaşılmalar geçen komedi anlayışının olağan karşılığı. Daha önce ‘Çakallarla Dans’ serisinde denenen bu mizah tutmamıştı.

        ALGÖZ, EKE, ERCAN, BAYKAL VE KÖSE HARİKA!

        Zafer Algöz’ün imalı anlatıcı sesi filme çok şey katıyor. İlk karede tarlada otururken Ramazan ile yola çıkışları, onunla evli olmasından başlayan komedi anlayışı, finaldeki ‘devam filmi’ne açık kapı bırakmaya kadar devam ediyor. Elbette arada birkaç sıkıntı var. Ama Algı Eke-Cihan Ercan ikilisinin sürekli tartışan koca prototipleriyle ‘screwball komedi’ birlikteliklerini aratmamaları, Zafer Algöz’ün Nursel Köse ve Necip Memili ile girdiği ‘hangisi yasak ilişki?’ mizahı, Melek Baykal’ın oğlunu ararken izlediği yollar güldürüyor.

        Emrah Kaman’a ayrılan yan hikayenin fazla bel aşağı olduğu ve zaman zaman filmin dengesini bozduğu söylenebilir. Kadın satıcısı karakter asap bozuyor. Ama mafya patronuyla yüzleşme sekansı eğlenceli. O yan hikaye biraz fazla zorlama. Kurgucu Ersin Eker, ekran bölme ile Beyoğlu’nda kaybolan karakterleri birbirine yer yer bağlıyor. Kimi tercihler yüzeysel dursa da (Zafer Algöz’ün Köse’yi görünce beyaza bulanması) filme akıcılık katma çabası takdir edilesi.

        MİZAH TUTUYOR

        Olcay Oğuz idare ederken, aslında Hollywood formülleriyle Yeşilçam’ın ‘kaliteli’sine dönüşen bir mizah var. Teoman ve Funda Arar’la girilen diyalogdan selfie, sosyal medya çılgınlığına, taşra-şehir farkları mizahından kontrolü ele geçiren oyunculara kadar çoğu şey güldürüyor. Kaman Kardeşler, büyük kısmı bir geceye sıkışan mizahı iyi tutturmuşlar (“Çılgın Bir Gece/Date Night”la akraba).

        Böylece Beyoğlu’nun mafya babası da, şişecisi de, protestocusu da, polisi de aynı hikayede buluşmuş. Özellikle Eke, Algöz, Baykal ve Köse bu eğlenceye büyük bir destek vermiş. Komedi oyunculuğu nedir, kanıtlamışlar. “Kaçma Birader”, şüphesiz 2016’nın ilk üç ayının en başarılı yerli komedi filmi. “Kardeşim Benim”, “Osman Pazarlama” ve “Hep Yek”i az farkla geride bırakıyor.

        FİLMİN NOTU: 5.4

        Künye:

        Kaçma Birader

        Yönetmen: Defne Deliormanlı, Emrah Kaman

        Oyuncular: Zafer Algöz, Melek Baykal, Emrah Kaman, Algı Eke, Cihan Ercan, Teoman, Funda Arar

        Süre: 105 dk.

        Yapım Yılı: 2016

        Diğer Yazılar