Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        28 Nisan’da başlayacak 27. Ankara Uluslararası Film Festivali, 8 Mayıs’ta sona erecek. Programa yabancı filmleri dahil ederken ‘Türkiye prömiyerleri’ de unutulmamış. Želimir Žilnik’e ve Hamlet filmlerine ayrılan retro bölümler ise dikkat çekici.

        Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı’nın düzenlediği Ankara’nın en uzun soluklu festivali bu yıl da çeşitliliğiyle dikkat çeken bir programla geliyor. Klasiklerden yeni filmlere, deneysel sinema örneklerinden belgesellere uzanan bir seçki var. Takip edenler, Tolga Karaçelik’in “Sarmaşık”ını (2015) da, Gaspar Noé’nin “Aşk 3D”sini (“Love 3D”, 2015) de, Aki Karusmaki’nin “Hamlet İş Başında”sını (“Hamlet Liikemaailmassa”, 1987) da, Aslı Özge’nin “Ansızın”ını (“Auf Einmal”, 2016) da aynı 10 gün içinde görme şansı yakalayacak.

        TÜRKİYE PRÖMİYERLERİ

        Özellikle “Birmiş Gibi” (“Iisa”), “Orizont Oteli” (“Orizont”), “Happy Hour”, “Balçık (“Es Esmu Seit”) ve “Ölümcül Yalanlar”ın (“Wir Monster”) Türkiye prömiyerleri merak uyandırıyor. Bunlar arasında bir tane Berlin’den sıcağı sıcağına gelen var.

        Bunun ötesinde bana kalırsa Miguel Gomes’in ‘Binbir Gece Masalları’ deliliği bir yerinden yakalanmalı. Rivette’in olgunluk dönemi başyapıtı “Celine ve Julie” (“Céline et Julie Vont En Bateau”, 1974) de kaçırılmamalı.

        ZİLNİK TOPLU GÖSTERİMİ KAÇMAZ

        Kişisel olarak Yugoslav Kara Dalgası’nın filmleri zor bulunan ustası Želimir Žilnik’in kısa ve uzun metrajlı işlerinden oluşan seçkiyi özellikle merak ediyorum. ‘Çok Uzaktan Gelmiş Olmalıyız’ başlığı altında 15 eser görücüye çıkacak. 1968’den günümüze uzanan detaylı bir keşfetme süreci bizi bekliyor.

        Hamlet filmlerine ayrılan bölümde de ilginç sürprizler var. Ulusal yarışmada ise istisnai bir durum sebebiyle iki yılın önemli eserleri yarışacak. “Sarmaşık”, “Ana Yurdu”, “Saklı” ve “Kalandar Soğuğu” benim kişisel favorilerim. Hangisi kazanır çözmek zor.

        TARTIŞMALARDAN UZAK BİR FESTİVAL OLSUN

        Festivalin bu sene para ödülü verilmeye başlanan belgesel ve kısa film yarışmasını, FESTİLAB etkinliklerini, deneysel filmlere ayrılan köşesini de unutmamak gerek. Bunlar da sinemanın bir parçası.

        Umarız eser işletme belgesi meselesinin tatlıya bağlandığı şu günlerde tartışmalardan uzak bir festival geçiririz. Zira Ankara, en az İstanbul kadar kültür-sanat etkinliklerinin yoğun olduğu bir şehir. Onu kaybetmek bu alanda üretim yapanlar için büyük kayıp olur. 28 Nisan’da MEB ŞURA Salonu’ndaki açılış gecesinde Tomris Giritlioğlu, Beşiktaş Kültür Merkezi ve Turan Erol’a Aziz Nesin Emek Ödülü, Kitle İletişim Ödülü ve Sanat Çınarı Ödülü verileceğini de ekleyelim.

        KEREM AKÇA’NIN ANKARA FİLM FESTİVALİ’NDE ÖNERDİĞİ FİLMLER

        1-Céline ve Julie

        2-Hamlet İş Başında

        3-Vahşi

        4-Binbir Gece Masalları

        5-Ötedekiler

        6-Sarmaşık

        7-Aşk 3D

        8-Kaili Blues

        9-Hiçbir Yere Ait Değilim

        10-Ansızın

        KEREM AKÇA’NIN ANKARA FİLM FESTİVALİ’NDE MERAK ETTİĞİ FİLMLER

        1-Želimir Žilnik filmleri

        2-Ophelia

        3-Birmiş Gibi (Iisa)

        4-Orizont Oteli (Orizont)

        5-Grey Gardens

        6-Çirkinler, Kirliler ve Kötüler

        7-25 Nisan

        8-Balçık

        9-Sarmaşıklar

        Diğer Yazılar