Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ünlü sinema kitabı film oldu! Kent Jones’un yedinci sanat sevgisi aşılayan belgeseli, sahne analizinden bireysel görüşlere uzanan bir sinefil hazinesi! Yılın en iyilerinden “Hitchcock/Truffaut”, 13 Mayıs’ta vizyona giriyor.

        Alman sinema eleştirmeni Rudiger Suchsland’in “Caligari’den Hitler’e”siyle (“Von Caligari Zu Hitler: Das Deutsche Kino im Zeitalter Der Massen”, 2014) birlikte 2010’larda sinema kitabından uyarlanan en sağlam belgesel… “Hitchcock/Truffaut” (2015) 1960’larda bir başucu kitabıydı. O zamandan bu yana heyecan verici bir arşivlik ürün olarak raflarımızı doldurdu. New York Film Festivali’nin direktörü ve ünlü sinema yazarı Kent Jones’un emekleriyle, özüne sadık kalmayan ve görsel yönü kuvvetli bir seyir sürecine malzeme ediliyor.

        BİR KİTAP NASIL FİLME DÖNÜŞTÜRÜLÜR?

        Yönetmenlerin söyleşilerinden filmlerden parçalara kadar iki ustanın diyaloğu bize büyük keyif veriyor. Sekiz gün boyunca süren röportajdan sonra dost olan Hitchcock ile Truffaut’nun özellikle kendi filmlerini karşılaştırmaları efsanedir. Burada ise onları ve yedinci sanatı sevenler için leziz bir görsel ve sözlü arşiv çalışması canlanıyor.

        Martin Scorsese, David Fincher, Peter Bogdanovich, Olivier Assayas, Arnaud Desplechin, Wes Anderson gibi isimlerin görüşleri bu hedefe destek vererek röportajın etrafını donatıyor. Açıkçası farklı dönemlerden önemli yönetmenlerin katkısıyla sinema sevgisinin bambaşka boyutları ortaya çıkıyor. Hepsinin de belli bir sahneye, filme, tekniğe işaret etmesi üstadın değişik özellikleriyle anılma özelliğini perçinliyor. ‘Bir kitap nasıl filme dönüştürülür?’ sorusunun cevabı “Hitchcock/Truffaut”da gizli!

        İKİ BAŞYAPIT ÖN PLANDA

        Hitch’in ses tonu derken, ‘suspens’in ustasının “Zevk Bahçesi”nden (“The Pleasure Garden”, 1925) “Gizli Teşkilat”a (“North by Northwest”, 1959) uzanan filmlerinden heyecan verici görüntüler izliyoruz. Ama büyük bölüm “Ölüm Korkusu” (“Vertigo”, 1958) ve “Sapık”a (“Psycho”, 1960) ayrılıyor. Arkadan projeksiyon tekniği, Kim Novak’in hayali objeye dönüşmesinin yolları ve daha nice kalıcı an karşımıza çıkarılıyor.

        “Sapık”ın ise meşhur duş sahnesinden takip sekanslarındaki gerilimin dekupajına uzanan incelenmesi çok değerli. 79 dakikada her şey önümüze seriliyor. Sahne incelemesi de, sinemanın yarattığı dostluklar da, ustalık sınıfı da var. Bunların her biri de hem güncel Fransız yönetmenlerin, hem de eski-yeni Amerikalı yönetmenlerin görüşleriyle destekleniyor.

        “SİNEMANIN HİKAYESİ”NİN YAKIN AKRABASI

        Araya girenler diyaloglar bile belirleyici olabiliyor. İçinden sinema aşkı dökülen, akıcı bir belge aslında “Hitchcock/Truffaut”. Her sinefilin okuması, deneyimlemesi gereken interaktif bir yolculuk tadında... 15 saatlik “Sinemanın Hikayesi” (“The Story of Film: An Odyssey”, 2011) gibi deli işi çalışmalarıyla bilinen Kuzey İrlandalı eleştirmen-yönetmen Mark Cousins’ın denemeleri dışında en hard, detaycı temsillerden biri canlanıyor belki de.

        Jones’un konuya hakimiyeti derken aslında çok fazla farklı şey mercek altına alınmıyor. Aksine yönetmenlerin kenara koyduğu ‘iz bırakan filmler’e ağırlık veriliyor. Ama bunun ötesinde söyleşinin kendisinin ve etrafının vizyon sahibi bir yaklaşımla sunulduğu net. “Caligari’den Hitler’e”de olduğu gibi kitabın birebir karşılığını takip etmiyoruz. Aksine ekstra bilgi ve malzeme meseleyi daha çekici hale getiriyor. Bu durum karşısında biz de bu görsel hazineyle kucaklaşmak istiyoruz. Özellikle “Ölüm Korkusu” eşliğinde sinema dersi bölümü favorim!

        FİLMİN NOTU: 7.3

        Künye:

        Hitchcok/Truffaut

        Yönetmen: Kent Jones

        Oyuncular: Alfred Hitchcock, Martin Scorsese, David Fincher, Peter Bogdanovich, Olivier Assayas, Arnaud Desplechin, Wes Anderson

        Süre: 79 dk.

        Yapım Yılı: 2015

        Diğer Yazılar