Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        69. Cannes Film Festivali, bu akşam Woody Allen’ın “Café Society”sinin galasıyla açılıyor. Kristen Stewart, Jesse Eisenberg, Steve Carell, Blake Lively gibi isimlerin hazır bulunması beklenen açılış gecesi 22 Mayıs’a kadar yaşananların habercisi olacak. Mehmet Can Mertoğlu’nun “Albüm”ü ise yarın Espace Miramar’da görücüye çıkacak. Croissette’den geçmesi beklenen ünlüler arasında Robert De Niro, Mel Gibson, Julia Roberts, Steven Spielberg, Russell Crowe, Sean Penn, George Clooney ve Charlize Theron da bulunuyor.

        Cannes bu sene, ana programdaki 100’ü bulan film adedinden ziyade marketteki 2000’i aşkın gösterimle mi konuşulur bilinmez... Ama festivalin kırmızı halısının etinden sütünden faydalanılacağı kesin. TWC’nin Robert De Niro’ya saygı duruşu adı altında “Hands of Stone”a özel bir gala planlaması, William Friedkin’in master class’ının heyecanı, Plaj Sineması’nda klasikleri şezlongda izleme keyfi derken aslında festival sarayının her tarafı ayrı bir yoğun olacak.

        UZUN FİLMLERİN SENESİ

        Bu seneki yarışma filmlerinin yarısından fazlasının 120 dakikanın altına düşmemesi ilginç bir tesadüf olsa gerek. “Sieranevada” 173, “American Honey” 162, “Toni Erdmann” 162, “The Handmaiden” (“Agassi”) 145, “Aquarius” 140, “The Last Face” 131, “Elle” 130, “Graduation” (“Bacalaureat”) 127, “The Salesman” (“Forushande”) 125, “Loving” 123, “Slack Bay” (“Ma Loute”) 122, “From the Land of the Moon” (“Mal de Pierres”) 120 derken, iki saati geçemeyen sadece 9 film kalıyor. Bu istatistik akla, ‘Semih Kaplanoğlu’nun üç buçuk saatlik filmi niye girmedi o zaman?’ sorusunu getiriyor aslında.

        İlk aşamada bunlardan bir kısmının sevdiği sinema geleneğini devam ettirdiğini, bir kısmının ise kendini zorladığını düşünebiliriz. Elbette “Kış Uykusu” (2014) güncel bir kazanan olsa da sürenin Altın Palmiye şansını baltalayıp baltalamadığı da ayrı bir problem. Bakalım bu cesaret nasıl geri dönüş alacak?

        HOLLYWOOD ÜNLÜLERİ AKIN EDECEK

        Programın geneline baktığımızda elbette Fransız ortak yapımı filmlerin ağırlığı gözden kaçmıyor. Bu kaynaktan yola çıkarsak yarışmaya iki Romen filminin denk gelmesi şaşırtıcı değil. Ama Belirli Bir Bakış’ta iki İsrail filmi olması daha ilginç. Bu yılın Sundance girişi ise “Captain Fantastic”. Elbette David Mackenzie’yi ve Koji Fukada’yı izlemek yine ayrı bir keyif olacak. Yan bölümlerde Güney Kore filmlerinin ağırlığı, sürprizli korku-gerilim denemelerinin, “My Life as a Courgette” (“Ma vie de Courgette”) ile “The Red Turtle” (“La Tortue Rouge”) gibi iki ilginç animasyonun bulunması ise bir ‘umut ışığı’ yakıyor.

        Ama Yarışma Dışı’nda genelde ‘ünlüler gelsin’ diye alınan işleri de es geçemeyiz. Steven Spielberg’in “The BFG”si, Jodie Foster’ın “Para Tuzağı” (“Money Monster”), Shane Black’in “İyi Adamlar”ı (“The Nice Guys”), Weinstein’in “Hands of Stone”u, Jean-François Richet’nin “Blood Father”ı bu hedefe hizmet ediyor. Bu sayede Julia Roberts’tan Mel Gibson’a, Charlize Theron’dan George Clooney’e uzanan birçok şaşaalı isim kırmızı halıdan geçecek. Bu da şovun bir parçası! Bu filmlerden ilk dördünün 2-3 ay içinde bizde vizyona gireceğini de ekleyelim.

        FIPRESCI’NİN 70. YILINA ÖZEL GÖSTERİM

        Öte yandan başkanlığını yerli sinema yazarlığına bir ilk yaşatan Alin Taşçıyan’ın üstlendiği FIPRESCI’nin (Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu) 70. yılı için Georges Rouquier’nin “Farrebique”i (1946) gösterilecek. Kurumun Croisette’deki ilk ödülünü başlayan iki filmden biri bu olmuştu.

        Buna ek olarak Cannes Classics bölümünde Thomas Gutierrez Alea’dan Milos Forman’a, Jindrich Polak’tan James Ivory’ye, Krzysztof Kieslowski’den Mitsuyo Seo’ya birçok yönetmenin filmleri, restore edilmiş dijital kopyalarından gösterilecek. Aynı zamanda Plaj Sineması’nda da klasikleri deneyimleme şansı keyif verecek.

        YAN BÖLÜMLER YARIN AÇILIYOR

        Atölye’de (L’Atelier) Kaan Müjdeci ve Rezan Yeşilbaş’ın projelerinin, Eleştirmenlerin Haftası’nda “Albüm”ün bulunması ayrı bir heyecan. Yönetmenlerin 15 Günü, Marco Bellochio’nun “Sweet Dreams”iyle (“Fai Be Sogni”), Belirli Bir Bakış Muhamed Diab’ın “Clash”iyle (“Eshtebak”), Eleştirmenlerin Haftası Justine Triet’nin “Victoria”sıyla Perşembe açılacak. Seç beğen al!

        Yönetmenlerin 15 Günü’nde Larrain, Jodorowsky ve Bellochio’ya Nicolas Cage’li filmi ile Paul Schrader eşlik ediyor. Ayrıca Joachim Lafosse, Paolo Virzi, Kim Nguyen, geçtiğimiz yıl beklenmedik şekilde kaybettiğimiz Solveig Anspach, Laura Poitras, Nathan Morlando gibi bildiğimiz isimler de var. Altın Palmiye yarışmasında ise ilk olarak bu gece “Sieranevada”, ardından Perşembe “Staying Vertical” (“Rester Vertical”) ve “I, Daniel Blake”, Cuma “Slack Bay” ve “Toni Erdmann” basının karşısına çıkacak. Bakalım yarış favorilerle mi başlayacak?

        Diğer Yazılar