Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yeni DVD’si çıkan “Aşkın Yolu” ve “Gönlümü Çaldın”ı değerlendirdim.

        “AŞKIN YOLU”: ‘TATİLDE AŞK’ FANTEZİSİ

        Beş sene önce çekilen “Aşkın Yolu” (“Take Me Home”, 2011), her şeyi kalıbına uydurmaya çalışan bir bağımsız film... Evli Sam-Amber Jaeger çiftinin üretip başrolleri üstlendiği, kısa sürede kayıplara karışan bir çalışma. Bunun da sebebi gayet basit. Sinemaskop formatına karşın biraz idare eden kurgu (özellikle açılış jeneriği iyi) dışında hiçbir sinemasal öğe yok burada. Tamamen kişisel bir proje ve sektörde kalkınma çabası…

        Temelde New York’ta bindiği taksiyle Kaliforniya’da kalp krizi geçiren babasının yanına gitmeyi kafaya koyan Claire ve onu arabasına alan Thom’un atışmayla başlayan ilişkisi üzerine kurulu. ‘Screwball komedi’ kalıpları akla gelse de aslında hedef bir ‘yol komedisi’ iskeleti kurmak. Onun içinde de fazlasıyla itici anlar bizi bekliyor. Victor Garber ve Lin Shaye sahne aldığında birazcık ‘profesyonel’ duruyor film.

        Ama bunun haricinde net olarak bir özensizlik, bir boyutsuzlukla, samimiyetsiz performansları destekleme olanağı buluyor. Finaldeki ‘tatilde aşk fantezisi’ ise herhalde filmin süresi boyunca aranan rahatlama olmalı. Böyle filmler niye çekilir gerçekten anlamak güç! Çok çabuk duygusallaşabilen iflah olmaz aşk müptelaları için muhtemelen…

        FİLMİN NOTU: 2.1

        “GÖNLÜMÜ ÇALDIN”: ARKADAŞIM MI, SEVGİLİ Mİ?

        Çocukluk arkadaşlığı romantik-komedilerde çokça kullanılan bir motif. Onun izinde de genelde mutluluk, evlilik ya da aşk gelir. John Burgess, ilk uzun metrajı “Gönlümü Çaldın”da (“One Small Hitch”, 2013) bu konuya el atıyor. ‘Yol’un da bir yan öğe olarak içeri girdiği süreçte ‘heyecan dolu’ olmaya çabalıyor.

        Ama Shane McRae ve Aubrey Dollar gibi beşinci sınıf oyuncularla ne mümkün! Kendi çaplarında takılan bu isimler, abartıları da öylesine perdeye taşıyınca inandırıcı durma şansını yitiriyorlar. Yan karakterlerin de uyumuyla aslında ‘dizi performansları’nın ardı arkası kesilmiyor.

        “Gönlümü Çaldın”, en iyi niyetli tanımla düşük bütçeyle çekilmiş bağımsız film. Ama ne sinematografi, ne sanat yönetimi var. Kurgu konusunda ise montaj sekanslar ve devamlılık kurgusu çok yalapşap bağlanmış gözüküyor. Bu durum karşısında da bu anarşik aşka, dostluktan evliliğe dönüşen şapşallığa adapte olamıyoruz.

        FİLMİN NOTU: 1.8

        KEREM AKÇA’NIN YENİ ÇIKAN DVD’LERDEN ÖNERİLERİ

        1-Predestination

        2-Carol

        3-Ters Yüz (Inside Out)

        4-Geçmişten Kalan (Time Out of Mind)

        5-Saul’un Oğlu (Saul Fia)

        6-The Lobster

        7-Joy

        8-The Hateful Eight

        9-Mr. Holmes ve Müthiş Sırrı (Mr. Holmes)

        10-Diriliş (The Revenant)

        11-Casuslar Köprüsü (Bridge of Spies)

        12-Denizin Ortasında (In The Heart of the Sea)

        13-Solace

        14-Sesler (The Voices)

        15-Pan

        Diğer Yazılar