Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sinema tarihinin en şanslı çizgi romanı ve animasyon dizisi olabilir. 2014’te ikinci kurmaca serisine başlayan ‘Ninja Kaplumbağalar’, Michael Bay’in emekleriyle ve 135 dolarlık bütçesiyle ‘Transformers’ çizgisine yanaşmak istiyor. Yeni sürümün ikinci halkası “Ninja Kaplumbağalar: Gölgelerin İçinde”, yönetmen değişikliğine karşın özündeki çizgi filmin ruhunu yansıtan, temiz çekilmiş, aksiyonuyla içine alan ve akıllı telefon kuşağını tatmin edebilecek bir kaçış sineması ürünü. Film, bugünden itibaren sinemalarda izlenebilir.

        Çizgi roman uyarlamalarının kalıp değiştirdiği bir devirde ‘anlam’ını anlayamadığımız bir seri… Daha ziyade 1987 tarihli animasyon dizisiyle bilinen ‘Ninja Kaplumbağalar’, 1990’larda üç kurmaca film, 2007’de bir bilgisayar animasyonu görmüştü. “Ninja Kaplumbağalar: Gölgelerin İçinde” (“Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows”, 2016) ise bu ‘efsane’nin efekte boğulmuş keyifli bir seyirlik vaat eden yeni sürümünün devam filmi. Megan Fox ile kaplumbağaların buluşması bir ahenge ve kitleyi genişletme operasyonuna dikkat çekiyor.

        LINNEY VE PERRY FAYDALI EKLEMELER

        İlk film dünya çapında 400 milyon doları geçince anında ikincisi de geldi. Burada Megan Fox, Will Arnett gibi isimler korunmuş. Tyler Perry, bilim adamına can verip fazlasıyla Bernie Mac’e benziyor, ama fena bir iş de çıkarmıyor. Laura Linney ise polis şefi olarak rol aldığı sahnelere profesyonellik katıyor.

        Yeni yönetmen Dave Green, akıllı telefon kuşağı için “E.T.” (1982) izlenimi bırakan “Earth to Echo” (2014) ile çıkış yapmıştı. Uzaylı istilası filmine ‘dijital teknoloji’ ve ‘buluntu film’ dokunuşu olarak anılabilecek yapıt, üç-dört çocuğun bakış açısından bir ‘macera’ya bakmıştı. Bütçesini üçe katlayarak stüdyosunu sevindirirken, antolojilere geçen dost uzaylı Echo’nun yaratımıyla da dikkat çekmişti. Yaratıcılık ile kaydedilmiş görüntülerin kesiştiği, bakış açılarının estetik kaygı haline geldiği film alt türün yeni milenyumda gördüğü en iyi işlerden biriydi.

        AKSİYONU YERİNDE BİR FİLM

        Sinemacı, animasyon dizilerinden video oyunlarına, mangalardan oyuncaklara uzanan fenomeni ne kadar hatmetmiştir bilemeyiz. Ama 1987’de başlayan çizgi filmin ruhuna uygun çizgiler ‘gece sahneleri’ ile ‘hızlanabilen kamera’yı birleştiriyor. Jonathan Libeseman’ın ‘klasik’e tamamen kayışı canlanmıyor.

        Devamlılık kurgusu yerinde kesmelerle kafa şişirmiyor. Efekt teknolojisi ise 1990-1993 arası üretilen ve ilk filmiyle bütçesini 10’a katlayan camp (bilinçli bayağılık estetiği) serinin üzerine koyuyor. Michael Bay’in kafasına uygun bir yaklaşım, seyir zevkiyle karşılık buluyor. Özellikle bu filmin de aksiyonu iyi, el-omuz kamerası ile ses efektlerinin birleşmesinden bir tutarlılık çıkıyor.

        Green, her şeyi planlı yapıyor. Shredder ile mücadelenin adını koyuyor, çizgi filmden bildiğimiz beyin şeklindeki kötü adam Krang hakkıyla canlandırılıyor. Bu açıdan fenomenin hayranları doyurulurken teknolojik aksiyona da malzeme çıkıyor.

        YAPIMCI KİMLİKLİ SENARİST İKİLİSİ

        Donatella, Raphael, Leonardo, Michelangelo gibi karanlığın ressam isimli kahramanları ‘iş bitirme’, ‘avlama’ konusunda yine vasıflarını ortaya koyuyorlar. Kanalizasyonda toplanarak ‘fantastik ninja aksiyonu’na bir A-tipi ambalaj kazandırıyorlar. Görsel efekt teknolojisi, Japon kültürü destekli bu ‘dövüş’ geleneğini profesyonelleştiriyor. ‘Uzaylı istilası’ arka planı ise sanki “Earth to Echo” gibi bir başarıyla çıkış yapan yönetmene yakışıyor. ‘Yenilmezler’ (‘The Avengers’) serisiyle çarpışmak ya da ‘Transformers’ın yerini alma arzusuyla devreye giriyor. Ama bu kadar görkemli bir filme dönüşmüyor “Ninja Kaplumbağalar: Gölgelerin İçinden”.

        Tema müziği ve ‘Cowabunga!’ lafı eksik. O kadar ekip ruhunu da çizgi filmi izleyip alabiliriz. Josh Appelbaum-André Nemec ikilisinin senaristlik koltuğuna oturmasıyla, “Mission Impossible: Ghost Protocol”da (2011) olduğu gibi, eldeki metni köklerine, hayranların seveceğe günlere döndürme arzusu aşılanıyor. Zira bunlar, esasen yapımcı kimlikli.

        Her daim odaklanabileceğimiz ‘Ninja Kaplumbağalar’ eğlencesi ise bu kez biraz şaşaalı aksiyonun gerisinde kalıyor. Kişisel olarak da 1990’larda külte dönüşen serinin camp dokusunu daha samimi, 2007’deki bilgisayar animasyonunun çizgilerini daha iddialı buluyorum. Michael Bay’in yeni sürümünün 7’den 70’e herkese hitap etme arzusu biraz ‘yarım heyecan’ yaşatıyor. Bir ‘Transformers’ olamıyor.

        FİLMİN NOTU: 5

        Künye:

        Ninja Kaplumbağalar: Gölgelerin İçinde (Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows)

        Yönetmen: Dave Green

        Oyuncular: Pete Plozsek, Jeremy Howard, Noel Fisher, Alan Ritchson, Megan Fox, Will Arnett, Laura Linney, Tyler Perry, Brian Tee

        Süre: 112 dk.

        Yapım yılı: 2016

        Diğer Yazılar