Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ahmet Kural-Murat Cemcir ikilisinin çıkış yaptığı “Çalgı Çengi”nin ikincisi “Çalgı Çengi İkimiz” önümüzdeki sezon vizyona giriyor. Bu vesileyle genelde ‘buddy film’ (‘iki kafadar filmi’) türünün içinde anılan kalıcı komedi ikililerini listeledik.

        1-Bud Abbott-Lou Costello: 140’ta başlayan birliktelik 1956’ya kadar 37 filmle sürdü. Zaman yolculuğuna çıktılar, Frankenstein’la, Boris Karloff’la yüzleştiler, dereleri tepeleri aştılar. İğneleyici dille, nükteli diyalogla ekip ruhunu en iyi birleştiren ikili Abbott ve Costello idi.

        2-Stan Laurel-Oliver Hardy: Sessiz dönemde 1921 yılında kısa filmlerle start alan birliktelik 1951’e kadar tam gaz sürdü. Sıska Laurel ile kilolu Hardy, birçok komedi ikilisi için ‘simge olmuş zıtlaşma’yı temsil etti. Onların fiziksel mizah anlayışına adapte olmak ise çok kolaydı!

        3-Jack Lemmon-Walter Matthau: 1968-1997 arasında aktiftiler. ‘Garip Bir Çift’ (‘The Odd Couple’) ve ‘İki Hınzır Adam’ (‘Grumpy Old Men’) serilerinin yanı sıra Billy Wilder imzalı “Şans Kurabiyesi” (“The Fortune Cookie”), “The Front Page” ve “Buddy Buddy”yle de anılırlar.

        4-Zeki Alasya-Metin Akpınar: Devekuşu Kabare ile başlayan yolculukları sinemada yıllarca sürdü. 1970’lerin ortasından itibaren unutulmaz filmlerle belirleyici bir ikiliye dönüştüler zamanla. Alasya’nın hayatını kaybetmesi üzücü iken bu ekibin son filmi 2003 tarihli “Rus Gelin” oldu.

        5-Cheech Marin-Tommy Chong: ‘Cheech & Chong’un stand-up çıkışlı birlikteliği, 1978’te “Up in Smoke” ile 1984’e kadar süren altı filmlik bir seri başlattı. ‘Keş komedisi’nin öncüsü olan eser, ‘Harold & Kumar’dan ‘Friday’ye kadar birçok filmde iz bıraktı. 2013’te bu ikili bir de animasyona imza attı.

        6-Bing Crosby-Bob Hope: Ağzı laf yapan yakışıklı şarkıcıyla neşeli vodvil oyuncusunun kimyası çok lezzetliydi. 1941-1962 arasında Dorothy Lamour’ı da içeren yedi filmlik ‘Road to’ serisi kültleşmişti. Singapur’dan Rio’ya kadar egzotik bölgelere yolculuk, enerjik bir mizahla sunuldu.

        7-John Cho-Kal Penn: 2004’te White Castle’dan başlayan serüven 2011’de Noel gecesine kadar uzandı. Uyuşturucu bağımlısı ‘Harold ile Kumar’ın yol üzerindeki ‘madcap komedi’ trükleri, uçarılıkları görülmeye değerdi. Üç filmlik haylazlığın umarız devamı gelir!

        8-Jason Mewes-Kevin Smith: Kevin Smith’in evreninin uyuşturucu bağımlısı ikilisi… Küfürbaz ve herkesi azarlama potansiyeline sahip ‘Jay’ ile onun yanında durup her şeye kafa sallayan ‘Sessiz Bob’ unutulamaz. Yan karakterleri 2001’de “Jay and Silent Bob Strike Back” adlı bir filmde de gördük.

        9-Dean Martin-Jerry Lewis: Karizmatik şarkıcı ile adi küçük kardeşin birlikteliği gibiydi... 1949-1956 arasında 15’i aşkın film, gece kulüplerinde, radyo programlarındaki mizah onlara bir gelenek kazandırdı. Bu kariyer başlangıcının ardından Lewis de, Martin de yalnız başına başarılı oldu.

        10-Simon Pegg-Nick Frost: Biçimci İngiliz sinemasının fırlama ikilisi, Laurel-Hardy’nin ‘ince-şişman’ birlikteliğini andırır. Ama sözlü mizaha daha düşkünler. “Zombilerin Şafağı”ndaki (“Shaun of the Dead”, 2004) kahkaha timi, sonrasında sayısız filmde yan ürüne de dönüştü.

        11-Richard Pryor-Gene Wilder: Sinemanın ilk ‘siyahi-beyaz ikilisi’, kahkaha tufanı yaratmakta becerikliydi. “Silver Streak” (1976), “Stir Crazy” (1980), “See No Evil, Hear No Evil” (1989) ve “Another You”daki (1991) beraberlik ekip ruhunu belli etmişti.

        12-Jim Carrey-Jeff Daniels: Carrey’nin yalnız başına bir kariyeri olsa da bu ikilinin formundan bir şey kaybetmediği, 2014’te izlediğimiz geri dönüş filminde kanıtlandı. “Salak ile Avanak”ta (“ Dumb & Dumber”, 1994) sınırları zorlamasıyla kültleşecek sahnelerin ise halen izahı yok!

        13-Mel Gibson-Danny Glover: Sadece ‘Cehennem Silahı’ serisi bile yeterlidir bu ikiliyi dikkate almak için. Beyaz Amerikalı-Afro Amerikan birlikteliği aslında bir barış çağrısıdır. ‘48 Saat’ten sonra Shane Black’in ‘iki kafadar polis’ uyarısıdır.

        Diğer Yazılar