Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kerem Akça, 41. Toronto Uluslararası Film Festivali’nin programını değerlendirdi

        8-18 Eylül arasında düzenlenecek 41. Toronto Uluslararası Film Festivali’nde, bu yıl Yeşim Ustaoğlu, Onur Tükel ve Zeki Demirkubuz’un filmleri Türkiye’yi temsil edecek. Oscar yarışının belirleyici atlarını çıkaran festivalde “Aşıklar Şehri”, “Moonlight”, “Loving” ve “The Birth of a Nation” ilk aşamada dikkat çekilecekler. Hollywood’un en önemli ünlülerini ağırlamasıyla da dünyada birinci sıraya yerleşen etkinlik, 2016’da Kurt Russell, Nicole Kidman, Charlize Theron, Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Denzel Washington, Gerard Butler, Diane Lane, Michael Fassbender ve Rooney Mara’nın başı çektiği bir konuk listesine sahip. Perşembe gecesi “Muhteşem Yedili” ile açılacak ve benim 11. kez katılacağım festivalle ilgili gelişmeleri paylaşacağım.

        2010’dan bu yana Habertürk bünyesinde yaptığım Oscar değerlendirmeleri, Eylül ayında düzenlenen Toronto Uluslararası Film Festivali sonrasındaki tahminlerim, yarışa büyük oranda ayna tutuyor. O zaman “Zoraki Kral”ın (“The King’s Speech”, 2010), 2013’te “12 Yıllık Esaret”in (“12 Years a Slave”, 2012), 2015’te “Spotlight”ın ‘En İyi Film’ zaferini beş ay önceden bilmiştim.

        OSCAR İÇİN TORONTO-TELLURIDE KURALI SÜRÜYOR

        Bu yıl da Toronto, 2006-2016 arasındaki 10’da sekizlik istatistiğini kaybetmek istemiyor. Öncelikle Venedik’ten yarışa en önde giren Lionsgate’in “Aşıklar Şehri” (“La La Land”), Fox Searchlight’ın Sundance’ten bu yana iddiasını gösteren “The Birth of a Nation”ı ve Focus’un Cannes girişiyle nabız yoklamaya başladığı “Loving”i iddialı.

        Bunlara A24 Films’in Telluride’de övgü toplayan “Moonlight”ı, “Trespass Against Us”ı ve “American Honey”sini, Open Road Films’in “Snowden” ve “Bleed for This”ini, Weinstein’in “Lion”ını, Paramount’ın “Arrival”ını, Disney’in “Queen of Katwe”sini, Amazon’un “Manchester by the Sea”sini ekleyebiliriz. Lionsgate’in “American Pastoral”, Focus’un ise Venedik’te izleyenleri ikiye bölen “Nocturnal Animals” ile nabız yoklayacağı da söylenebilir. “A United Kingdom”, “Barry”, “Una”, “Wakefield” gibi dağıtımcı arayan filmler ise sürpriz peşinde…

        “The Birth of a Nation”ın Nate Parker’ın tecavüz olayıyla fazlasıyla darbe yediği düşünülürse, son anda eklenen “Hidden Figures” canlı performansının ‘Afro-Amerikan girişi’ni yakalamak için çabalayacağı muhakkak. Ama karşısında kapı gibi bir “Moonlight” var. Geçen yılki “Marslı” (“The Martian”, 2015) gibi fısıltı gazetesiyle yürüyen sürpriz bir film de görebiliriz.

        USTAOĞLU, TÜKEL VE DEMİRKUBUZ PROGRAMDA

        Dünya sineması kategorisinde özellikle Onur Tükel ve Yeşim Ustaoğlu’nun Türkiye’yi temsil etmesi önemli. Birincisi yavaş yavaş kendini New York’un yeraltı kitlesine kabul ettirip “Catfight” ile görücüye çıkacak. İkincisi ise Venedik’e alınmayan “Tereddüt” ile Güncel Dünya Sineması bölümünde boy gösterecek. Zeki Demirkubuz’un “Kor”u ise uluslararası prömiyerini 115 dakikalık yeni versiyonuyla yapacak.

        Platform yarışmasında Pablo Larrain, Kiyoshi Kurosawa, Bertrand Bonello, Mijke De Jong gibileri yarışacak, yükselen değerler ödüllendirilecek. Ama bunlardan ikisinin Venedik’teki gösteriminin ardından gelmesi düşündürücü… TIFF’in bu eylem planı dünya sineması prömiyerlerini arttırıyor. Werner Herzog, Ben Wheatley, Adrian Sitaru, Andrzej Wajda, Jim Sheridan, Mira Nair, Carlos Saura, Deepa Mehta, Feng Xiaogang, Baltasar Kormakur, Bruce MacDonald, Goran Paskaljevic, Greg McLean, Fabrice du Welz, Arnaud des Pallieres, Emmanuelle Bercot, Lone Sherfig, Hong Sang-Soo, Adam Wingard ve Nacho Vigalondo da eklenebilir.

        Venedik, Cannes, Berlin ve Sundance’den gelen Ken Loach, Park Chan-Wook, Kim Ki-Duk, Dardenne Kardeşler, Xavier Dolan, Pablo Larrain (ikinci), Christian Mungiu, Olivier Assayas, Pedro Almodovar, Brillante Mendoza, Terence Davies, Marco Bellochio, Asghar Farhadi, Cristi Puiu, Hirokazu Kore-Eda, Kim Jee-Woon, Denis Villeneuve, Danis Tanovic, Rebecca Zlotowski, Gianfranco Rosi, Amat Escalante de bir zenginlik katacak. Bu sene gece yarısı bölümü de gördüğümüz en heyecan verici seçkilerden birine sahip.

        Jim Jarmusch, Kenneth Lonergan, Christopher Guest, Kelly Reichardt, Antonio Campos, Marc Forster gibi Amerikan bağımsız sinemasının yüzleri de teftiş edilme şansına kavuşacak. Açıkçası “Kış Uykusu” ile Nuri Bilge Ceylan’ın da girdiği ‘Ustalar’ bölümü bu sene de 15 senesini doldurmamış yönetmenlerin işleriyle dolu. Toronto’nun coşkulu kitlesi mi buna yol açıyor bilemeyiz. Ama Ken Loach ve Jim Jarmusch varken Kelly Reichardt’ın seçkiye dahil edilmesi tuhaf.

        NICOLE KIDMAN’DAN GERARD BUTLER’A UZANAN BİR KONUK SKALASI

        Aynı zamanda dünyada en çok Hollywood ünlüsünü bir araya getirmesiyle de markalaşan festivalin, yukarıda sözünü ettiğimiz yönetmenlerin haricinde Kurt Russell, Nicole Kidman, Charlize Theron, Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Gerard Butler, Amy Adams, Ryan Gosling, Michelle Williams, Emma Stone, Diane Lane, Ewan McGregor, Holly Hunter, James Franco, Rooney Mara, Jennifer Garner, Mark Wahlberg, Bryce Dallas Howard, Michael Shannon ve Justin Timberlake gibi isimleri içeren kabarık bir konuk listesi var.

        Perşembe başlayacak 41. Toronto Uluslararası Film Festivali’nin dört günlük iddialı ilk hafta sonu bölümünde açılış filmleri “Muhteşem Yedili” (“The Magnificent Seven”) ve “Free Fire” yakalanabilir. Bunların yanında “The Birth of a Nation”, “Colossal”, “Snowden”, “Tresspas Against Us”, “Queen of Katwe”, “Barry”, “Bir Canavarın Çağrısı” (“A Monster Calls”), “Tereddüt”, “Catfight”, “Sing”, “Julieta”, “Loving”, “The Promise” gibi seçenekler de mevcut.

        Diğer Yazılar