Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Weinstein’in bu yıl Oscar atı olarak düşündüğü “Lion”, Hint bir çocuğun 25 yıla yayılan başarı hikayesi… Ama kırılgan yapısı, egzotik renk dokusu, TV’ye uygun estetiği ve 55 dakikalık Hintçe bölümünün pespayeliğiyle aslında Avustralya-ABD ortak yapımı olmayı kaldıramayan çiğ bir melezlik sunuyor. Can çekişen ise oyuncular olmuş. “Lion”ı Nicole Kidman, Rooney Mara ve Dev Patel’in de katıldığı 41. Toronto Film Festivali’ndeki dünya prömiyerinde izledim.

        Avustralya piyasasında dizi işlerinde bilinen bir yönetmenin, Garth Davis’in ilk beyaz perde deneyimi… “Milyoner”den (“Slumdog Millionaire”, 2008) bu yana aslında Dev Patel’in girdiği yol yol değil. Burada da Patel’e dönüşecek, ne olduğu belli olmayan bir Hint çocuğun, Saroo Bierley’nin izinde ilerliyor başarı öyküsü. İlk 50-55 dakikasında Hintçe start alan film, ülkede çekilmiş bir TV dizisinden hallice… Birazcık kurgu idare ediyor.

        YÜRÜ BE ‘ASLAN’ PARÇASI

        Yapay karakterler, egzotik doğayı yansıtan kahverengi ton, hem yabancılaştırıyor da hem de boyutsuz yapının altını çizmeye yarıyor. Bu genel görünüme ek olarak Nicole Kidman’ın tuhaf kızıl saçlarıyla ve ağzındaki çizgileri gözüken yamama makyajıyla David Wenham’la birlikte ‘üvey ebeveynler’e dönüşmesi, ‘Batıcı söylem’i bariz bir şekilde harekete geçiriyor.

        Sonrasında Rooney Mara ve Dev Patel’in büyüklük halleri, içine parti sahnesinin de eklendiği bir hareket getiriyor filme getirmesine. Ama “Lion”, içinizden ‘yürü be aslan parçası!’ diye geçirerek izleyeceğiniz tuhaf bir ağlama duvarı... Neresinden tutsanız elinizde kalacak irade öyküsü inandırmıyor da…

        BİR İNANAN VARSA ÇIKIP İTİRAF ETSİN

        Ama kesin bir şey var o da Patel’in bir anda büyümesiyle onun çocukluğunu oynayan Sunny Pawar’la hiçbir benzerliği olmaması. Finalde uyum kesmesiyle halledilen zorlama sekanslar da tutarlı değil. Patel yolda görse tanımayacağı birinin büyüklüğü adeta… Hatta 25 sene sonra Google Earth’ten aile bulma numarası çok bayat duruyor.

        Aksine sanki yataktan kalkıp gelen Patel, hırpani halleriyle başka dünyadan gibi duruyor. “Dünyaya Düşen Adam” (“The Man Who Fell to Earth”, 1976) etkisi diyebiliriz. En ayakları üzerinde duran isim Rooney Mara gibi gözüküyor. Film net bir Hint istismar filmi denemesi. Seriye dönüşen ‘Marigold Oteli’nde Hayatımın Tatili’ (‘The Best Exotic Marigold Hotel’) gibilerinin katıldığı ‘Batıcı’ furyaya ekleniyor.

        MİLYONER”İ ARATIYOR

        Böyle olunca da “Milyoner”de Bollywood estetiği ile bilgisayar oyunu estetiğini müthiş bir zekayla birleştiren Danny Boyle’u mumla aratıyor. Avustralya’nın 70’lerde çıkan düşük bütçeli ‘ozploitation’ türüyle Hint istismar filminin ucuzluğunu birleştiren bir ‘melodram’ denemesi gibi “Lion”. Roman uyarlaması olması bu kırılgan yapıyı onarmaya yetmiyor.

        Patel’in hiçbir şekilde hikayeye uymaması derken işi melodramın en çiğ haline sürüklemesi filmin çekici olabilecek bestelerini de unutturuyor. Davis’in ise sinemada ‘yönetmen’ olarak kariyer yapma şansı çok düşük. Öncelikle çerçeveler, ardından aradaki geçişler ve oyuncu yönetimi üzerine kafa yorması gerekiyor. Weinstein, 2017’de onun çekeceği bir projenin hazırlıklarını yaparak büyük bir yanlış yapmış gibi…

        FİLMİN NOTU: 2.8

        Künye:

        Lion

        Yönetmen: Garth Davis

        Oyuncular: Dev Patel, Nicole Kidman, Rooney Mara

        Süre: 126 dk.

        Yapım yılı: 2016

        Diğer Yazılar