Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Amerika yollarının iki ikonu vardır. Biri Harley Davidson, diğeri kuşkusuz Ford Mustang. 1960’lı yıllarda doğan bu efsane son 50 yıldır pek çok film yıldızına ve filme eşlik etti. 50 yıl boyunca Amerika’dan dışarıya çıkmayan bu otomobil, bu yıl Avrupa’da satışa çıkıyor. Türkiye’de ağustos ayında satışa sunulacak Ford Mustang’i test etmek için geçen hafta Almanya, Münih’teydim. Yeni otomobille Münih Havalimanı’nın önünde buluşup 2 günlük bir yolculuk yaptım. Havalimanı önünde sıralanan kırmızı, sarı ve siyah otomobiller, sergi gezer gibi izleniyordu. Daha önce fotoğraflardan gördüğüm Mustang’in motorundan çıkacak homurtuları sabırsızlıkla bekliyordum. “Yola çıkmadan bir süre gaza basıp olduğum yerde motorun sesini dinledim” dersem abartmış olmam.

        MÜNİH YOLLARINDA

        Öncelikle şunu söylemeliyim ki aracın içi de dışı kadar dikkat çekici. Mustang’in karakteristik tasarımını oluşturan alçak ve geniş tavan, dik eğimli ön ve yan camlar, üç boyutlu, üç çizgi halindeki stoplar, uzun motor kaputu, kısa bagaj kapağı, köpek balığı burnu şeklindeki tampon ve elbette radyatör ızgarası üzerinde dörtnala koşan kısrak figürü... Otomobil, Fastback ve Convertible gövde seçenekleriyle Michigan’da üretiliyor.

        Tanıtımı için Avrupa’da Münih yakınlarındaki Tegernsee seçilmiş. Göl kıyısında şahane bir kasaba Tegernsee... Gelecek haftlarda Münih’le Avusturya, Salzburg arasında sıkışıp kalan birkaç gölü ayrıca yazacağım. Test sürüşü için Münih-Tegernsee arasında gidiş ve dönüş iki ayrı rota hazırlanmış. Bir bölümü dağ, bayır, çayır şeklinde olan rota diğer bölümde ise otomobilin gücünü test edebileceğiniz otobanlardan oluşuyor. Otobanlara özel bir parantez açmak lazım. Almanya, otobanlarının önemli bölümünde hız sınırı olmayan nadir ülkelerden. Böylelikle Mustang’in özellikle 5 litrelik versiyonunun gücünü kavramak için Almanya otobanları iyi bir seçim.

        TÜRKİYE’DE 2 MODEL

        Teknik taraflarından ziyade sürücü yorumlarına gelecek olursak. Yeni tasarım da eskisi kadar kaslı görünüyor. İç tasarım gayet iyi. Sanki bazı bölümlerde plastik kullanılmasa daha iyi olurmuş. Sürüş zevkine söyleyecek söz yok. Konfor, bir spor otomobil için yeterli düzeyde. Bütün olarak değerlendirdiğimde Mustang kesinlikle havalı. 2.3 ve 5 litrelik iki motor seçeneği ile Türkiye’de ağustos ayında satışa çıkacak otomobilin 130 ile 150 bin dolar fiyat aralığında olacağı bekleniyor.

        Filmlerden kliplere en ikonik otomobil

        Yarım asrı aşkın ömrü boyunca 9 binden fazla video oyunu, müzik klibi ve TV programında oynayan Mustang; Will Smith, Nicholas Cage, Jason Statham ve Tom Cruise gibi Hollywood yıldızlarına eşlik etti. Elbette 60’lı yılların kült filmi Bullitt’te Steve McQueen’e de... 1964 yılından günümüze 9 milyonu aşkın satış rakamı ile kendi türünün en fazla satılan aracı oldu. Mustang kullanıcıları arasında Bill Clinton, Jim Morrison, Jay Leno ve Kelly Clarkson gibi isimler bulunuyor. Mustang, dünyanın en yüksek binalarındaki lansmanlarıyla da adından söz ettirmiş bir ikon. 1964’te New York’taki Empire States çatısında lansmanı yapılan Mustang, benzer bir lansmanla tanıtılmıştı. Demonte biçimde Empire States’in asansörüyle çatıya taşınan Mustang, çatıda birleştirilmişti. Yeni Mustang bu rekorunu, 2014’te dünyanın en yüksek binası, Dubai’deki Burj Khalifa’nın çatısına çıkarak kırdı.

        Diğer Yazılar