Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Altı ay süren Milano Expo, 31 Ekim’de sona eriyor. Türkiye, Ekonomi Bakanlığı ve Düş Tasarım Fabrikası’nın (dDf) hazırladığı “Türkiye Pavyonu” ile boy gösterdi. EXPO Milano, dünyayı beslemek, yaşam için sürdürülebilir enerji, gıda güvenliği ve sağlıklı gıda temini konularında küresel bir paylaşım platformu oluşturmayı amaçlıyor. Kabaca “Gelecekte, enerji ve beslenmek için birbirimizi yemeyelim” mesajını veriyorlar! Birbirinden güzel tasarımlarla boy gösteren ülkelerin ortak mesajı bu yönde: “Mad Max, Açlık Oyunları gibi filmlerden aşina olduğumuz yokluk günleri, önlem almazsak çok yakın...”

        Esra-Doğan Ekmekçi kardeşler ve Arhan Kayar’ın kurduğu dDf’nin son düşlerinden biri İzmir’in kaçırıp Milano’nun yakaladığı, Milano EXPO’da Türkiye standını tasarlamaktı. Dört bin metrekareden büyük Türkiye pavyonunu günde ortalama 20 bin kişi ziyaret ediyor, 2500 kişi Türk mutfağında yemek yiyor. Türk kahvesi ve çayı EXPO’da en çok konuşulanlardan. Dolayısıyla “İzmir EXPO’yu kaçırdık demek” artık yanlış bir yorum olur.

        TÜRKİYE STANDI

        Stant, Türk misafirperverliğini de sergiliyor. Diğer ülkelerin stantları neredeyse tamamıyla dışa kapalı iken Türkiye pavyonu bir park gibi. Türkiye’nin farklı bölgelerinden getirilen mermerlerle, toprak, kerpiç, cam, seramik, bakır, çelik ve ahşap kullanarak oluşturulan pavyonun girişinde çatısı modernize edilmiş, Selçuklu Yıldızı’yla süslenmiş bir bahçeyle karşılaşıyorsunuz. Cam sanatımızın en iyi örnekleri arasında yer alan Çeşm-i Bülbül’ün yanı sıra, şadırvan ve nefis kahve değirmenleri, cezveleri sergisi de şahane. Gördüğüm tek kusur tek başına muhteşem gözüken, renk renk çiçeklerle çevrelenmiş Antalya tanıtım standı. Böyle güzel bir tasarımın içinde sonradan konulmuş gibi duruyor. Oysa tek başına, pavyonun başka bir köşesinde çok daha güzel olurdu.

        DAĞITILAN HEDİYELER

        Milano EXPO Türkiye pavyonunda, 1 milyon nazar boncuğu, 10 bin bardak nar şerbeti, 500 bin bardak çay, 1.5 milyon adet Narlı Türk lokumu, 3 bin kişiye levrek, 4 bin bardak portakal suyu, 500 litre gülsuyu hediye edildi.

        EXPO

        Bu yıl 145 ülkenin katıldığı EXPO’nun ilki 1851’de Londra’da yapılmış. Bugün Fransa’nın sembolü olan Eyfel Kulesi 1889’da yapılan Paris EXPO için hazırlanmış. Türkiye Ekonomi Bakanlığı, Milano EXPO’ya katılım kararını Kasım 2014’de imzalamış. Geç verilen bu kararla ilgili stantta konuştuğum biri “Biz inşaata başlarken yanıbaşımızdaki Japonya camlarını siliyordu” dedi.

        Diğer Yazılar