Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Y ıllar yılı hep niyetlenip gidemediğim yerlerden biri Mauritius. Hep bir bahane bulurum gitmek için, ancak hep de bir sebebim oldu vazgeçmek için. Vazgeçişlerimin en büyük sebebi, iki ya da üç aktarmayla gidilmesiydi. İstanbul’dan Türk Hava Yolları’nın direkt uçuşları başlayınca gitmek artık farz oldu. Öncelikle şunu söylemeliyim, yıllardır aklıma “balayı adası” diye yer eden Mauritius, sadece balayı çiftlerine özel bir yer değil. Adanın özellikle Port Louis ve Grand Bay adlı şehirlerinde yerel halka karışıp farklı deneyimler yaşayabilirsiniz. Kabaca Mauritius Cumhuriyeti’ni ikiye ayırabilirim. Mauritus’un uzun beyaz kumsallarına yerleşmiş lüks, şık otel ve kiralık evlerinde dinginlik ve sakinliği tercih edilebilir, ilave olarak romantizmin tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca vahşi doğasına karışabilirsiniz. Eğer zamanınız varsa hepsini yapabilirsiniz. Mauritius’u kısaca anlatmak gerekirse, Hint Okyanusu’nun incisi sayılabilecek adaların başında geliyor. Hatta Hint Okyanusu’nda uzun zamandır ilgi gören en önemli turistik ada. Başta Fransızlar olmak üzere Avrupalılar için yıllardır popüler. Ada aslında bir uçtan bir uca 150 kilometre uzunluğunda ancak genelde tek gidiş-gelişli yollar olduğundan bir yerden bir yere gitmek çok zaman alıyor. Örneğin havalimanından Port Luise’e yaklaşık bir saatte gidiyorsunuz. Adanın en hareketli yeri olarak bilinen kuzeyde yer alan Grand Bay ise havaalanından yaklaşık bir saat 25 dakika uzaklıkta. Neler yapılır? Nerede kalınır? Nerede yenir? Sadece iki mevsimi olan, onların “kış” dedikleri ilkbahar ve yazdan başka iklimlerin uğramadığı bu ada cumhuriyetinde yoğun bir Fransız etkisi var. Sebebi malum, uzun süren Fransız işgali...

        Peki böylesi güzelliklerle dolu, ortalama hava sıcaklığının 27 derece olduğu bu adada neler yapılır?

        Grand Bay; yelken, rüzgâr sörfü, su kayağı gibi sporları sevenler tarafından da tercih edilen, adanın kuzeyinde bulunan turistik merkezlerden biri. Ayrıca adanın en iyi gece hayatı yaşanan bölgesi... La Cuvette Plajı da görülecek yerler arasında.

        Okyanusun zengin deniz ürünlerini unutmamak gerek. 150 binden fazla nüfusa sahip başkent Port Louis’in arka sokakları, eski postane binası ve liman çevresi gezilmesi gereken yerlerin başında yer alıyor. Adanın ıssız yerlerinde yapılabilecek yürüyüş ve bisiklet turları da yine Mauritius’ta yapılacak şeyler arasında yer alıyor.

        Maheswarnath Tapınağı, dünyanın en büyük Hindu tapınaklarından biri. Triolet Köyü’nde bulunan, Hinduların çeşitli tanrılarına şükran için inşa edilen bu tapınak, 1819’dan beri ayakta...

        Mauritius’ta scuba diving başta olmak üzere çeşitli su sporlarının yapılabileceği harika noktalar var. Ile aux Cerfs, Mauritius’un güneydoğusunda muhteşem bir plaja sahip ve burada birçok değişik sualtı turu imkanı bulunuyor. Bunlardan en ilginçleri ise su altında yapılan “yürüyüş” turu, özel denizaltıda harika bir manzara eşliğinde yemek yeme imkânı, sualtı scooter’ları ile heyecanlı bir Bond filmi macerası...

        Yine Mauritius’un hemen yanı başındaki “Ile aux Aigrettes”, devlet tarafından türleri tehlikede olan canlıların korunması için adeta onlara tahsis edilmiş bir ada. Burada hiç görmediğiniz hayvanları, doğal ortamlarında seyredebilirsiniz. Yine yelpazesi geniş bir botanik bahçesi olan SSR Botanik Bahçesi’nde dev nilüfer yapraklarıyla onlarca çeşit palmiye ağacını ve çeşitli başka bitkileri de görme şansınız var.

        Nerede kalınır?

        Hareket istiyorsanız kalacağınız yer belli; GrandBay. Rezidanslarda ve kiralık evlerde kalmak mümkün, ilave olarak pek çok irili ufaklı oteller var. Mauritius’ta pek çok iyi otel zincirinin şubeleri bulunuyor. Daha önce Seyşeller’de konaklayıp memnun kaldığım Constance otellerini tavsiye edebilirim. Biri özellikle golf severlere sesleniyor diğeri ise şıklığıyla öne çıkıyor. Constance Le Prince Maurice, diğer şubeleri gibi eksiksiz hizmet sunuyor ancak bu mekânın en önemli özelliği, Le Barachois adlı yüzen restoranı. Deniz üzerinde birbirine bağlı tekne şeklinde yapılmış fine dining restoran adanın en özel mekânlarından. Gösterişli fakat zarif bir otel olması nedeniyle Bollywood dizilerinin de çekim mekânı. Çalışan personel, günün ışığına göre farklı renklerde kıyafet değiştiriyor. Constance Belle Mare Plage’da ise 2 tane 18 delikli uluslararası turnuvaların düzenlendiği golf sahası var: Links ve Legend. Her sene Avrupa Senior Golf Turnuvası’nın finali aralık ayında bu otelde. Ayrıca her mart ayında ünlü şef Bernard Loiseau adına düzenlenen gastronomi festivali var.

        Ne yenir?

        Adada kaçınılmaz olarak Kreol, Hindu mutfağı hâkim. Ancak şaşırtıcı sayıda Çin lokantası var ve tabii ki pek çok iyi Fransız restoranı... Birkaç tavsiye vermek gerekirse...

        Luigi’s: Adanın en iyi İtalyan lokantalarında biri. Salaş görünümlü, güneyli bir İtalyan ailenin işlettiği bu restoran, oldukça başarılı.

        Zanzibar: Adını her ne kadar Zanzibar Adası’ndan alsa da tam bir Mauritiuslu restoran. Grand Bay merkezinde.

        Banana: Mauritius’un en bilinen bar-gece kulübü. Kime sorsanız orayı tavsiye ediyor. Canlı müzik de var, DJ performansı da. Üstü açık ve kapalı bölümleri mevcut. Dev palmiyelerin altında dans edip eğlenmek isteyenler için.

        Diğer Yazılar