Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Danimarka, özellikle de başkenti Kopenhag son yıllarda en çok mutfağıyla anılır oldu. Şu an sırf Kopenhag'da tam 56 Michelin yıldızlı restoran var, siz düşünün... Geçen hafta bu mekanlardan üçüne gidip deneme fırsatım oldu. Size onları anlatacağım...

        Formel B, şehir merkeznde şık bir restoran. Pek çok Michelin yıldızlı restoranın aksine mekanın tasarımı da etkili. Yemek kısmına gelirsek, deneysel mutfağın uçlarına gitmeden, rahatlıkla dinamik bir mutfak. Restoranın fiyatlarıysa 390-790 Danimarka Kronu arasında. Bir diğeri eski liman binaları arasına sıkışmış fabrika görünümündeki Amass Restaurant. Dışı gibi içi de şu sıra yeni trend olan gri beton duvarlarla kaplı. Yemeklerse gastronomların başını döndürecek düzeyde. Mekanın alametifarikas,ı muazzam manzarası ve yemeklerde kullanılan otların yetiştirildiği küçük bahçe... Amaas'ın mönüsü yüzde 90 organik ürünlerden oluşuyor. Sadece mönü değil, işletme de doğa dostu. Sudan elektriğe kadar hemen her şey geri dönüşümünü ve çevreciliği yansıtıyor. Danimarka mutfağının önemli temsilcilerinden Kokkeriet, yerel Danimarka otları ve pişirme teknikleriyle sanatla yorumlanmış ortalamanın üzerinde deneysel bir mutfak. Diğer iki restorana göre sunum, mönü içeriği ve mekan tasarımı çok daha detaycı. Bu arada eğer Kokkeriet'i tercih edecekseniz, yemek için daha uzun zaman ayırmalısınız.

        KOPENHAG GECELERİ

        Kopenhag gece hayatı ve mekanlarıyla ilgili şunu rahatlıkla söyleyebilirim:

        Kopenhag barları fazlaca Stockholm ve Göteborg'a öykünmüş. Birkaç mekan yazalım... Hotel d'Angleterre'nin köşesindeki Baltazar, yemek sonrası için güzel. Ruby, şehrin en iyi kokteyl barlarından. Geceyi uzatmak için en bilinen yer tartışmasız Are.

        HAVAALANI UYGULAMASI

        Artık seyahat edenlerin kuşkusuz en büyük destekçisi akılı telefonlar ve aplikasyonlar. Bunlar arasında en çok kullandıklarından biri de Flio. Havalimanında ücretsiz internet, şarj makineleri, geliş-gidiş uçuş bilgileri, kapı değişikliklerinden tutun da indirimli duty free ürünlere kadar bilgi veriyor. Tabii gecikmeleri de takip edebiliyorsunuz. Örneğin geçen hafta bir gecikmeli uçuşu Atatürk Havalimanı internet sitesinden önce Flio App'te güncellendi. Uygulama hangi ülke ya da şehirde olduğunuzu belirleyip telefonunuza mesaj yolluyor ve daha havalimanına gelmeden sizi birçok konuda bilgilendiriyor.

        50 YILLIK YOLCULUK

        Zülfü Livaneli'nin Ada albümünün tanıtım konserine gittiğimde ergenlik çağlarımdaydım. O zaman da Livaneli'nin bütün şarkılarını herkes hep bir ağızdan söylemişti. O konserden bugüne 33 yıl geride kalmış. Ve şimdi Çaba Derneği yine başarılı bir işe imza attı, sanat hayatının 50'nci yılında, 50 önemli yorumcuyla yapılan "Bir Kuşaktan Bir Kuşağa" albümündeki sanatçılarla Zorlu PSM'de özel bir konser verildi. Fransız yazar Theophile Gautier'in çok sevdiğim bir sözü vardır, "Bazen en güzel yolculuklar odalarınızda yaptıklarınızdır" der. İşte bir kuşaktan bir kuşağa projesi, belki de memleketimde yaptığım en güzel yolculuktu...

        Diğer Yazılar