Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Belediye başkanlığı için “Akıllı işi değil” derler. Hani biraz uçuk olmak lazım. Biraz deli fişeklik gerekir. Ne kadar kurallara uygun, doğru düzgün gitmeye kalkarsan önüne o kadar engel çıkar, adım atamazsın. 3 aylık iş, ancak 10 yılda biter. O nedenle biraz asi, biraz aykırı olmak ister belediye başkanlığı. Sen ne kadar akıllı, sakin olmaya çalışsan da şartlar seni deliliğe, asiliğe, aykırılığa iter.

        Bunları niye mi anlatıyorum... Yalnızca tek bir örnek bunları anlamaya yeter. İzmir’de bugün itibariyle yüksek okul ve üniversitede öğrenim gören tam 120 bin öğrenci bulunuyor. Buna karşılık il genelinde yalnızca 9 bin kişilik yurt var. Başka bir deyimle her 13 öğrenciden ancak birinin barınma sorunu devlet ve resmi kurumların şemsiyesi altında. Yüzde 90’ı ise kaderlerine terk edilmiş.

        Hal böyle olunca CHP’nin eski genel başkanı Deniz Baykal, üniversite gençliğinin cemaat yurtlarına mahkum bırakılmaması endişesiyle tüm CHP’li belediye başkanlarına talimat verdi. Dedi ki: “Öncelikli işiniz gençlere yurt açmak olsun.” Emir demiri keser. Genel başkan buyurunca belediye başkanları da kolları sıvadı.

        Bildiğim kadarıyla Konak ve Karşıyaka yurt binaları tamamlandı ve hizmete açıldı. Yurtların yapımının devam ettiği ilçeler var. Bunlardan biri de Balçova. Ancak Balçova’daki yurt binası Sayıştay engeline takıldı. Gerekçe, “Belediyeler yurt amaçlı kullanıma yönelik iç döşeme ve işletme yapamaz.”

        *

        Peki kim yapar? Kredi veYurtlar Kurumu yapar. Bu kurumun İzmir’deki barınma sorununu çözecek bir projesi ve çalışması var mı? Yok. Öğrencilerin tümünü kurtaracak bir proje? O da yok. Başka kim yapar? Vakıflar, dernekler, özel kişiler... Kısacası belediye dışında önüne gelen herkes. Peki belediyeler? Onlar yapamaz. Niye? Yapamaz işte.

        Yani sözün özü devlet ne yapıyor ne yaptırıyor. Üniversite gençliğini ortada bırakmak istemeyen, dertli ailelerine çare olmaya çalışan Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ise 3.5 milyon lira harcadığı yurt binasını açmak için bir çıkar yol arıyor. Acaba işletmeyi Eğitim Vakfı mı yapsa riske girip Sayıştay’a rağmen yurdu mu tamamlasak, iş tefrişi başka bir kuruma mı aldırsak?

        Gel de deli olma!

        Diğer Yazılar