Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İTTİFAKLARDA dün itibarıyla cumhurbaşkanı ve milletvekili adaylıkları ile ittifak modelleri kesinleşti.

        Hem “Cumhur İttifakı” hem de “Demokrasi Bileşenleri” bu hafta sonuna kadar vardıkları mutabakat metinlerini kamuoyuyla paylaşacak.

        Partiler bu kapsamda propaganda modelleri üzerindeki çalışmalarına da hız verdi.

        AK Parti ve MHP dün seçim stratejisi üzerinde çalışırken, muhalefetin oluşturduğu Demokrasi Bileşenleri de mutabakat metnini ve hangi zeminde ittifakın geliştirildiğine ilişkin çalışmayı dün akşam tamamladı.

        Seçim propagandasının hangi zeminde ilerleyeceği konusunda ise henüz bir sonuca varılmadı, gelecek haftalara bırakıldı.

        BAKAN-BAŞKAN AYRIMI

        AK Parti bir yandan toplantılarla stratejiyi belirlemeye çalışırken, milletvekili adaylık süreci için de bazı kararlar aldı.

        Bunun başında da milletvekili adaylığı geliyor.

        Yeni sistemin getirisi gereği milletvekili adayı olanlar bakan olamayacağı için bu kişilerle ilgili kararın önceden verilmesi lazım.

        Çünkü milletvekili seçildikten sonra bakanlığa atanması veya belediye başkanlığına seçilmesi halinde milletvekilliği düşeceği için parlamentoda üye eksilmesiyle karşılaşacak.

        AK Parti bu konuda ilke kararı almış, bakan veya belediye başkanı olmak isteyenlerin de milletvekilliğine başvuruda bulunmasını zorunlu kılmış.

        Buna göre adaylar başvuracak...

        Genel Başkan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ise içlerinden bakan yapmak istediklerini veya gelecek yıl belediye başkan adayı göstereceklerini milletvekili listesine koymayacak.

        MHP ile ortak bir miting planlanmıyor, ancak seçim stratejisi gereği her iki lider de benzer söylemleri geliştirecek.

        PROTOKOL SONRASI ADAY

        Muhalefette de Demokrasi Bileşenleri adını verdikleri ittifak modelinde sona gelindi.

        Buna göre seçime CHP-SP-DP ve İYİ Parti birlikte girecek.

        Hazırlanan protokol daha önce Kılıçdaroğlu, Karamollaoğlu ve Akşener’in de açıkladığı 5 ana temaya; eğitim, adalet, demokrasi, ekonomi, özgürlük temasına dayanacak.

        İkinci tura kalan muhalefet adayına destek verileceği açıklanırken, yeniden parlamenter sisteme dönüşe atıf yapılacak ve yeni Anayasa konusundaki mutabakat da vurgulanacak.

        Protokolde koalisyon görüntüsü vermekten uzak durulacak.

        CHP’deki adaylık süreci de bu kapsamda cuma günü kesinleşecek.

        CHP Sözcüsü Bülent Tezcan dün, “Aday belirlemede neden gecikildi?” soruma, “Gecikme yok, başkalarının belirlediği süreyle hareket edecek değiliz” yanıtını verdi.

        Aday konusunda Kılıçdaroğlu’nun bizzat çalıştığını belirterek, “Yapılan tezvirata aldırmıyoruz. Merakı yükseltiyor. Genel Başkan çok seçenek üzerinde son ana kadar sıkı çalışıyor” dedi.

        İMZA DESTEĞİ

        Bu arada CHP Lideri Kılıçdaroğlu, SP Lideri Karamollaoğlu ile “Meclis grubunun önerisiyle değil 100 bin imzayla aday olacağım” diyen İYİ Parti Lideri Meral Akşener’e imza desteği konusunda garanti vermiş.

        İmza toplamakta bir aksilikle karşılaşmaları durumunda illerde CHP teşkilatının kendilerine imza desteği vermeye hazır olduklarını söylemiş.

        Bu da 15 milletvekili desteğinin ardından SP ve İYİ Parti’de memnuniyet yaratmış.

        Seçime 54 gün kala partiler ve ittifaklardaki durum böyle...

        Diğer Yazılar