Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        CHP, Muharrem İnce’yi aday göstererek tamamen kendi çizgisine uygun bir seçim yaptı. İnce birçok kademede görev almış, klasik CHP’yi temsil eden bir isim. Tabanı konsolide edecektir. Teşkilatlarda heyecan yaratacaktır.

        Öte yandan CHP’nin 16 Nisan’dan beri işaret ettiği nokta, yapmayı hedeflediği şey ve haftalardır süren görüşmelerin ardından İnce’nin çıkması büyük bir tezat.

        Madem en klasik CHP’liyi çıkaracaklardı, onca çaba nedendi? “Hayır bloku” siyaseti neyin nesiydi? Abdullah Gül’ü amaçlayan bir CHP dönüp nasıl İnce’yi aday gösterir? Burada büyük bir tutarsızlık, daha doğrusu politikasızlık yok mu?

        ********

        Her parti kendi tabanına

        CHP’nin Muharrem İnce’yi aday göstermesiyle şöyle bir tablo ortaya çıktı: Tayyip Erdoğan-Muharrem İnce-Meral Akşener- Temel Karamollaoğlu- Selahattin Demirtaş- Doğu Perinçek, 24 Haziran seçimlerinde yarışacak.

        Böylece tabanlarına yönelik bütün partiler son derece dürüst bir seçim yapmış oluyor. Her aday bire bir kendi tabanını temsil ediyor.

        Kimse, “Bu tam bizi yansıtmıyor ama taban zaten elimizde, başka tabanlara da açılalım” stratejisiyle hareket etmeyecek. Her parti kendi kitlesine tam uyan bir isimle çıkmış olacak.

        KATILIM UÇACAK

        Sol-Kemalist, ulusalcı, klasik CHP seçmenine Muharrem İnce, sağ- Kemalist, seküler milliyetçi tabana Meral Akşener, İslamcı ve radikal tabana Temel Karamollaoğlu, seküler Kürt tabana Selahattin Demirtaş ve radikal ulusalcısolcu tabana da Doğu Perinçek hitap edecek.

        Böylece siyasi yelpazenin neredeyse tüm renkleri kendinden bir temsilci görerek sandığa gidecek. Ben bunun katılım oranını yüzde 90’lara taşıyacağını düşünüyorum. 24 Haziran sandıkların yoğun ilgi gördüğü bir seçim olacak.

        ********

        CHP dışından oy alabilir mi?

        MUHARREM İnce coşkulu, uzun bir konuşma yaptı. Konuşmasında bir yandan Atatürkçülüğe, diğer yandan sol değerlere atıf yaptı. Mustafa Kemal’den de sık sık bahsetti, Atatürk döneminde tutuklanan ve CHP iktidarında 12 yıl haksız yere hapis yatan Nâzım Hikmet’ten de. Öte yandan Kemalist devletin zulmüne uğramış Kürt şairi Ahmed Arif’ten de şiir okudu.

        Bir yandan Atatürkçülere, diğer yandan solculara ve seküler Kürtlere mesaj göndermeye çalıştı. Konuşması sırasında salondan sık sık “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganları duyuluyordu.

        Klasik CHP çizgisini temsil eden İnce, Kürt seçmene hitap eder mi? Açıkçası ben burada uzlaşmaz bir çelişki görüyorum. Bir yandan Kürt seçmenin oyu istenecek, diğer yandan onların en rahatsız olduğu “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganları atılacak.

        Peki ya sağ-muhafazakâr seçmen İnce’ye ne der? Saadet tabanı nasıl bakar? Açıkçası seçim ikinci tura kaldığı takdirde (ki muhalefetin şu an tek hedefi bu) İnce’nin bu tabanları konsolide edebileceğini sanmıyorum. Büyük olasılıkla AK Parti çevresi Muharrem Bey’in adaylığına memnun olmuşlardır.

        *******

        Sandıkta kim, ne alır?

        Şimdiden 24 Haziran tahminimi sizinle paylaşıyorum. Seçim ikinci tura da kalabilir, ilk turda da bitebilir. 4 puanlık artı-eksi skalasında sonuçların şöyle çıkacağını düşünüyorum:

        * Tayyip Erdoğan: 49-53

        * Muharrem İnce: 22-26

        * Meral Akşener: 9-13

        * Selahattin Demirtaş: 8-12

        * Temel Karamollaoğlu: 1-3

        * Doğu Perinçek: 0-1

        *******

        İftiranın daniskası

        MUHARREM İnce hitabı kuvvetli, iddialı bir siyasetçi. Genel olarak konuşması başarılıydı. Enerjisi yüksek, içeriği salonu hareketlendirecek mahiyetteydi. Verdiği mesajlarda da geleceğe işaret ederek umut ve beklenti yaratmayı hedefliyordu.

        Ancak bir cümlesine takıldım. Dedi ki: “Biz kavga edeceğiz, sana iftira atacağız, seni yıpratacağız, kavga edelim diyorlarsa daniskasını yaparım, daniskasını...”

        Yani “İftiranın daniskasını atarım” diyor Muharrem Bey. İşte buraya takılıp kaldım...

        Diğer Yazılar