Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        “Cumhuriyetin ilk 20 yılında doğan kadınlar, cinsiyetsiz kadınlardı” diye başladı söze değerli yazar Ayşe Kulin. İlk kadın seramik sanatçısı Füreya’yı anlatırken, vatansever, aydın, bilgiyi ve bilimi kutsal sayan herkesi selamladı tüm asaletiyle.

        Latife Hanım’ın, Atatürk’ün eşi sıfatı dışında

        , kadın hakları savunucusu bir kadın olduğu bilgisini paylaşan ise usta kalem İpek Çalışlar oldu. Bugün bile TBMM’deki kadın milletvekili sayısı ortadayken, o zor yıllarda bu isteğini Atatürk’e söyleyen bir kadındı, Latife Hanım..

        “Şımarıklık ve kaprisli” diye adlandırılan nice davranışını doğru okuyabilsek, ülke kadınlarının toplumsal yaşamdaki yeri, konumu, özgül ağırlığı daha fazla çağının gerisinde kalmaz.

        Cumhuriyetin ilk kadın tiyatro sanatçısı Afife Jale’yi anlatan sevgili Hakan Dilek ise salondaki herkesi şöyle bir sarstı diyebilirim. Böylesine yetenekli bir sanatçının hazin sonunda, cehaletin ne büyük bir payı vardı. Cehalet, toplumun en büyük utancı, yüz karası. ünlü besteci Selahattin Pınar’a “Nereden sevdim o zalimi” diye besteler yaptıran Afife Jale’nin çetrefilli aşk hayatı yüreğimi acıttı. Geç kaldığımız her şey aslında en derin yara izimiz oluyor.

        Diyeceğim o ki, Karşıyaka Belediyesi tarafından düzenlenen “Cumhuriyetin Kadınları” paneli beni çok farklı zamanlara, yaşamlara, hayal kırıklıklarına, sevinçlere götürdü.

        İNADINA BARIŞ

        Kurtuluş Savaşı’nın ilk kadın subayı Kara Fatma’yı, dönemin şartları içinde büyük bir ustalıkla anlatan İlknur Bektaş; Türkiye’nin yetiştirdiği önemli bilim kadınları arasında yer alan, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği eski Genel Başkanı, Tıp Doktoru Türkan Saylan’ı anlatan Mehmet Zaman Saçlıoğlu ve sivil olmasına rağmen cephede Atatürk’ün yanında görev yaparak rütbe alan savaş kahramanlarından, ünlü yazar Halide Edib Adıvar’ı da anlatma inceliğini gösteren İpek Çalışlar’a ve Füreya’yı anlatan Ayşe Kulin’e, bir kadın ve okur olarak çok teşekkür ederim. Ben yazıyı bugüne yetiştirdiğim için dün yapılan konuşmalara yer veremedim.

        Boğaziçi Caz Korosu tarafından cumartesi akşamı verilen o muhteşem konseri de unutmayalım. Her biri sahnede devleşen modern kadınlar ve erkekler, daha çok insana ulaşmalı. Ayrıca Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar’ın, alkışlar eşliğindeki barış mesajları da sanatın evrensel diliyle kucaklaşmalı ki; barış bir temenni olmaktan çıksın, hayatın içine, aramıza karışsın.

        Diğer Yazılar