Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kadına yönelen oklar, silahlar, bakışlar, niyetler her geçen gün daha trajik sonuçlar doğuruyor. Kadın bedenini, metalaştırmaya onu sadece cinsel bir obje olarak görmeye programlı her düşünce, kendi pisliğine esir günler yaşasın diliyorum.

        Kadın bedeni, kadına şiddetin en önemli parçasıyken kadınların, bedenlerini tanımaları ve sağlığına dikkat etmeleri hayati önem taşıyor. Riskli sağlık davranışlarının yerine doğru sağlık davranışları kazandırmak, sürekliliğini sağlamak, koruyucu cinsel sağlık davranışı kazandırmak şart.

        Türkiye Aile Sağlığı ve Planlama Vakfı, Kadın Sağlığı Eğitim Programı’yla bu alanda dikkate değer çalışmalar yürütüyor.

        Gönüllülük esasıyla süren 90 dakikalık, 13 haftalık programda cinsellik, üreme organları ve işlevleri, temizlik-beslenme, güvenli annelik, çocuklar ve ergenler, doğurganlığın düzenlenmesi, üreme sağlığını koruyucu davranışlar, kadın ve çocuk hakları, iletişim üzerine en son bilimsel bilgiler paylaşılıyor.

        Kadınlardan bu ücretsiz eğitimlere katılmaları, bedenleriyle ilgili sahip oldukları önyargıları yıkmaları, yanlış bilgileri düzeltmeleri, doğruları ise pekiştirmeleri isteniyor.

        YÜREĞİME SU SERPTİ

        Geçtiğimiz haftasonu Nevşehir’de yapılan değerlendirme toplantısına katılan eğitmenlerden biriydim. Kendi güzel, ruhu güzel mücadeleci kadınları görmek, su serpti yüreğime. Yobazlığın, barbarlığın sinsi bir yılan gibi her yere sokulmaya çalıştığı bir ülkede umudun, inancın ve onurlu yaşamın simgesiydi her biri. Farklı hayatlar, siyasi görüşler, etnik kökenlerin ve dillerin bu toprakların en büyük zenginliği olduğunu anlamış, sindirmiş, evrilmiş kadınlardı.

        Bir kadının gelişmesinin, bir çocuğun, bir erkeğin yahut eşcinselin özgürleşmesi olduğunu özümseyen kadınlar... Yarayı iyileştirmenin yolunun, önce yaraya sonra kendine ve hayata sarılmakla mümkün olduğunu öğrenen kadınlar... Yeni dönemde daha çok kadına ulaşmaya, onların yaşamlarında pencereler açmaya, onlara ne kadar değerli olduklarını fark ettirmeye geliyoruz. Bu arada Selçuk Belediyesi ‘nden Filiz Ağbaba Gürsel, Urla Belediyesi’nden Ferda Yapıcı Çelik ve İstanbul’dan Türkiye’nin her yerine yetişmeye çalışan Şule Dursun’u özellikle yazmak istiyorum. Kadınlar için nasıl çabaladıklarının yakın tanığıyım. Böyle üretken insanlar, dokunduğu her şeyi güzelleştirir.

        Diğer Yazılar