Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İnsan ülkesini neden geride bırakır? Bir kişiyi, mekanı, hikayeyi hatta zamanı geride bırakmak onu terk etmek anlamına mı gelir her zaman?

        Ya başka yol yoksa? Çünkü gitmenin de kalmanın da mantıklı nedenleri olmalıdır.

        Yoksula, canını feda etmesini öğütleyenlerin zevk-i sefa içinde yaşadıklarını gördüğünde savaşın tarafı olmayı reddeder insan. Ölenle kimsenin ölmediğini ve sevenleri dışında hiç kimsenin eksilmediğini anladığında vazgeçer ölmekten insan. Bu kaçmak değildir. Ölümün ödül gibi pazarlandığı coğrafyalarda halk, buna karşı çıkmadığı müddetçe gözü gökyüzüne değil toprağa dönük olacaktır.

        DÜNYADA İLK ÖRNEK

        Savaş kötüye; barış iyiye hizmet eder. Tarafımızı biz seçeriz. Çünkü savaşın yarattığı tahribatın, yıkılan şehirlerden çok daha dehşet verici olduğuna televizyon ekranlarından değil mülteci çocukların gözlerinden tanıklık etmek de kolay değildir. Dünyanın ilk mülteci çocuklar korosunu izlerken bunu defalarca düşündüm.

        İzmir’de müzik eğitmeni Muharrem Dayanç ve bir grup gönlü güzel insan İzmir ve Hatay illerinde 8-12 yaş arasındaki mülteci çocuklara gitar ve piyano çalmayı öğretmiş. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı, sahnedeki çocukların bazılarının anne kucağında sınırı geçip Hatay’a geldiğini anlatığında savaşın dehşetine bir kez daha tanıklık ettim.

        Antakya Medeniyetler Korosu’nun eşliğinde sahne alan çocuklar, gökyüzünün uçurtmaların cenneti olması gerektiğine vurgu yaptı. Hep bir ağızdan “Güzel günler göreceğiz çocuklar” diye haykırırken ülkelerinde bıraktıkları o yıllara ve nice güzel hatıraya hüzünle baktı. Vatan, çocukluk yarası gibidir zira. Nereye giderseniz gidin ne kadar zaman geçerse geçsin hep sizinledir o yara. Bunu görebilmek için yaşayan tarihe bakmak yeterlidir.

        Şef Rengim Gökmen yönetiminde dünyaca ünlü Piyanist Gülsin Onay’ın eşliğinde sahne alan Karşıyaka Belediyesi Oda Orkestrası’da geceye anlamlı bir katkı sundu. Bestelerin barışa yolculuğuna alkışlarla, şarkılarla, cümlelerle eşlik eden herkes çok güzeldi. İzmir’den yükselen ezgilerin herkesin yüreğine kök salmasını diliyorum. Emeği geçen, halkların barış kararlılığına yeni bir yol açan herkese teşekkür yürekten teşekkür ederim.

        Diğer Yazılar