Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim kapsamının oldukça geniş olacağı söylenen bir bilgilendirme yapacak. Ne beklenmeli?

        Her şey, hepsi ve daha da ötesi. Eğer bilgilendirmeyi yapacak olan makam Türkiye Futbol Direktörlüğü ise ve koltukta hepimiz adına en çok yarışmış, en çok başarmış, en uzağa gitmiş Fatih Terim oturuyorsa sınırları ona bırakmalıyız. Görev alanı sınırsız. Bilgi ve tecrübe olarak en donanımlı döneminde. Sorunlara olduğu kadar çözümlere dair de fikirleri olan bir futbol adamı. Güçlü ve uzun dönemi kapsayan bir kontratı var. Üstelik saha içinde olduğu kadar saha dışında da cesur adımlar atabilmiş biri. Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda çapımızı büyütecek, meslektaşlarına ilham verecek bir açılım bekleyebiliriz. Benim kişisel beklentim futbolun tüm unsurlarına dokunan bir açılım.

        Kontratı kamuoyunda çok konuşuldu. Siz de ‘güçlü ve uzun dönemi kapsayan bir kontrat’ dediniz. Burayı açalım mı?

        Elbette. Ben kontratın sadece süresi ve kontratla aldığı yetkiye bakılmasını doğru bulurum. İş aktinin kalan kısmı, anlaşmanın taraflarını ilgilendirir. Kendi penceremden baktığımda 5+2 yıllık kontrat, güçlü bir kontrat anlamına gelir. Süre 7 yıl ise; bu açıkça vaatler içeren bir anlaşmadır. 2-3 yıllık bir anlaşma, antrenör için Avrupa Şampiyonası elemeleri ve finallerini vaat eder. Futbol Direktörü için ‘oluştur ya da oluşumları yönet’ anlamına gelir. Ancak 7 yıllık bir anlaşma neredeyse 2 olimpik döngüye karşılık gelir ki; bu bambaşka bir vaatler bütününü işaret eder.

        Nedir bu vaatler?

        Teknik direktör tarafından başlayalım. Sonra futbol direktörü tarafında vaatleri değerlendirelim. Önce elbette Avrupa Şampiyonası eleme grubundaki durumumuz. Sonra da sıradaki turnuvalar için planları. Elemelerdeki güncel kadromuzun en genci Ozan Tufan 1995 doğumlu. En tecrübelisi ise Emre Belözoğlu 1980 doğumlu. Takımın yaş ortalaması ise 26... Muhtemelen hocanın sözleşmesi bittiğinde yine yaş ortalaması yaklaşık 26 ve en genci 18-19, en yaşlısı ise 34-35 yaşında olan oyuncu grubu ile yarışacak. Bunun karşılığı şudur; hoca son maçına en genci 2003 ve en yaşlısı 1987 doğumlu oyuncularla çıkacak. Beklentilerimizden biri, bu yaş aralığındaki oyuncuların gelişim planı olacak. Milli takım teknik direktörü olarak 2-3 yıllık çalışmanız varsa ‘sonuç’ bırakırsınız. Yedi yıllık bir çalışma ‘miras’ bırakmayı gerektirir. Burayı çok önemsiyorum. Eminim Fatih Hoca da önemsiyordur. Zira bu yolda dalgalanmalar, yenilgiler ve umut kırıcı gelişmeler de olacaktır. Böyle dönemlerde yıpratılmayı azaltacak en önemli unsur bırakmayı planladığınız ‘miras’tır. İkna edici bir futbol mirası, ikna etmeyen saha sonuçlarının bırakacağı tahribatı azaltır. Buna çok ihtiyacı olacaktır.

        Ya futbol direktörü tarafı?

        Vaatler bu tarafta. Uzun süreli kontratlar, ‘oluşumgelişim- sürdürülebilirlik-miras’ dörtgeninde değerlendirilir. Hoca önce ‘oluşum planlarına’ odaklanacaktır. Oluşturacağı departmanlar ve oluşturmayı önereceği oyun ekolü öncelikleri olur. Ardından oluşturmayı önereceği yetenek seçimi ve yetenek eğitimi modeli gelecektir. Gelişim ayağında sorunlarımız belli. Oyuncu ve antrenör eğitimindeki yaklaşımlarını gösterecektir. Oluşumları nasıl sürdürülebilir hale getireceği önemli. Bir de futbol direktörlüğünde bırakacağı miras var. Burayı da çok önemsiyorum. Fatih Hoca’dan beklenen bir ‘başyapıt’ bırakmasıdır.

        3. Lig’de yaş sınırı kaldırılacak mı?

        Size göre gündeme gelebilecek diğer konular nedir?

        -3. Lig’de yaş sınırı var. Bu kural bizzat Fatih hocanın isteğiyle yürürlüğe girmişti. “Uzun süredir uygulamada olan bu kural bize ne getirdi” sorusu cevap bekliyor. Hem bu cevabı alacağımızı hem de yaş sınırlamasının kaldırılacağını umut ediyorum.

        -Ayrıca tanım bekleyen kavramlar var. Yerli oyuncunun tanımı artık yapılmalı. Bir oyuncuyu ‘yerli’ yapan pasaportu mudur, yoksa federatif geçmişi mi? Alman federasyonu DFB, kendisi için yerli oyuncu tanımını yapmış. Fatih hocanın bu konuda çalışma yaptığını biliyorum. Kontratları devam eden oyuncuları bağlamayan bir düzenleme yapacağını sanıyorum. Bu planlama gelecek adına önemlidir.

        -Şu anda başta A milli takım antrenör kadroları olmak üzere bazı departmanlarda kadrolar natamam. Hamza Hamzaoğlu’ndan boşalan yerin yeni sahibini ve yanına gelecek antrenörleri muhakkak belirlemiştir. Sanırım bu konuları da açıklayacaktır.

        Özetlersek; Fatih hocadan beklenen milli takımımızı makul seviyede yarıştırması, futbolumuzun mevcut sorunlarına çözümler getirmesi, uzun vadeli oluşum-gelişim ve sürdürüm planlarını paylaşması, bırakacağı futbol mirasını ortaya koyması ve tüm bunları hangi kadrolarla yapacağını duyurmasıdır.

        Diğer Yazılar