Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türk basketbolunda özellikle 1970 -1980 yıllarında uzun oyuncu problemi vardı. O yıllarda benim de oynadığım Genç Milli Takım’larla gittiğimiz her turnuvada hem boy ortalaması, hem de uzun oyuncu sayısı olarak diğer ülkelerden çok geride idik.

        Fakat bu durum son yıllarda değişti. Eskiden iyi kısa oyuncu fazla yetişirken, şimdi uzun basketbolcularımızın daha başarılı olduğunu görüyoruz. Bunun en büyük göstergesi NBA’de bu sezon oynayan 4 sporcumuzun da (Ömer Aşık, Ersan İlyasova, Enes Kanter, Furkan Aldemir) uzun olması.

        Aynı şekilde Türkiye’nin altyapıda en önemli lokomotiflerinden biri olan Pınar Karşıyaka’da da, son yıllarda altyapıdan yetişip A Milli Takım’a gitme başarısı gösteren oyuncular (Kaya Peker, Furkan Aldemir, Egemen Güven) uzun sporculardan oluştu.

        Nitekim bu yıl Türkiye şampiyonu olan Pınar Karşıyaka genç takımında en göze batan oyuncu 2.10 boyundaki Görkem Doğan oldu ve turnuvanın en değerli oyuncusu seçildi. Görkem’in ileride iyi yerlere geleceği çok açık, nitekim Pınar Karşıyaka yöneticileri onunla 5 yıllık sözleşme imzaladılar.

        18 yaşındaki Görkem’in bu başarısında en büyük katkı bugüne kadar çalıştığı takım antrenörlerinin ve ailesinin olduğu yadsınamaz. Ancak onun daha iyi olmasında rol alan en büyük etkenlerden biri de eski Milli basketbolcu Şadi Olcay’ın kendisine özel antrenmanlar yaptırmasıdır.

        Şadi Olcay 101 kere Milli olmuş, Karşıyaka’nın ve İzmir’in yetiştirdiği en iyi oyunculardan biridir. Oynadığı yıllarda Karşıyaka’nın ve A Milli Takım’ın değişmez pivotlarından biri olmuştur.

        Ben de 1990 yılların sonlarında Karşıyaka’nın alt yapı sorumlusu ve genç takım antrenörüyken Kaya Peker, Adem Ören gibi uzun oyuncuların özel antrenörlüğünü yapmıştı. Bu oyuncular hala başarıyla oynuyorlar. Bu oyunculara takım antrenmanlarında bile izin verip özel idman yapmalarını yeğlerdim. Çünkü her oyuncunun fizik ve fundemental gelişmelerini takım idmanından çok, özel çalışmalarla daha iyi geliştirebileceklerine inanıyorum. Oyuncuların gelişmesi için faydalı olan bu uygulamayı düşünen ve hayata geçiren Pınar KSK altyapı yöneticilerini kutluyorum. Aynı uygulamayı kısa oyuncular için de yapmalarını öneriyorum.

        4.Taşkın Deniz Streetball Turnuvası

        Taşkın Deniz 1984 doğumlu hukuk fakültesi 1. sınıf öğrencesi iken 2003 yılında elim bir trafik kazasında hayata veda etti. Basketbolu çok severdi ve Karşıyaka minik takımında oynamıştı. Annesi Zeynep Yıldırım ve babası Coşkun Deniz 2013 yılından beri Taşkın’ın anısına Karaburun’da stretball turnuvası organize ediyorlar.

        Bu yıl dördüncüsü düzenlenen turnuva tam bir festival havasında geçti. Ortaokul kız, erkek ve lise kız, erkek olmak üzere 4 kategoride yapılan karşılaşmalara 100’e yakın sporcu katıldı. Karaburun Belediyesi’nin forma yaptırdığı ve Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın da eşiyle birlikte izlediği müsabakalar sonunda birinci olanlara tablet hediye edildi. Ayrıca bu yıl ilk kez Can Balaban sayı kralı ödülleri de verildi. Bu güzel organizasyon Karaburun ve Mordoğan gençlerinin hoş bir gün geçirmelerini ve basketbol sevgisini arttırmalarını sağladı. Emeği geçen herkese tebrikler.

        Diğer Yazılar