Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Basketbol Federasyonu çok doğru bir kararla 31 Ağustos- 1 Eylül tarihlerinde Sapanca’da “Çalıştay” yapıyor. Yaklaşık 100 kişinin katılımıyla yapılacak çalıştayda, erkek milli takımlarımız altyapılarda başarılı sonuçlar alırken bu oyuncuların neden yukarıya taşınamadıkları, neden gelişimlerinin sürdürülebilinir hale getirilemediği ve A Milli takım ile ilgili kuşkular gibi konular tartışılacak.

        Tartışılacak konuların başında yabancı sayısının geleceği şüphesiz. Federasyon, Türk oyuncuların özellikle gençlerin daha fazla oynatılmasını sağlamak açısından gelecek sezon için bazı para ödülleri yönergesi hazırladı. Bu yönerge önümüzdeki 2 sezon için geçerli olacak ve bu iki sezon sonunda devam edilip edilmeyeceğine federasyon karar verecek.

        DAKİKAYA GÖRE

        Bu ödül yönergesine göre Süper Lig kulüplerine 30 yaş veya daha küçük oyuncuları bir maçta en az 60 dakika oynatmaları halinde 400 bin TL, 40 dakika yer vermeleri takdirde 300 bin TL maç başına ödenecek. TBL’de ise bu süre en az 120 dakika olması halde takımlar 200 bin TL kazanacak.

        Süper ligde her maç için en az 20 dakika ve dönem sonunda bin 500 dakikadan az olmamak kaydıyla en fazla süreyi tutturan 3 takıma sırasıyla 650 bin, 450 bin, 350 bin TL. ödenecek. Bu ödül TBL’de her maç için en az 130 dakika ve dönem sonunda 4 bin 750 dakikadan az olmamak kaydıyla en yüksek süreyi tutturan 3 takıma sırasıyla 300 bin TL, 200 bin TL, 100bin TL. tespit edilmiş. Bu rakamlar 24 yaş altı milli olmuş oyuncuların sürelere katkısı oranında yükselmekte.

        DAHA MAKUL OLMUŞ

        Bu kriterleri tutturamayan kulüplere genç oyunculara daha fazla yer vermeleri için de şöyle bir kural konmuş. Süper lig takımlarında normal lig maçları boyunca toplam 22 müsabakada, 24 yaş ve altı milli sporcuların oyunda kalma süresi her maçta en az 10 dakika olması halinde 100 BİN TL ödül ödenecek. TBL’de ise bu ödül normal lig maçları boyunca toplam 26 müsabakada, 24 yaş ve altı milli olmuş oyuncuların oyunda kalma süresinin maç başına en az 15 dakika olması halinde 50 BİN TL olarak tespit edilmiş.

        Bu ödül sistemi geçen yıllara oranla daha makul olmuş. Geçen yıl açıklanan ödül yönergesinin geçerliliğinin pek fazla olmayacağına bu sütunda değinmiştim. Nitekim geçen sezon hiçbir takımın para ödülü kazandığını sanmıyorum. Önümüzdeki sezon takımlar Türk ve genç oyunculara daha çok yer verip bu ödülleri kazanmaları en büyük temennimiz.

        Ancak bu ödül yönergesinde 2 husus dikkatimi çekti. Birincisi 24 yaş altı sporcuların mutlaka milli takımlarda yer alması. Bir oyuncu milli takıma çeşitli nedenlerde seçilememiş veya 20 yaşından sonra gelişme göstermiş olabilir. Bu oyuncuların dakikalarının dikkate alınmamasının haksızlık olduğunu düşünüyorum. İkincisi de küme düşen takımların bu ödüllerden muaf tutulması. Bu yönerge Türk oyuncuların daha fazla oynayabilmesi için hazırlandıysa ve küme düşen takımlar bu kriterleri tutturmuşlarsa nasıl bir suçları olabilir.

        Yapılacak çalıştayın Türk basketbolu için çok faydalı olacağına inanıyorum. Umut ediyorum ki çok olumlu fikirler ortaya atılacaktır. Buradan çıkan fikirleri gelecek yazımda sizlerle paylaşacağım.

        Diğer Yazılar