Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        26 Ekim tarihinde Türkiye Basketbol Federasyonu seçimleri yapılacak. Bundan bir süre önce şu an görevde bulunan başkan Harun Erdenay adaylığını açıklamıştı. Daha sonra Hidayet Türkoğlu’nun aday olacağı belli olunca ani bir kararla adaylıktan vazgeçtiğini bildirdi.

        Kulislerde Erdenay’ı Cumhurbaşkanı’nın yanına çağırıp, adaylıktan vazgeçmesini ve Türkoğlu’na yardımcı olmasını istemesi üzerine başkanın adaylıktan çekildiği söyleniyor.

        2005’TE ÖZERK

        1934 yılında Spor Oyunları Federasyonu bünyesinde resmi faaliyetlerine başlayan Basketbol Federasyonu, uzun süre voleybol ve hentbol branşlarıyla aynı çatı altında yönetildi. 1959 yılında müstakil bir yönetime kavuşan federasyonun ilk başkanı Turgut Atakol oldu. 33 yıl boyunca atama yolu ile başkanlar başa geldi, 1992 yılında yarı resmi yapılan seçimde kulüplerin oylarıyla Turgay Demirel başkanlığa seçildi. 5 Ocak 2005 tarihinde yapılan genel kurulla Basketbol Federasyonu özerkliğe geçti ve yapılan seçimle Turgay Demirel tekrar başkanlığa seçildi.

        Demirel’in FIBA başkanlığına seçilmesinden sonra boşalan koltuğa, 27 Mayıs 2015 tarihinde yapılan 8. olağanüstü genel kurulda seçimi kazanan Harun Erdenay oturdu.

        Özerkliğe kavuşmuş olmasına rağmen yıllar sonra atamayla yapılan bu başkanlığa basketbol kamuoyunda tartışmalara neden oldu. Bazıları atamayla yapılan başkanlığın kulüplerin baskısından kurtulacağını öne sürerek daha faydalı olacağını savunurken, diğerleri ne olursa olsun özerk bir federasyonun başkanını seçimle başa getirmesi gerektiğini öne sürüyor.

        Hidayet Türkoğlu 37 yaşında, NBA’de yıllarca oynayarak Türk basketbolunu başarıyla temsil etmiş ve Türkiye’nin dünyaya tanıtılmasına katkıda bulunmuş önemli bir isim. İyi bir ekip kurup Türk basketbolunu daha ilerilere götürebilir.

        Erdenay yönetiminden çok mu memnunduk?

        ŞAŞIRDIM

        Özellikle son yıllarda alınan 6 yabancı kararının uzun vadede Türk basketboluna zarar vereceğini defalarca bu sütunlarda dile getirdim. Genç oyuncularımızın önünü tıkadığını ve Milli takıma zarar verdiğini herkes söylediği halde işin kolayına kaçarak, kulüplerin baskısına dayanamayıp bu kararlarından vazgeçemediler.

        Harun Erdenay’ın başkanlık adaylığını açıklamasına rağmen bu kararından hemen vazgeçmesine şaşırdım. Keşke Erdenay’la Türkoğlu bir seçime girseler hak eden kazansaydı. Dayatmayla yapılan bu atamayı içime sindiremiyorum. Ancak zamanımızda bu da bir Türkiye gerçeği. Yönetime gelenler seçimle değil atamayla geliyorlar. Tıpkı rektör seçimlerinde olduğu gibi.

        Diğer Yazılar