Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Geçen hafta kabus gibi geçti. Hafta boyunca cami ve mezarlıklar en fazla zaman geçirdiğim yerler oldu. Üst üste çok sevdiğim kişileri kaybettik. Önce hocaların hocası, benim de antrenörüm Turan Çelik (88), ardından Karşıyaka genç takımında beraber oynadığımız Sinan İzgür (57), en son da ben Karşıyaka basketbol takımındayken aynı yıllarda futbol takımımızda yer alan, İzmir’in yetiştirdiği en yetenekli futbolcularından Ahmet Turgat (64) hayata gözlerini yumdular.

        NAMIK KEMAL’DE BAŞLADI

        Turan Çelik, basketbola 1941 yılında o günkü adı ile İnönü Lisesi, şimdiki Namık Kemal Lisesi’nde başladı. Takım arkadaşları İhsan Alyanak, rahmetli İskender Yumlu, Şinasi Ertan, Vedat Dinler’di. Daha sonra Altınordu’da oynayan Turan Hoca, İzmir Yüksek Ekonomi Ticaret Okulu’nda Hayri Yorgancıoğlu ve Reşat Akkum’un da katılması ile yıllarca şampiyonluk yaşadı. Gazi Eğitim Enstitüsü’nde basketbola devam etti. Okulu bitirdikten sonra Kastamonu’ya tayin oldu. Topun olmadığı Kastamonu’dan 4 yıl üst üste Anadolu Kupası Şampiyonu yarattı. Haşim Ülkü gibi oyuncuları yetiştirdi. Faik Gökay ile birlikte zamanın Devlet Bakanı Malik Yolaç’ı razı ederek Basketbol Federasyonu’nu kurdular. 1963 yılında Bayan Milli Takımı’nı kurdu ve 2 yıl antrenörlüğünü yaptı. Yalçın Granit ile Genç Milli Takım Antrenörlüğü, sırası ile Şekerspor, Ankara DSİ, Ankara Kolejliler ve Muhafızgücü antrenörlüğü yaptı. Daha sonra İzmir’e dönen Turan Çelik, Bornova Eğitim Enstitüsü Spor ve İngilizce bölümlerini kurdu. Buca Eğitim Enstitüsü Spor Bölümünün başkanlığı yaptı. İzmir Türk Koleji Spor Bölüm Başkanlığı yaparken Sanyospor Takımı’nı kurdu ve antrenörlüğünü yaptı. Turan hoca basketbolu o kadar çok severdi ki 78 yaşına kadar İzmir Atatürk Lisesi basketbol takımının antrenörlüğünü yaptı.

        KSK ALTYAPISINDAN

        Sinan İzgür 1972-77 yılları arasında Karşıyaka alt yapısında basketbol oynadı. Daha sonra üniversite için gittiği İstanbul’da basketbol hayatına İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) devam etti. Çok yetenekli bir basketbolcu olan İzgür, iş hayatına atılmasından dolayı spor hayatına erken veda etti. İzmir’e döndükten sonra bir süre Karşıyaka minik takımının antrenörlüğünü yaptı. Oğlu Mirza da aynı babası gibi çok yetenekli bir basketbolcuydu. Karşıyaka yıldız takımında 2 yıl antrenörlüğünü yaptığım Mirza oyunculuğunun yanında kişiliğiyle de herkesin takdirini kazanmıştır. Yakalandığı amansız hastalıktan genç yaşta kaybettiğimiz Sinan’ın bir de kızı bulunmakta.

        Hocam Turan Çelik, arkadaşlarım Sinan İzgür ve Ahmet Turgat’a Allah’tan rahmet, yakınlarına sabırlar diliyorum.

        Diğer Yazılar