Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Tahir Türetken’le tanışmam 1970 yılında oldu. O yıl ilk kez ana yönetimden bağımsız kurulan basketbol yönetim kurulunun başkanıydı.

        Ben de yine o sene ilk defa kurulan minik takımın oyuncusuydum. Sahanın civarında oturan 10-15 oyuncudan kurulan takımımızın antrenörü Mehmet Zengel (Azoz Mehmet) idi.

        O takımdan bir tek ben A takım seviyesine kadar yükseldim fakat 47 yıl geçmesine rağmen hala o arkadaşlarımla ve antrenörümle görüşmeye devam ederiz.

        BASKETBOLDA LOKOMOTİF

        Geçen hafta da yazımda belirtmiştim. 1970 yılında kurulan Tahir Türetken başkanlığında kurulan özerk basketbol kurulu, Yılmaz Temizocak, Çetin Taşkıngenç, Ateş Özerk, Yıldırım Karakaplan, rahmetli Serdar Zenger, rahmetli Güçlü Bayar, rahmetli Baha Eğinlioğlu’ndan oluşuyordu.

        Türkiye’de ilk kez bir kulüpte böyle bir yapılanmaya gidildiği o yıllarda atılan temeller, Karşıyaka Spor Kulübünün bugüne kadar basketbolda Türkiye’nin lokomotifi olmasını sağlamıştır.

        Tahir ağabeyi geçen Cuma günü 94 yaşında kaybettik. O tam bir Karşıyaka sevdalısıydı.

        10 yaşında yelkenci olarak başlayan Karşıyaka aşkı, 20 yaşında yönetim kurulu üyesi olarak devam etti.

        Daha sonra basketbol şube, kulüp ve divan kurulu başkanlığı görevlerini yıllarca sürdürdü. Basketbol federasyonu yönetim kurulu üyeliği yapan Türetken, Karşıyaka belediyesi meclis üyeliği görevinde de bulunmuştu.

        Yıllarca Metaş fabrikasının satın alma müdürlüğünü yapan Tahir Türetken aynı zamanda iyi bir iş adamıydı.

        UZLAŞTIRICI İNSANDI

        Tahir Türetken’in en büyük özelliği iyi kalpliliği ve uzlaştırıcı kişiliğiydi. Kimsenin kalbini kırmamaya çok dikkat eden büyük Karşıyakalı, aralarında anlaşmazlık olanları da bir araya getirerek sorunlara çözüm bulurdu. 2014 yılında Karşıyaka Belediyesi onun adına Demirköprü’de yaptırdığı spor tesisi ve büstü ile ölümsüzleştirdi.

        Tahir Türetken’i pazartesi günü defnettik. Önce yelken kulübünde bir tören yapıldı, öğle namazının ardından Beşikçioğlu Camii’nden kaldırılan naaşı, Soğukkuyu aile mezarlığına gömüldü.

        Tören ve cenazede müthiş bir kalabalık vardı. Onun ne kadar sevilen ve sayılan bir kişi olduğu hem kalabalıktan, hem de bütün İzmir kulüplerin yöneticilerinin orada olmasından kolaylıkla anlaşılmıştır.

        ESKİ DOSTLAR

        Törende yakın arkadaşı onunla aynı yaşta olan Altay Altuğ’un ‘eski dostlar’ şarkısını mızıkayla baştan sona çalması herkesi çok duygulandırdı ve takdirini kazandı.

        Ailesine ve tüm KSK’lilere başsağlığı diliyorum. Nurlar içinde yat Tahir ağabey.

        Diğer Yazılar