Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        RİZE Cumhuriyet Meydanı’nda bariz bir şekilde Cumhurbaşkanı Erdoğan hâkimiyeti vardı. Bir yanda hiçbir yazı olmayan, Cumhurbaşkanlığı forslu dev bir Erdoğan posteri, diğer yanda Başbakan Davutoğlu posterleri arasında “Haydi Rize başkanına sahip çık” posterleri. Bunlara ek olarak üzerinde hiçbir resim olmayan, belli ki Davutoğlu’na hitaben yazılmış “Sen bize Reis’in emanetisin” posterleri.

        Başbakan Davutoğlu’nun bu durumdan şikâyetçi olduğu asla söylenemezdi. O da konuşmasına Erdoğan ile başladı, birçok vesileyle adını andı ve yine Erdoğan ile bitirdi. Tüm Türkiye’de AKP seçim kampanyasında Erdoğan’ın etkisi ortadayken memleketindeki bu durum kesinlikle şaşırtıcı değildi. Diğer bir deyişle, farklı olsaydı şaşırtıcı olurdu. Peki Davutoğlu, Erdoğan’ın boşluğunu tam olarak doldurabildi mi? Bu soruyu miting alanındaki vatandaşlara yönelttim ve hemen hepsinden “Tabii ki Erdoğan dönemindeki coşkuyu yakalaması mümkün değil ama biz Başbakan Davutoğlu’ndan memnunuz” mealinde cevaplar aldım.

        RİZE’DE SEÇİMİN NABZI

        Rize’ye sabah saatlerinde gittim ve mitinge kadar muhalefet partilerinin adaylarıyla sohbet ettim. Son seçimlerden ikinci parti olarak çıkan CHP’nin, ANAP kökenli birinci sıra adayı Kenan Bıyık bu sefer üç milletvekilinden “en az biri”ni alacakları iddiasında. Bu iddiasını, kendi çalışmalarına ek olarak AKP’nin ülke çapında oy kaybettiği önermesine dayandırıyor. Son seçimlerin üçüncü partisi olan MHP’nin birinci sıra adayı Osman Cem Kazmaz da bir milletvekili çıkaracaklarında ısrarlı. Rize’de AKP’den sonra en çok konuşulduğu kesin olan HDP’nin adayları ise milletvekilliği beklentisinde değil, ancak Selahattin Demirtaş’ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aldığı 2500 oyu en az ikiye katlayarak partilerinin yüzde 10 barajını geçmesine katkıda bulunacaklarını söylüyorlar.

        HDP’nin birinci sırasında, Cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında Demirtaş stantı açtığı için tartaklanan emekli öğretmen Necmettin Durmuş, ikinci sıradaysa bazı akrabaları tarafından “akrabalıktan çıkarılan” Selda Karafazlı Kurşun var. Rize’de adları sosyalist sol ile özdeşleşmiş bir anne-babanın kızı olan HDP adayı, iki akrabasının yaptığı basın açıklamasını “provokasyon” olarak niteliyor ancak bu nedenle partisinin ilgi odağı haline geldiğini de belirtiyor. HDP’nin yeni provokasyonlar endişesiyle Rize’de (aslında Karadeniz’in çoğu bölgesinde) yoğun kampanya yapamadığını eklemek şart.

        Son not: Eğer AKP Rize’de 3’te 3 yapamazsa Türkiye’de çok şeyin değişmekte olduğuna hükmedebiliriz.

        Diğer Yazılar