Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        7 HAZİRAN seçimlerinin en çekişmeli geçeceği kesin olan illerinin başında Adana geliyor. Son dönemde yapılan yerel ve genel seçimlerde 3 büyük parti, AKP, CHP ve MHP kıyasıya yarışmıştı. Onlara ek olarak Kürt siyasi hareketinin partileri de bu ilde bariz bir etkiye sahip olmuştu. Bu noktada Adana’yı yine AKP, CHP ve MHP’nin çekiştiği, HDP’nin de epey güçlü olduğu komşusu Mersin’e benzetebiliriz.

        Dün akşamüstü yapılan AKP mitinginden önce CHP, MHP ve HDP’nin birinci sıra adaylarıyla sohbet etme imkânı buldum. Önseçimle CHP’nin ilk sırasına yerleşen Avukat Elif Doğan Türkmen ile son yerel seçimlerde MHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olan, Genel Başkan Yardımcısı Mevlut Karakaya da partilerinin 7 Haziran’da Adana’da birinci sırayı alacağında ısrarlı. Karakaya, yerel seçimlerden birinci parti çıktıklarını hatırlatıp “Bunu muhafaza edip üstüne koyacağız, AKP’nin milliyetçi- muhafazakâr tabanından ve belli ölçülerde CHP’den partimize yöneliş var” diyor. Türkmen ise CHP’nin gerek önseçim yaparak yarattığı heyecan, gerekse seçim sloganları ve vaatleriyle Adana’daki milletvekili sayısını 4’ten 6’ya çıkaracaklarını iddia ediyor. Tabii bir de HDP var. Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) Genel Başkanlığı’ndan istifa ettikten sonra HDP’nin birinci sıra adayı gösterilen Rıdvan Turan, 2011’de bağımsız aday Murat Bozlak’ın çok rahat kazandığını hatırlatıp 2 milletvekilini kazanmakta zorlanmayacaklarını, hatta 3’üncüyü zorlayacaklarını söylüyor.

        DAVUTOĞLU KÜRSÜDE

        Muhalefet partilerinin iddialarını doğru kabul edersek AKP’nin nerdeyse hiç milletvekili çıkarmaması gerekir ki dün Uğur Mumcu Meydanı’nda toplanan kalabalık, iktidar partisinin Adana’da hâlâ güçlü olduğunu gösteriyordu. Başbakan Davutoğlu 2 saati aşkın bir gecikmeyle çıktığı kürsüden sürekli olarak Adana ve Adanalıları övdü (Saymadım ama 1 saati aşkın konuşması boyunca defalarca “Adana” ve “Adanalılar” dedi), Kılıçdaroğlu’nu, Bahçeli’yi, Demirtaş’ı ve “Pensilvanya” olarak tanımladığı Fethullah Gülen’i onlara şikâyet etti. Erzurum ve Rize’den sonra Davutoğlu’nu üçüncü kez dinliyorum. Her geçen gün daha az hoca, daha çok siyasetçi oluyor ve bu iyi mi, kötü mü kestiremiyorum. Adana’dan edindiğim izlenime göre 3 parti arasındaki kıyasıya yarış 7 Haziran’da da sürebilir ve eğer HDP barajı aşıp 2 milletvekili kazanırsa, geri kalan 12 koltuk pekâlâ diğer 3’ü arasında eşit olarak bölüşülebilir.

        Diğer Yazılar