Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Merkez Ülke Türkiye” projesini İstanbul’da açıkladıktan sonra Trabzon’a gitti. Kendisiyle miting sonrası seçim otobüsünde sohbet ettik:

        ■ Kampanyanız nasıl gidiyor?

        Gayet güzel.

        ■ İstanbul’da yeni projenizi açıkladınız ve Trabzon’a geldiniz...

        Yankıları gayet güzel. Zaten biz projeye “Yüzyılın projesi” demiştik. Gerçekten de yüzyılın projesi. Türkiye’yi dünyaya entegre edecek bir proje.

        ■ Projenin hangi illerde olacağı çok soruluyor.

        İlleri veremeyiz. O doğru olmaz. Zaten il olmayacak. Bağımsız bir bölge olacak.

        ■ Trabzon’u nasıl buldunuz?

        Trabzon çok güzel ama hak ettiği büyümeyi alamadı. Bundan sonra inşallah CHP iktidarında Trabzon hak ettiği büyümeyi alacak. Limanları çalışacak.

        ■ Merkez Türkiye projenizi biraz geç açıkladığınızı düşünenler var.

        Hayır, geç değil. Diğer projelerle bu proje eklemlenecek zaten. Bu geleceği olan bir proje.

        ■ Peki seçime kadar başka proje açıklayacak mısınız?

        Hayır. Artık yüzyılın projesi, Türkiye’de bugüne kadar hiçbir siyasi iktidar bu denli güzel ve gerekli bir proje ortaya koymadı.

        ■ 30 yıldır gazetecilik yapıyorum ve ilk defa CHP’den bu tür bir proje duyuyorum. Daha önce daha çok siyaset konuşuyordunuz. Şimdi icraatlar ön planda.

        Türkiye eğer önümüzdeki 20 yılı kaybederse bunun faturası ağır olur. Türkiye’nin önümüzdeki 20 yılda çok hızlı bir şekilde büyümesi gerekiyor. Önündeki ülkeleri yakalaması gerekiyor. Hem insani gelişmişlikte hem ekonomide o ülkeleri yakalaması lazım.

        ■ 2035 yılı biraz uzak bir tarih mi?

        20 yılda Türkiye’nin insani gelişmişlik düzeyinde 49 basamak yükselerek ilk 20’ye oturması gerek. Şu an 69. sıradayız ve önümüzdeki 20 yılda bunu gerçekleştirmemiz gerek. 2035 Türkiye için önemli bir tarih. 2035 yılından sonra Türkiye yaşlı ülkeler sınıfına girmiş olacak.

        ■ Peki bu proje siz iktidara geldiğinizde hemen mi başlayacak?

        Hemen başlayacak. Projede öncelikle Samsun, Trabzon, İskenderun ve Mersin limanlarını rehabilite etmek, kara ve deniz yolunu geliştirmek, enerji altyapısını oluşturmak ve altyapı çalışmaları için kaynak aktarmak öncelikli adımlar. Bunun için 20 milyar dolarlık bir ihtiyaç var. Kamu ile özel sektör birlikteliğinde bu gerçekleştirilecek. Avrupa Kalkınma Bankası ile Asya Kalkınma Bankası’nın kalkınma ile ilgili ciddi fonları var. Bu fonlardan da yararlanacağız.

        O zaman “Kaynak nerede?” sorusuna cevabınız var.

        Bu konuda bir sorun yok. Göreceksiniz bu proje uluslararası alanda büyük yankı uyandıracak. Çünkü dünyaya mal satan pekçok ülke bu proje dolayısıyla Türkiye’den yer almak isteyecek. Ürünlerini daha düşük maliyetle Afrika’ya, Orta Asya’ya, Ortadoğu’ya, Kafkaslar’a satmak için olağanüstü bir fırsat olacak.

        Seçim kampanyanızın başından beri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ismini anmamaya özen gösteriyorsunuz. Bugün de devam ettiniz.

        Doğrusunu isterseniz beni çok fazla ilgilendirmiyor. Çünkü vatandaş gerçekten gırtlağına kadar gelmiş sorunlarla karşı karşıya. Vatandaşlarımızın sorunlarını nasıl çözeceğimizi anlatmamız lazım. Bir çıkış yolu arıyor vatandaş. Onlara şunu söylüyorum: Eğer bir çıkış yolu arıyorsanız, size baştan hesap vermeyi kabul eden, takvimi belli olan, neyi nasıl yapacağını anlatan siyasal lidere, siyasal partiye oy verin. Umuyorum önümüzdeki süreç içinde AKP içerisindeki kırılmalar daha fazla olacak ve CHP’ye yönelim artacaktır. Trabzon da bunun örneklerinden birisi.

        “Yüzde 30 garanti, yüzde 35’i zorluyoruz” dediniz bir yerde.

        Evet. 7 Haziran’a kadar inşallah yüzde 35’i yakalayacağız.

        Yüzde 35 olabilmesi için özellikle AKP’den oy almanız lazım.

        Ciddi bir eğilim var, kırılma var. Siyaseti kişisel bir zenginleşme aracı olarak gördüler. Biz bunu bütünüyle değiştireceğiz.

        Diğer Yazılar