Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İstanbul dün, en yakın rakibi Rotterdam’a yüzde 10 fark atarak İTÜ Maçka Kampusu’nda 42 metre yükseklikte inşa ettiği kule ile alanında bir rekora imza attı.

        Kayak sporunda bu iddialı başlangıç nedensiz değil.

        22 ülkeden, 45 sporcunun yarıştığı Big Air’i İstanbul’a almak, Türkiye Kayak Federasyonu (TKF) Başkanı ve MÜSİAD’ın Kurucu Başkanı (1990-1999) Erol Yarar’ın Ankara’dan onaylı “Bir Ekonomik Kalkınma Modeli: Kayak Sporu” projesinin ilk basamağıydı...

        Nisan 2014 yılında TKF Başkanlığı koltuğuna oturan Yarar, 2026 Dünya Kış Olimpiyatları’na katılımı hedefleyen bu projenin, iki temel dayanağı bulunduğunu söylüyor.

        Bir yandan sporcu yetiştirilmesi, öte yandan da kış turizminin gelişmesi için kulüpler, yerel yönetimler ve üniversitelerle işbirliği geliştirerek 12 yılda 48 milyar 450 milyon Euro yatırımın yapılabilirliğine Ankara’yı ikna etti.

        Suudi Arabistan’dan Erzurum’a yatırım yapacak iki ayrı grupla görüşüyorlar.

        Yarar, “Körfez ülkelerinden yatırımcılar Türkiye’ye akıyor” diyor...

        Bu sözü bu aralar sık duyuyorum.

        ÖZELLEŞTİRMEDEN ÇIKTI

        “2026 Kış Olimpiyatları’na Bursa, Kayseri ve Erzurum illeri en yakın adaylar...” diyen Yarar, Avusturya’da bölgesel gelişmişlik farkının kış turizminin geliştirilmesiyle aşıldığı örneğini veriyor.

        “Çözüm süreciyle biz de bunu yapabiliriz. Doğu ve Güneydoğu’ya sanayici gitmiyor. Bu bölgelerin doğal zenginliği kar. Biz de beyaz petrolü değerlendirebiliriz” diyor.

        Yarar’a iki soru yöneltiyorum:

        Dünyada dağı olan 10 ülke arasındayız ama kayak sporlarında tek altın madalyamız yok... Gençler nasıl özendirilecek?

        Mevcut kayak tesisleri ve kış otelleri yatırımlarının ruhsat ve uluslararası standart sorunları çözülmemişken, 48 milyar Euro’luk yatırım nasıl olacak?

        Yarar cevaplıyor:

        “Kayak otel ve tesis yatımlarının yüzde 50’si çöp, yanlış projeler... Bir ortak akıl ortaya çıkmamış. Maliye Bakanı’mıza (Mehmet Şimşek) gittim, durumu anlattım: Erzurum Kayak Merkezi’nin özelleştirmesi iptal edildi. Tesisler Erzurum Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi. Bu önerimizin kabul edilmesi projemize duyulan güveni gösteriyor.”

        KADINLARA DESTEK

        Bana göre Yarar’ın hükümetin kalbine sapladığı Eros oku, “çözüm süreci” olmuş.

        Tunceli’nin Ovacık İlçesi’nin Türkiye Komünist Partisi’nden seçilen Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu’na kayak sporuna verecekleri destekleri anlattığını söyleyen Yarar, benzer işbirliğini Hakkâri Yüksekova’da yerel idarecilerle de kurduğunu söylüyor.

        Ovacık’taki kayak tesislerinde öğretmenlik yapan milli sporcu Elif Aşkın’ı “TKF Hanımlar Komisyonu” kadrosuna aldıklarını vurgulayan Yarar’ın kalkınma modelinde kadınlar üretici olarak da yer alıyor. Yöresel ürünler desteklenecek.

        Kayak endüstrisinin gelişmesi için de, yatırımlarda kullanılan malzemelerin ve kayak giysilerinin iç piyasada üretilmesi teşvik edilecek.

        Avrupa’nın ünlü kayak merkezlerinde, Michelin yıldızlı restoranların olduğunu ve gurme sofralarda şarapların içildiğini hatırlatıyorum. Malum işgüzar belediye başkanlarımız ve valilerimiz, içki ruhsatı konu olunca taş koyabilirler.

        Yarar “Kayak hocalarına alkol kontrolü getirdim. Tesislerde serbest” sözünü “Robin Hood felsefesi” ile açıyor:

        “Zenginden alıp fakire dağıtacağız.”

        Diğer Yazılar