Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) tarafından organize edilen ve Türkiye’de ilk kez yapılan Avrupa Snowboard Kupası (FIS- Snowboard Europa Cup) yarışlarını izlemek için gittiğimiz Erciyes’in zirvelerine, hafta sonları 50 bin kişinin çıktığını öğreniyoruz.

        AK Parti’den milletvekili adayı olmak üzere 10 Şubat’ta Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan istifa eden Mehmet Özhaseki, Ankara’ya gitmeden 400 milyon Euro yatırım öngörülen “Erciyes Master Planı”nın, 157 milyon Euro’luk ilk etabını tamamladı.

        11 MİLYAR DOLAR GELİR HEDEFLENİYOR

        Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Türkiye Kayak Federasyonu (TKF) Başkanı Erol Mehmet Yarar ve Erciyes A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Murat Cahit Cıngı’nın da aralarında olduğu Kayseri heyeti ile “kış sporlarını” konuşuyoruz.

        2014 Nisan’ında TKF Başkanı Yarar’ın hedefi büyük: 2026 Kış Olimpiyatları’nı Türkiye’ye almayı kafaya koydu. 2023 yılına kadar sektöre 48.5 milyar Euro yatırım öngören bir plan yaptı. Kış sporları yapmaya elverişli 48 il olduğunu söyleyen Yarar, “Dünyada kış sporlarından yılda 20 milyar Euro sanayi, 100 milyar Euro da turizm geliri elde ediliyor. Kış sporlarını bölgesel kalkınma projesi olarak görüyoruz. Önümüzdeki 10 yılda 4 milyon kişiyi kayak sporuna entegre edecek, eğitim ve altyapı yatırımı öngördük. 100 bölgede 275 bin yatak kapasiteli 5 bin otel yapılmasını planladık. Bu süre içinde 30 bölgesel (Balkan, Asya, Avrupa) 10 dünya şampiyonası organizasyonu hedefliyoruz. Kış sporlarının yılda turizm gelirlerine 10.8 milyar, sanayiye 1 milyar Euro katkı sağlamasını planladık” diyor.

        FIS-Avrupa Snowboard Kupası’na 7 ülkeden dünyanın önde gelen 35 sporcusu katıldı. Yarışlar sonucu hem kadınlar, hem de erkekler dalında ilk üçe girenler; İtalya, Avusturya, İsviçre ve Hollanda’dan gelen sporculardı. Türkiye’den katılan 12 sporcu ise dereceye giremedi.

        Bu duruma şaşırdık mı; hayır. Zira spor otoriteleri kayak alanlarında olimpiyat sporcusu yetiştirme yaşının 2 olduğunu söylüyorlar.

        Hem kayak yapıp hem de eğitimi sürdürmenin yolunun kayak liseleri ve akademilerinden geçtiğini söyleyen Yarar, ilk kayak akademisinin Erzurum’da Atatürk Üniversitesi’nde açılacağını belirtiyor.

        Türkiye’de 3 binin üzerinde dağ varken, bunun yalnızca 10’unda kış sporları yapılabiliyor. Doğal olarak da dünyanın en önemli kış sporları merkezlerinden Avusturya’nın uluslararası yarışlara giren 130 sporcusu olurken, bizde bu sayı 6’da kalıyor. Yarar, “Kış sporları yatırımlarının yarısı çöp; ya doğru yere yapılmamış, ya da doğru altyapı kurulmamış” diyor.

        Özhaseki, “Erciyes Master Plan” öyküsünü anlatıyor: “Bakana sunum yapmışız, onay çıkmış; Erciyes’te kafe işletmecisi (Arlberg Sport) yanıma geldi ‘Bu kayak merkezi planı değil, peyzaj projesi. Avusturya’da bir işçi ailesinin çocuğu olarak, kayak merkezlerinden Insburg’u çok iyi biliyorum’ dedi, hak verdik. Planı revize ettik. Erciyes’in karının erimeyeceğini belgeleyen küresel iklim değşikliği raporu bile aldık.”

        Özhaseki Ankara yolunda

        Mehmet Özhaseki mevcut belediye başkanları içinde AK Parti’nin milletvekilliği adaylık başvurusuna izin verdiği tek isim. Özhaseki, son 21 yılını özetliyor:

        “1994’de Melikgazi belediye başkanı seçildim. 21 yıl geçti. Geçen dönem AK Parti milletvekilliği önerildiğinde, CHP dosyalarının yargıda sonuçlanmasını beklemek istediğimi söylemiştim. Şimdi hazırım.” Özhaseki’nin ilk Ankara teması Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun daveti üzerine katıldığı “imar artışları” toplantısı olmuş. Yerel yönetimler ve şehircilik alanlarındaki birikiminin, bakanlık yolunu açması sürpriz olmaz.

        SUUDİLER OTEL YAPIYOR

        Özhaseki, Erciyes dağının mülkiyetini Hazine’den devraldı. 13 şirkete 21 otel parselini ihale ile sattı. Yapımı süren tesisler arasında Suudi Arabistan şirketi Marmara Grubu’nun da 3 oteli bulunuyor. FIS konuklarını ağırlamak üzere aynı gün açılan kafenin yatırımcısı Mehmet Yayla, dağa 4 otel yapıyor. Tüm oteller bittiğinde Erciyes’in 800 olan yatak kapasitesi 6 bin adede çıkacak.Yılda 2.5 milyon turist çeken Kapadokya tur paketleri ile entegre hale dönüşecek olan “Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi” projesinin tamamlanması halinde, kente 10-15 milyon turist bekleniyor.

        Diğer Yazılar