Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bolu’nun Seben İlçesi’nin Alpagut Köyü’nün 400 rakımlı tepesinde, adını Nevruz Bayramı’ndan alan ve Türkiye’de bu isimle anılan tek yer olan “Nevruz Tepesi”nde yanan ateşin eteklerindeyiz. Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, “Çocukluğumuzda boyalı yumurta tokuşturup kutladığımız Nevruz’u, Kürtler sahiplenince unuttuk. Kafkaslar’dan Orta Asya’ya, Anadolu’ya kadar Türk coğrafyasının ortak bayramı olan Nevruz geleneğini diri tutmaya çalışıyoruz” diyor.

        Bolu’yu Türk dünyasından gelen konuklarla buluşturan tek gelenek Nevruz kutlamaları değil; fakirden alıp yoksula dağıtan Köroğlu’nun efsanesi de bu coğrafyanın ortak değerleri arasında yer alıyor. Bolu Belediyesi, 2013 yılından beri düzenlediği “Köroğlu Festivali”ne de; Türksoy Derneği’nin organizasyonuyla Azerbaycan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan ve Tataristan’dan konuklar davet ediyor.

        5. BÖLGE TEŞVİKİ ÇIKIYOR

        Yılmaz ve Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ ile Bolu’nun ekonomik geleceğini konuşuyoruz. Bolu’da 3 dönemdir belediye başkanlığını sürdüren Yılmaz, “Türkiye’nin belediyecilik tarihine adını yazdıran 3’üncü başkan ben olacağım” diyor. İlk iki ismi merak ediyorum. Söylüyor: Kayseri’de Osman Kavuncu (1950-1957), Konya’da Ahmet Hilmi Nalçacı.

        Yılmaz, Bolu’da turizm, spor endüstrisi ve üniversite yatırımlarına odaklandıklarını anlatıyor: “12 yıldır yüzde 60’ı ormanlarla kaplı olan Bolu’nun turizmle kalkınacağını söyledim. Dinlemediler. CHP’nin yerel seçim kampanyasında (Mart 2014) Bolu’ya gelen Kemal Kılıçdaroğlu, ‘Bolu Türkiye’nin turizm merkezi olacak’ diyene kadar. Başbakan Ahmet Davutoğlu da aynı sözü söyleyince, Bolu’daki turizm yatırımlarına 5. bölge teşviki verilmesi kararı çıktı. Bakanlar Kurulu’nun onayını bekliyor.” 2. teşvik bölgesinde yer alan Bolu; aralarında Tunceli, Bayburt, Yozgat gibi yatırım fakiri illerin bulunduğu ligdeki teşvik avantajlarına sahip olabilecek.

        ‘GÖLET, 2 VALİ 1 BAKAN YEDİ’

        Kavuncu’nun özellikle Amerika seyahatinden ilham aldığını düşünen Yılmaz, projelerini anlatırken ziyaret ettiği ülkeleri referans olarak gösteriyor. Singapur’un orkide bahçelerini görmüş. Orkideyi çiçek olarak değilse de soğanından salep çıkarıp satıyorlar.

        Yılmaz’ın “2 vali, 1 bakan yedi” dediği ve yapımına 2007 yılında başlanan Seben Taşlıyayla Göleti’nin iklimi etkilediği kesin. “Abant Gölü’nün 7 kat büyüklüğündeki Seben Göleti yatırımını İl Özel İdare yaptı. Bolu’ya denizi getirdik, deniz kumu da getirip etrafında plaj yapacağız” diyor. Yılmaz, ekosistemi bozduğu iddia edilen ve yapay bir göl olan Seben Göleti’nde biriken suyun, tarımsal arazilerin sulanması ve orman yangınlarına acil müdahale imkânı vereceğini savunuyor. Bolu sınırları içinde 140 civarında göl ve gölet bulunuyor. Bir botanikçiyle de 400 çeşit nilüfer yetiştirmeye çalışıyorlar.

        FUTBOL FEDERASYONU’NA BOLU’DA YER GÖSTERDİLER

        Türkiye Futbol Federasyonu’nu (TFF) bundan 15 gün kadar önce Bolu’da misafir ettiler. Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim ile birlikte gelen heyet, belediyenin gösterdiği Seben ve Aladağ bölgesini inceledi.

        Bolu, yılda 250-300 takımın antrenmanlarını yapacağı uluslararası bir kamp merkezi yatırımının altyapısını oluşturmuş. Fenerbahçe’nin Düzce’deki Topuk Yaylası’nda bir tesis kurduğunu hatırlatan Yılmaz, Beşiktaş Kulübü ile de görüştü. Yılmaz, golf yatırımı için Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’a göndermek üzere bir davet mektubu kaleme almış. Bolu’nun doğasının korunması ve sanayi kenti olmaması gerektiğinin altını çiziyor:

        “Kentin çöp ve evsel atıklarını ayıran atık sistemini tamamlayan tek belediyeyim. Kentin içinden sanayi tesislerini çıkaracağım. Diğerleri... Erpiliç ile Beypiliç, tavuk gübrelerinin yeraltı sularını kirletmemesi için Çinli bir firma ile biyoenerji yatırımını görüşüyor. Arçelik fırın fabrikası, kirletmiyor. Bolu Çimento’yu da denetliyoruz.”

        “Tabiatın Kalbi” ifadesinin patentini alan Bolu, Karacasu-Kartalkaya turizm bölgesini planlayarak termal ve telesiyej-kayak yatırımlarını projelendirmiş. Şu anda 7 bin olan yatak kapasitesini, 3 yıl içinde nitelikli turizm yatırımlarıyla 15 bin adede çıkarmayı hedefliyor.

        Tek eksik yatırımcı!

        Diğer Yazılar