Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bu yıl 100’üncü yılını kutlayan Man Kamyon ve Otobüs Ticaret AŞ, Almanya’nın Plauen kentindeki tek otobüs fabrikasını kapatarak 1966 yılından beri üretim yaptığı Türkiye’yi, Neoplan modellerinin üretim üssü yaptı.

        Böylece Man Türkiye; Neoplan Tourliner’in yanı sıra Cityliner, Skyliner ve Jetliner modellerinin de dünyadaki tek üreticisi oluyor.

        Man Yönetim Kurulu Başkanı Anders Nielsen, Almanya’daki fabrikayı kapatma kararını; “Verimliliği artırmak için üretim yerini taşımaktan başka alternatif kalmadı” sözleriyle 2014 Mayıs’ında duyurmuştu.

        Man, Alman otomotiv devi Volkswagen’in 2013 yılında hisselerini satın almasından sonra ciro açıklaması yapmamıştı. 2012 yılında 460 milyon dolar olan cirosu, 2013 yılında 435.5 milyon Euro’ya gerilemişti.

        Man Türkiye’nin, “Prenses” adını verdiği Neoplan projesi; 2010 yılından beri yapılan 50 milyon Euro yatırımla gerçekleşti.

        Bu tutarın12 milyon Euro’su, korozyona dayanıklılığı artıran kimyasal sıvı testlerinin yapıldığı havuzlardan oluşan kataforez yatırımına harcanmıştı.

        Otobüs üretiminde “yerlilik oranı” önem taşıyor. Malum cari açık gibi önemli bir sorunumuz var. Man Kamyon ve Otobüs Ticaret AŞ Genel Müdürü Tuncay Bekiroğlu, bu oranın yüzde 50-55’lerde olduğunu belirtiyor.

        TASARIM MERKEZİ KURUYOR

        Üretim üssünden, üst seviyede bir kaynak ve boyama fabrikasını mı anlayacağız?

        Neoplan’ın Türkiye’ye alınması ile Man, Ankara’daki fabrikasında Ar-Ge’den sonra, “tasarım merkezi” de kuruyor.

        Man Türkiye, 1800 kişinin çalıştığı fabrikada yılda 2 bin otobüs üretecek. 200’ü seyahat, 50’si belediyeler için olmak üzere toplam 250 adet otobüs, iç piyasada satılacak. Kalanı ihraç edilecek.

        Man Truck & Bus’ın Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Heinz-Jürgen Löw sohbetimiz sırasında “yeni karar”ın ne anlama geldiğini; “Stratejilerden çok, arzu ettiğimiz kalite, rekabet gücünün yakalanması ve tüketiciye verdiğimiz taahhütlerin yerine getirilmesi anlamına geliyor” diye açıklıyor ve ekliyor:

        “Türkiye fabrikamız, kalite göstergelerinde rüştünü ispatladı. Yüksek teknoloji yatırımı yapmamız, Türkiye’ye olan güvenin sonucudur. Neoplan’ı Türkiye’de üretmek çok büyük bir karar. Avrupa’daki tek seyahat otobüsü üretim tesisimiz oldu.”

        HAVALİMANI İNŞAATI KAMYONCUYA YARADI

        Çin’de ve Hindistan’da ortaklıklar kurarak küresel üretici konumuna gelen Man, ünlü “Alman sanayi disiplinini” bu ülkelere de getirdiğini ispatlamak istiyor. Yurtdışından 1200 müşteriyi Ankara’ya davet ettiklerini belirten Löw, “Bu muhteşem tesisi görmelerini istedik” diyor.

        Dünya otomotiv pazarında 12 markadan biri olan Man; otobüs pazarında Avrupa’da 2’nci, Güney Afrika’da açık ara 1’inci sırada yer alıyor. Ortadoğu ve Asya Pasifik ülkelerine de odaklanıyor. Verimlilik artışı yatırımlarını sürdüren otobüs üreticilerinin daralan pazarını hatırlattığımızda Löw acıklı konuşuyor:

        “Otomotiv sanayii gözyaşları içinde geriye doğru bakıyor. 2008 yılında 25 bin satış yaptığımız Avrupa’da pazar 3’te 1 oranında küçüldü. 2’nci Dünya Savaşı’ndan beri en derin krizi yaşadık. Bazı yerlerde kriz aşıldı ama Ukrayna gibi yeni krizler de çıkıyor.”

        Almanya bu krizin ortasında, Adolf Hitler’in demiryolunu desteklemek için 1936 yılında çıkardığı “şehirlerarası otobüs taşımacılığı” yasağını, 2013 yılında kaldırarak sektöre hayat öpücüğü verdi.

        Bekiroğlu, Türkiye pazarı için iki kritik bilgiyi paylaşıyor: Özellikle yerel seçimlerde, belediyelerin taleplerinden dolayı otobüs talebi 10 kat artıyor. Kamyon satışlarını da İstanbul’daki 3’üncü havalimanı gibi büyük altyapı projelerinin yarattığı kamyon talebi patlatıyor!

        Man,Türkiye’nin ilk doğalgazla çalışan otobüslerini Ankara Belediyesi’ne satmıştı. Eskişehir de hibrit otobüs istiyor.

        Güzel sözler söylenmeden perde kapanmamalı. Löw “Türkiye’ye şahsen hayranlığım var. Büyük işler başarma azminde ve açlığında bir kitle var” diyor.

        Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın törende söylediği “Bugüne kadar Türkiye’ye güvenen hiç kimse yanılmadı” sözü ile noktayı koyayım.

        Tören 3 gün 3 gece sürdü

        Akyurt’taki törenler 3 gün 3 gece sürdü. İlk gün Avrupa basını ile birlikte yaptığımız fabrika gezisinde; Löw ve Bekiroğlu’nun dışında, Man Türkiye Genel Müdürü Münür Yavuz ve Lojistik ve Üretimden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Carsten Intra’nın sunumlarını izledik. İkinci gün Bakan Işık’ın katıldığı açılış töreni, bin 200 yabancı müşteriye verilen akşam yemeğiyle devam etti. Üçüncü günün akşamında da, 500 kadar yerli müşteriye davet verildi.

        Diğer Yazılar