Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Başbakan Yardımcısı ve G-20 Yönlendirme Komitesi Başkanı Ali Babacan ve G-20 çatısı altında; iş dünyasını temsilen oluşturulan B-20’nin başkanlığını yürüten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’den 42 işadamı ile Washington’a çıkarma yaptı. B-20 “Görev Güçleri”nin ana konuları olan; istihdam, KOBİ’ler, yolsuzluk, yatırımlar, ticaret ve düşünce kuruluşlarının gündemi 350 iş insanı ile masaya yatırıldı.

        15-18 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Washington’daki etkinlikte; B-20’de oluşturulan “Uluslararası İş Dünyası Danışma Konseyi” (IBAC) Başkanı Coca-Cola Şirketi CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent ile birlikte IMF ve Dünya Bankası başkanlarının katılacağı bir oturum da yer alacak. 20 ülkeden 50 üyenin katılımı ile ilk kez küresel iş dünyasını bir çatı altında birleştiren IBAC, “en zenginlerin” dış sesi olacak…

        Washington’da bir araya geldiğimiz Hisarcıklıoğlu, ABD’deki temaslarında ele alacakları ana konuların; Türkiye ABD ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesi ve kapının önüne gelen 1915 Ermeni soykırımı iddalarının 100. yıl yansımaları olacağını vurguluyor. ABD Başkanı Barack Obama’nın 24 Nisan Ermeni olayları anma konuşmasında, “soykırım” ifadesini kullanmasının sürpriz olmayacağı bir atmosferde, ticaret kartı öne çıkartılıyor. ABD’nin AB ile sürdürdüğü Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) müzakerelerinde Türkiye’nin dışarıda bırakılmaması konusunu, US Chamber of Commers ile birlikte çalıştıklarını söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Bir de müjdemiz var; bizim de mutabakatımızla hazırlanan TTIP raporu, US Chamber tarafından bu ay Amerikan Senatosu’na sunulacak” diyor. Dünya nüfusunun 3’te 1’ini oluşturan 20 ülkeden meydana gelen G-20; dünya ticaretinin yüzde 80’ini yapıyor.

        Hisarcıklıoğlu, G-20’nin gücü ile orantılı bir iddiayı ortaya koyuyor: “Siyasete kurban etmezsek, dünya gündemini oluşturan yapıda olma şansımız var. Gelişmekte olan ülkelerin sesi olacağız. Bugüne kadar sesleri çıkamayan KOBİ’lerin avukatlığını yapıyoruz.”

        3 BÜYÜK SORUN: PETROL FİYATI YATIRIM VE KUR

        Babacan, G-20 kapsamında düzenlenen T-20 toplantısının açış konuşmasında; altyapı yatırımlarının gelişmekte olan ülkelerin büyümesine yapacağı katkıyı vurgularken; Türkiye’de sürmekte olan 3’üncü köprü, İzmir Otoyolu ve Marmaray’dan örnek verdi. Babacan, Türkiye’nin aynı zamanda küçük ve orta ölçekli şirketleri ve G-20 üyesi olmayan düşük gelirli ülkeleri de kapsayacak bir gündem geliştirdiğine de işaret etti. Son dönemde ortaya çıkan 3 küresel sorunu ise Babacan, “Petrol fiyatlarının düşmesi, yeni dolar kuru, düşen yatırımlar” olarak özetledi. Kaynakların nasıl kullanılacağının öneminin arttığını belirten Babacan, risklerin azaltılması için “standartların” belirlenmesine yönelik bir çalışma yaptıklarını da ekledi.

        YOLSUZLUKLA MÜCADELE KOLTUĞUNA AYHAN ZEYTİNOĞLU OTURDU

        G-20 çatısı altında oluşturulan ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun Başkanlığı’nda yürütülen B-20 (Businees 20) “Görev Gücü”nde; İstihdam’da Ali Koç, Ticaret’te Güler Sabancı, Büyümenin Finansmanı’nda Hüsnü Özyeğin, KOBİ’ler ve Girişimcilik’te Melih Yurter, Altyapı ve Yatırımlar’da Ferit Şahenk’in Grup Başkanlığı’nda süren ekip çalışmalarında boş kalan “tek koltuk da” 15-17 Nisan tarihlerinde yapılan Washington toplantısında dolduruldu.

        15-16 Kasım’da Antalya’da yapılacak G-20 Liderler Zirvesi’ne 8 ay kala Yolsuzlukla Mücadele Görev Gücü Başkanlığı’na, Ticaret Görev Gücü’nde yer alan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu seçildi. Zeytinoğlu, “KOBİ’lere yolsuzlukla mücadele yol haritasını çizen bir dosya oluşturuyoruz” diyor. Zeytinoğlu’na geçtiğimiz günlerde kötü haber Danıştay’dan geldi. Arkas ile ortak yatırımı olan Yeniköy’deki Autoport Limanı ile ilgili olarak 5 Şubat 2015 tarihinde alınan yıkım kararı açıklandı.

        HİSARCIKLIOĞLU: DÜNYA KOBİ FORMUNU KURUYORUZ

        Rifat Hisarcıklıoğlu KOBİ’lerle ilgili olarak da söylediği, “Vakıf olarak faaliyet gösterecek ICC (Milletlerarası Ticaret Odası) ve TOBB olarak Dünya KOBİ Formu’nu (WSF) kuruyoruz. Dünya Bankası da bu formun onursal başkanı olacak” sözlerinden en çok Çinli işadamları heyecanlanıyor.

        Zira “KOBİ Görev Gücü” Başkanı Melih Yurter’in ABD’li eşbaşkanı 700 kişiyi istihdam eden ve bu toplantıya özel uçağı ile gelen bir girişimci.

        Diğer Yazılar