Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Hollanda’nın Maastricht Üniversitesi’nden yapılan araştırma sonuçları, 1960 yılından beri iklimlendirme sistemlerinin erkeklerin ortalama metobolizma hızına göre ayarlandığını ortaya çıkarmıştı. Ofis ortamlarının ısısını ayarlayan klima kontrol sistemlerinin 40 yaşında, 70 kilo erkeklere göre ayarlandığını saptayan araştırmadan çıkan sonuç şuydu: Kadınlar için ideal ofis sıcaklığı standardı 5 derece yükseltilmeli!

        Aynı günlerde ilaç sektöründe de, iklimlendirmede olduğu gibi, kadın metabolizmasının dikkate alınmadığını aktaran cinsiyetçi yaklaşımları aktarmıştım.

        Şeytanın bacağı Antalya’da kırılmış. 15-16 Kasım tarihleri arasında Antalya’da düzenlenen G20’ye ev sahipliği yapan “zirve oteli” Regnum Carya Golf & Spa Resort’ta iklim ayarları, kadınların metabolizmasına göre yapılmış.

        G20 Zirvesi sonrasında Öztürk Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk ve şirket yönetimini paylaştığı eşi Nurten Öztürk, oğlu Ali Şafak Öztürk’ten ağırlama süreciyle ilgili bilgiler alırken ortaya çıkan bu ayrıntı şöyle ifade ediliyor:

        “19 ülke ve Avrupa Komisyonu’nun toplantılarına ev sahipliği yapan otelimizde tüm klima sistemi, Güney Kore Lideri Park Geunhye ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’e göre ayarlandı.”

        G20’de yalnızca 2 kadın liderin bulunması bile, kadınlara yönelik ayrımcılıkta bir düzeltmeye yol açabiliyor.

        Kadınlar boşuna “siyasette ve karar alıcı noktalarda toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması” talebini dile getirmiyorlar!

        Öztürk Ailesi’nden “Zirve” anılarını dinlerken, Merkel’e yapılan atıflar da dikkatimi çekiyor.

        Otelin çalışanları arasında “en sempatik lider” anketi yapılmış olsaydı, sanırım en çok oyu Türk kahvesi talep eden Merkel alırdı.

        “BİRİ GELMEZSE ÖBÜRÜ GELİR”

        Türkiye ile Rusya arasında patlak veren “uçak krizinin” ikili işbirliğine ilk yansıması turizm ve tarım ürünleri ithalatı alanlarında oldu.

        Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov’dan yapılan “Türkiye’ye hiçbir ambargo uygulanmayacak. Bunun yerine ilave denetim önlemleri alacağız. Türkiye’nin öngörülemeyen eylemleri karşısında bu tepkimiz doğaldır” açıklaması, ekonomi diplomasisindeki tıkanıklıkların henüz aşılmadığını gösteriyor.

        Turist vizesi ile Rusya’ya giden işadamları gözaltına alınıyor, mallar gümrüklerde bekletiliyor, Rusya’dan Türkiye’ye yapılan turlar iptal ediliyor. Yılda Rusya’dan Türkiye’ye gelen 4 milyon turistin, 2.5 milyonu Antalya’ya iniyor.

        Antalya’ya yılda gelen 12-13 milyon turistin yüzde 30’u, Rusya ve bağlı ülkelerden çıkış yapıyor.

        Rusya pazarının Antalya için önemini hatırlattığımızda Fikret Öztürk, “Ruslar yaz aylarında geliyorlar, kış aylarında Almanya ve İngiltere’nin ağırlığı artıyor. Biri gelmezse öbürü gelir” karşılığını veriyor.

        THY’DEN ANTALYA SEFERİ İSTEDİ

        Öztürk, Antalya’nın turizmde asıl sorununun, THY’nin bu noktaya yurtdışı direkt tarifeli seferler düzenlememesi olduğunu söylüyor.

        G20 Zirvesi sırasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sorunu aktardıktan sonra, THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı’nın kendisi arayıp konuyla ilgilendiğini belirtiyor.

        “5 yıl önce 3 ay denenmiş, olmamış, ama 5 yıl önceki Türkiye ile şimdiki bir değil. Sonucu görmek için 2 yıl sabretmek gerekir” diyen Öztürk potansiyele vurgu yapıyor:

        “Antalya’nın sahili 600, İspanya’nın 800 kilometre. Antalya’nın turizm geliri 13 milyar Euro, İspanya’nın 53 milyar Euro. Türkiye’nin alacağı daha çok yol var.”

        Antalya Havalimanı 2014 yılında toplam 178 bin uçuşla gelen 6 milyon iç hat, 23 milyon dış hat olmak üzere 29 milyon yolcuyu ağırladı.

        Ağırlanan yolcu sayısı bakımından Türkiye’nin 2’nci Avrupa’nın 14’üncü yoğun havalimanı olan Antalya’ya, 55 farklı ülkede 309 farklı varış noktasından, 150’den fazla yerli ve yabancı havayolu şirketi sefer düzenliyor.

        Antalya, en az Afrika kadar ağırlığını koyarsa THY meselesini çözer! Yeter ki dünyada barış olsun...

        Diğer Yazılar