Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Suriye’nin Halep bölgesinden kaçan 70 bin kişi Türkiye’ye doğru yola koyulmuşken, sınırın öteki yakasında Hatay ilinin Antakya İlçesi’ndeyiz…

        Son 5 yıldır Suriye’yi kavuran ateş topu bölgenin ekonomik, sosyal hayatında travma etkisi yaratırken; “Patronlar Kulübü” TÜSİAD’ın Hatay’a yaptığı ziyaret, kente tam manasıyla “moral” aşılıyor.

        TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes ve Türk Girişimci ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Tarkan Kadooğlu başkanlığındaki heyet, Hatay Havalimanı’na indiğinde çiçek buketleri ile karşılanıyorlar… Karşılama ekibinde yer alan; Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Çinçin ve Doğu Akdeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kılıçlar ile birlikte kente girdiğimizde ilk olarak Hatay Valisi Ercan Topaca’yı ziyaret ediyoruz.

        Halep’ten kaçan Suriyeliler Kilis sınırına dayanmışken, Topaca’ya soruyorum: Ne tür tedbirler alıyorsunuz? “Hatay’da 399 bin Suriyeli bulunuyor. Mülteci kelimesi yerine misafir demek istiyorum. Hafta başında Yayladağı’na 7 bin Türkmen Arap kökenli Suriyeli girdi. Bir kısmı kamplara yerleşti, bir kısmı da akrabalarının yanına nakledildi. Devletin imkânları 1990’lı yıllarda olduğu gibi kısıtlı değil, 30 bin de, 40 bin de gelse hepsini yerleştirebileceğimiz çadır alanlarını belirledik. A-B-C planlarımız var. Topaca’nın “Suriyeliler rızkımızı yemiyorlar. Gaziantep’te işgücü eksiğini kapadı” sözleri, sığınmacıların “yedek ucuz işgücü” pazarı ortaya çıkarmasının yanı sıra, nitelikli istihdama erişim şansı da yarattığını hatırlatıyor. Topaca, yatırım almakta komşu illerden Gaziantep kadar şanslı olmayan Hatay’ın “çılgın projesi” olarak anılan Hassa Organize Sanayi Bölgesi yatırımından söz ediyor. Şanlıurfa’dan İskenderun’a kadar olan bölgenin ekonomisine hitap edecek, 180 bin dönüm arazide yapılması planan Hassa OSB’nin, Güneydoğu’yu denize indireceğini vurguluyor. İlk aşamada 30-35 bin dönümlük leçelikte (tarım yapmaya elverişli olmayan taşlı arazi) kurulacak OSB’nin Amanos dağlarında açılacak 31 kilometrelik Hassa Tüneli ile eşzamanlı olarak devreye alınması gerektiğinin altını çiziyor. Bu tünel, Hatay ile İskenderun arasındaki mesafeyi 70 km kısaltıyor.

        TÜSİAD ve TÜRKONFED işbirliği, Antakya Ticaret ve Sanayi (ATSO) ev sahipliğinde düzenlenen “Büyüyen KOBİ’ler” toplantısı nedeniyle gittiğimiz Antakya’da turistik bölgelerini de içine alan dolu dolu 2.5 gün geçirdik. Antakya’da “Medeniyetler Korosu” nu izleyerek; Müslüman, Hıristiyan ve Yahudi topluluklarına yurt olan bu coğrafyanın ortak kültürünün, bir koronun tınılarında kalmadığına inanmak istiyoruz!

        ‘GECE 03.00’E KADAR UYUYAMADIM!’

        TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes, Güneydoğu’da yaşanan acıların 78 milyonun ortak sorunu olduğunu belirterek şu çarpıcı açıklamayı yaptı: “Gece saat 03.00’e kadar uyuyamadım, kanallarda dolaştım çünkü dün kaldırılan cenazeler, bugün kaldırılması planlanan cenazeler gerçekten çok tarif edilecek acılar değil.”

        Diğer Yazılar