Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İşletme derslerinde okutulması gereken vakalardan birinin Sur Çelik olması gerektiğini düşünüyorum.

        Üretimde sağlanan inovasyon ve teknolojik yenilik başarısının, sektörel büyümeye yetmediğini gösteren çarpıcı bir örnek.

        Aydın Sanayi Odası’nın 2008- 2012 yılları arasında kurucu başkanı ve Aydın merkezli Sur Çelik’in patronu Yalçın Pekgüzel, 24 yaşında babasını kaybediyor ve 4 kardeşi ile sektörde yeni bir hikâye yazıyor...

        İTÜ Madencilik Fakültesi’ni bitirdikten sonra, babasının 1970’li yıllarda kurduğu demir kapı-pencere doğrama firması Astaş’ı devralıyor.

        Emaye küvet üretimi yapan bir firmayı satın alarak, 1992 yılında çelik kapı üretim teknolojisine yenilikler getiren Sur Çelik’i kuruyor.

        O yıllarda ağırlıklı olarak ithal edilen çelik kapı pazarını, düşük fiyat politikası nedeniyle geriletiyor.

        Sur Çelik kapı ve sistemlerine uluslararası güvenlik testleri yapan “Chiltern Instute” laboratuvarından onay alarak, yangına dayanıklı ve dünyada ilk kez depremde otomatik olarak açılan çelik kapıyı üretiyor.

        TASARIM VE PATENT ÖNCÜSÜ

        Avrupa Patent Ofisi’nden onaylı 18 ürünü piyasaya çıkarıyor. Türk Patent Enstitüsü’ne en çok tasarım ve patent başvurusu yapan şirket olduklarını söyleyen Pekgüzel, 50’ye yakın tasarım patentleri olduğunu belirtiyor.

        Hırsızlığa karşı 5 yıllık garanti verdiklerini belirten Pekgüzel, “Dünyanın en güvenli kapısı” iddiasını ortaya koyuyor:

        “Uluslararası ENV 1627 belgesini, Türkiye’de ilk kez biz aldık. Hırsızlığa karşı güvenlik sertifikası anlamına gelen bu belgeyle haklı olarak ‘Dünyanın en güvenli çelik kapısı’ unvanını elde ettik. Ayrıca, kendimiz de testler yaptık. NASA gibi yüksek güvenlik gerektiren binalarda kullanılan ve kilit bölgesinde en yüksek güvenlik seviyesi olan class 6’nın üzerine çıktığımızı gördük.”

        “ABD’de yaşayan ve dünyaca ünlü tasarımcı Karim Rashid’in asistanlığını yapmış Türk tasarımcı Ece Deniz Toros ile çalıştık. Tasarım ve güvenlik konusunda yapacak çok şeyimiz kalmadı” diyen Pekgüzel, elektronik kilit sistemleri konusunda konforu artıran çalışmalara ağırlık verdiğini söylüyor.

        Yılda 12 milyar dolar ciro yapan ve dünya çelik kapı pazarında yüzde 12-15 civarında pazar payı bulunan İsviçre firması Assa Abloy, ilk kez yurtdışında bir firmayı satın almak üzere 2011-2013 döneminde Sur Çelik ile görüşmüş.

        CİROLAR DEVEDE KULAK

        Verimlilik, inovasyon, kalite, tasarımı konuştuktan sonra, sıra cirolara gelince çelik kapı sektöründe yaşanan hayal kırıklığına tanık oluyorum.

        24 yılın sonunda Sur Çelik yılda 40 milyon lira ciro yapan bir şirket seviyesine erişmiş. 2015 yılında da 2 milyon dolar ihracat yapmış.

        Harcanan emekler, bu rakamları hak etmiyor!

        Türkiye’de çelik kapı sektörünün toplam cirosu da 1 milyar lirayı aşmıyor. Yıllık 3.5 milyar dolar satış hacmi olan dünya çelik kapı pazarında, Türkiye’nin ihracatı 150 milyon dolar seviyelerinde...

        Pekgüzel bu durumu “Kalitesiz üretim yapan yüzlerce firma var. Markalı üretim yapan firma sayısı 5’i geçmiyor. Yurtdışında Türkiye’de üretilen kapılara güven duyulmuyor. İtalya’da kurduğum firma ile Avrupa pazarına açılacağım” diye açıklıyor.

        Pekgüzel enerjisini tümüyle çelik kapı sektöründe tüketmemeye karar veriyor ve Sur Çelik’te yönetime profesyonelleri getiriyor.

        2016 yılında ajandasında 3 yeni iş yer alıyor.

        Aydın’da 4 yıldızlı bir otel inşa ediyor.

        İlaç üretim tesisi kuruyor.

        Küresel dijital pazarlamaya yatırım yapıyor.

        Terzilere söylenen “Kısa kes Aydın abası olsun” özdeyişini ekonomiye uyarlayayım: 2014 yılında 1 milyar dolar olan ihracatını, 2015 yılında 640 milyon dolarla kapatan Aydın’a birileri el atmalı!

        Diğer Yazılar