Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İzmir’de dünyanın sayılı şanzıman dişlisi üreticisi Senkromeç’in ortaklarından Erdal Sıraçe, fabrikasında başına tabancayla tek el ateş edip canına kıydı...

        Sıraçe’nin içine düştüğü ekonomik kriz nedeniyle 3 aydır üretim yapamadığı ve işçilerine 5 aydır ücret ödeyemediği için intihar ettiği ileri sürüldü.

        Gazetelerde ömrü yalnızca 1 gün olan bu haberi Psikiyatr Dr. Gülseren Budayıcıoğlu ile birlikte okuyoruz...

        Dr. Budayıcıoğlu, 2005 yılında Ankara’da, 2012 yılında İstanbul’da Türkiye’nin SGK ile sözleşmeli ilk özel psikiyatri kliniği “Madalyon Psikiyatri Merkezi”ni açmıştı.

        Bundan önceki yıllarda özel muayenehanesinde hekimlik yapan Budayıcıoğlu, terapi seanslarına gelen çok sayıda işadamıyla ilgili izlenimini paylaşıyor:

        “İşadamları borçlarını ödeyemediği ya da ekonomik krizle karşılaştığı durumlardan çok, işlerini küçültürken depresyona giriyorlar. Çünkü gelecek hayalleri yara alıyor. Bir işadamı için kurduğu iş onun çocuğu gibidir; yıllarca emek verip büyüttüğü bu çocuğun elinden kayıp gitmesi bütün işadamlarını ruhsal bir çöküntüye götürür. Arkalarında bırakacakları bir eser kalmıyor duygusuna kapılırlar. Çalışanlarının ücretlerini ödeyememekten çok korkarlar.”

        MUHAFAZAKÂRLAR DAHA ÇOK GELİYOR

        Emniyet, havacılık, sanayi işletmeleri, verimliliği artırmak amacıyla psikolojiyle ilişki kuruyorlar.

        Madalyon Kurumsal da piyasadaki benzer şirketler gibi “stres yönetimi”, “algı yönetimi”, “zor kişilerle iletişim” gibi konularda kurumlara toplu eğitimler veriyor.

        Budayıcıoğlu, sosyal-siyasal yelpazeyle ilgili gözlemlerini aktarıyor:

        “Anadolu’dan bizi çok rahat arıyorlar. Eğitimli kesimler ‘Okuyorum, biliyorum, sorunumla kendim baş edebilirim’ diye düşündüğünden dibe vurmadan bize gelmiyorlar. En çok psikiyatra giden kesim ise muhafazakârlar. Önyargısızlar. Çocuğunda bir farklılık mı hissetti, kapıp getiriyor.”

        GÜNDE 900 KİŞİ DESTEK İSTİYOR

        İstanbul ve Ankara’daki kliniklerinde, 30’u psikiyatr, 60’ı psikolog olmak üzere toplam 150-160 kişiyi istihdam ediyor.

        Kliniklerine günde 800- 900 kişinin telefon ederek destek istediğini söyleyen Budayıcıoğlu, “Büyük kapasiteli hastanelere bile bu sayıda telefon gelmez” derken yeni yatırım projesinden de söz ediyor.

        “Türk nüfusun yoğun olduğu Avrupa kentlerine, internet üzerinden canlı terapi olanağı veren bir sistemi bu sene başlatacağız” diyor.

        Amerikalı bir sağlık grubuyla ortak araştırma görüşmeleri de yürüten Budayıcıoğlu, “Psikolojinin çocuk, ergen, yetişkin, yaşlılık, aile gibi farklı alanlarında uzmanlık hizmeti veren klinik modeli ülkemizde çok yaygın değil” diyor.

        Diğer Yazılar