Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yolundayız hiç durmadan

        Birleşmiş seni izliyoruz

        Fidel’le birlikte bak söylüyoruz:

        Sonsuza dek ey Kumandan!

        (Hasta Siempre, şiirinden)

        Küba Devrimi’nin efsanevi lideri Fidel Castro, 1 Mayıs’larda dünya halklarını buluşturan Devrim Meydanı’ndan “sonsuza kadar” sürecek yolculuğuna bugün çıkıyor.

        Carlos Puebla’nın “Comandante Che Guevara” için yazdığı “Hasta Siempre” şiirinin Türkçesi “Sonsuza kadar”...

        Castro, 4 Aralık’ta Santa Clara Tepesi’nde, yoldaşları Jose Marti ve Che ile buluşacak.

        Bağımsızlık, özgürlük ve eşitlik için bedel ödeyen milyonların kalbi Küba’da atacak.

        İnsanlığın “vicdanlılar” ve “vicdansızlar” diye ikiye ayrıldığını unutturmak için bugünü seçenlerin saçmalıklarını tarih neylesin?

        1961 yılında, Amerika’nın Castro’yu devirmek için Küba’dan kaçan hainlerden oluşan bir orduyla yaptığı, Domuzlar Körfezi Çıkarması’nın fiyaskoyla sonuçlandığı günlerde Küba’yı ziyaret eden Nâzım Hikmet, anlatıyor:

        “956’nın kasımında / Fidel de içlerinde / 82 kişi Granma gemisinden denize indi.”

        Fidel Castro 1997 yılında İstanbul Habitat toplantısı için İstanbul’a geldiğinde, Atatürk’ün Bandırma gemisiyle, Samsun’a çıkmasından ilham alarak bağımsızlık savaşını başlattıklarına not düşüyordu.

        Nazım devam ediyor:

        “Fidel de içlerinde 82’nin 12’si sağ kalmıştı / Fidel de içlerinde 12 kişiydiler 56’nın kasımında / Fidel de içlerinde 500 kişiydiler şubatında 57’nin / Fidel de içlerinde 1000 oldular, 5000 oldular / Fidel de içlerinde bir milyon yüz milyon bütün insanlık oldular / yıktılar Batista’yı 959’un ocağında / ve 50 binlik orduyu / ve şekerkamışı milyonerlerini / yerlisini de yankisini de / ve tütün ve kahve milyonerlerinin / yerlisini de yankisini de / ve kışlaları / ve önlerinde cesetler çürüyen karakolları / ve eroin toptancılarını / ve kumarhaneleri / ve Birleşik Amerika Devletleri dolarını / ve Küba’nın havasında ağır çiçek kokusuna karışık leş kokusu dağıldı / yani Birleşik Amerika Devletleri kokusu...”

        Onurlarıyla yaşayanların ülkesi Küba; benim rüyam...

        1998 yılının ilk günlerinde dokundum ona.

        Unutulmaz Fidel Castro röportajıyla Küba ve Türkiye arasında kültür elçiliği de yapan ve 16 Kasım’da ölümünün birinci yıldönümünü andığımız duayen gazeteci Leyla Umar’ın unutulmaz çabalarıyla...

        (Ah Leyla Abla, sevgili Fidel’in ile aynı ay anılacaksın!)

        Fidel Castro ile Başkanlık makamında bir araya geldiğimizde, işadamları Hamdi Akın, Ünal Özüak, Vural Öger, Bahri Büyükhanlı ve Hüseyin Baraner’in bulunduğu odada, Umar ve benim dışımda 2 gazeteci daha vardı: Duygu Asena ve Ayşenur Arslan...

        Umar, 10 Nisan 1998 tarihinde yayımlanan Küba dizisinde Fidel Castro ile buluşmamızı anlatmıştı.

        Aynı gün Yeni Yüzyıl Gazetesi’nde yayımlanan röportajım maalesef dijital kayıtlarda yer almıyor.

        Umar’ın yazısından, Küba’da her eve 3 ayda bir yapılan “kişi başı erzak” dağıtımdan yalnızca kırmızı ve beyaz et dağıtımı rakamını vereceğim:

        “2.5 kiloluk bir tavuk, 1.5 kilo et, 3 kilo balık...”

        Türkiye’de ağırlıkla zengin sofralarında yer alan kırmızı et tüketimi yılda kişi başına 14.7 kilo.

        Yıllık geliri 10 bin dolarlık (!) ülkede böyle... 57 yıldır ekonomisi ambargo altında inletilen 11 milyon nüfuslu Küba’da böyle...

        ABD Başkanı Barack Obama’nın Küba ziyareti ile ambargo gevşiyor.

        Küba, Meksika, İspanya ve Belçika’ya ait 7 yatırım projesinin onaylandığını açıkladı.

        Türkiye’den Küba’ya yılda 10 bine yakın turist gidiyor. Küba’ya gidişlerin THY’nin 20 Aralık günü başlatacağı Havana’ya direkt uçuşlarla artması bekleniyor.

        Almanya merkezli olarak Küba’ya 1990’lardan beri turist taşıyan turizmci Baraner, Türkiye’den 3-4 büyük grubun otel yatırımları için Küba’da sürdürdükleri görüşmeleri takip ettiğini söylüyor.

        TAV, KÜBA’DA 2 HAVALİMANI İÇİN İMZA ATTI

        Akfen Holding ve TAV Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Küba ziyaretimizde, dönemin Turizm Bakanı Osmany Cienfuegos ile görüşmüştü.

        19 yıllık çaba meyvesini verdi.

        TAV Havalimanları, Groupe ADP ve Bouygues Batiment International’den oluşan konsorsiyum, başkent Havana’da yer alan “Jose Marti Uluslararası Havalimanı” ve “San Antonio de los Banos Havalimanı”nın geliştirilmesini ve işletmesini kapsayan proje için Küba hükümetiyle iyi niyet anlaşması imzaladı.

        19 ülkede 74 havalimanında hizmet verdiklerini söyleyen TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, Küba’daki gelişmeyi şöyle anlatıyor:

        “Ağustos ayında iki havalimanının işletme ve geliştirme hakkını içeren imtiyaz sözleşmesi için Küba hükümeti ile başlattığımız münhasıran görüşmeler sonucunda, iyi niyet anlaşması imzaladık. İmtiyaz sözleşmesini 2017’de imzalamayı bekliyoruz. Yılda yaklaşık 5 milyon yolcuya hizmet veren Havana Havalimanı’nın kapasitesinin 2020’de 10 milyonun üzerine çıkarılması hedefleniyor.”

        ABD’nin Florida kıyılarından sadece 150 kilometre uzaklıkta bulunan Küba, 2 milyondan fazla göçmeniyle ABD’de büyük bir diasporaya sahip.

        2020 yılında 63 bin olan yatak kapasitesini 85 bin adede çıkarmayı hedefleyen Fidel’den sonraki Küba’ya uyarı Baraner’den geliyor: “Dünyanın her yerinde görülen markaları getirmeyin, kimliğinizi koruyun!”

        Diğer Yazılar