Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Çalışma dünyasında ücretlerin dışında kalan “yan haklar”, perakende alanında ise “tüketici deneyimi” pazarı, hızlı büyüyor.

        1966 yılından beri yaşam kalitesi hizmetleri alanında faaliyet gösteren “Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri” İcra Kurulu Başkanı Denis Machuel ve Sodexo Türkiye CEO’su Burçin Ressamoğlu ile şirketin Paris’teki merkezinde düzenlenen basın sunumunu izliyoruz.

        Machuel, 2016 yılında yaptıkları 2 ayrı satın almayla hem ABD’de, hem de Avrupa’da pazar payında lider konuma yükseldiklerini söylüyor.

        Sodexo Global bu yıl içinde Amerika’da Inspirus’u, İngiltere’den ise Motivcom’u satın almıştı.

        2015-2016 mali yılını 20.2 milyar Euro konsolide bütçe ile kapatan grup, geçtiğimiz ay 50 milyon Euro sermaye ile girişim sermayesi fonu Sodexo Ventures’ı kurdu.

        Fon, dijital çözümler alanında tüketici deneyimleri olan Fransız firması Wynd’e yatırım yaptı.

        Machuel’e, dünya pazarlarında yılda yüzde 2.5 (satın almalarla yüzde 8.5) büyürken, Türkiye’de bu oranın yüzde 20 olduğunu hatırlatıp “Türkiye’den satın alma yapacak mısınız” diye soruyorum.

        “Araştırıyoruz, henüz başlamış bir görüşme yok” yanıtını veriyor.

        Bu yıl 16.4 milyar ciro yapan “Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri”, restoran, kafe dahil 1 milyon 200 hizmet noktasında 35 milyon tüketiciye hizmet veriyor.

        Her gün 75 milyon tüketiciye ulaşan Sodexo Global ise, 425 bin çalışanıyla dünyanın en büyük 19’uncu işvereni konumunda...

        KARTLARIN YÜZDE 75’İNİ KOBİ’LER KULLANIYOR

        Sodexo Türkiye, son 4 yıldır yakaladığı büyüme oranıyla Belçika ve Fransa’dan sonra 3’üncü sıraya oturarak 2016’da “şirketin Avrupa’daki en başarılı ülkesi” seçildi.

        Ressamoğlu bu sürede işten ayrılanların oranını, geliştirdikleri “işyerine bağlılık” programlarıyla, yüzde 2’ye düşürdüklerini ekliyor.

        İşten çıkarmalar ve enflasyonun etkisiyle büyük şirketlerde pazar kaybedilirken, büyümenin KOBİ’lerden geldiğini vurguluyor.

        Türkiye’deki 18 bin müşterinin yüzde 75-80’ini KOBİ’ler oluşturuyor.

        Yeni rotasını “KOBİ’ler eleman bulamıyor, çalışanlarını ellerinde tutamıyorlar. Çalışan memnuniyetini artırmaya önem veriyorlar. O nedenle ödüllendirme ve avantaj kartları pazarlamamızı bu alana yoğunlaştırdık” diye anlatıyor.

        Türkiye’de, Avrupa’daki şirketlerin çalışanlarına verdiği sinema, tiyatro, konser, kitap ya da bisiklet gibi doğa sporları ya da eğitim kartları gibi sosyal, kültürel kart talebi oluşmamış...

        Ne yazık ki bizim çalışma dünyası “erzak dağıtımı” ve karın tokluğundan başka bir konuyla ilgiyle değil!

        En babayiğidi benzin kartı verebiliyor...

        En az 18 TL olmalıydı

        Ressamoğlu “Her gün 55 bin tüketici, çoğunluğu restoran ve kafelerden oluşan 40 bin üye işyerinden hizmet satın alıyor” diyor.

        Sodexo Türkiye çalışanlarına 16 TL’lik yemek kartı dağıtıyor. Türkiye’de 4.5 milyar TL’ye ulaşan yemek kartı pazarında ise çalışan başına 11 TL düzeyine iniyor.

        Yemek kartı pazarından yüzde 30 pay alıyorlar.

        Bakanlık, gelir vergisinden muaf günlük KDV dahil 14.80 liralık yemek kartı bedeli belirledi.

        Eğer enflasyon artış oranı yansıtılsaydı çalışanlara en az 18 TL’lik yemek kartı verilmesi gerekecekti.

        Sodexo Türkiye, 1992 yılında yemek, temizlik, bina ve enerji yönetimi alanlarında faaliyet gösteren “Yerinde Hizmetler” bölümünü kurmuştu.

        Bundan 1 yıl sonra da kart ve erzak dağıtan “Avantaj ve Ödüllendirme Bölümü” oluşturuldu.

        Sodexo Global’in “Kişisel ve Evde Bakım Hizmetleri” birimi ise başta mevzuatlardan gelen sınırlamalar nedeniyle henüz Türkiye’de açılmadı.

        Ressamoğlu, Paris’te, Coca-Cola Company Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent’in konuşmacı olduğu “International Women’s Forum”a Türkiye’den katılan 2 işkadınından birisiydi.

        Grubun kadın istihdamını desteklemek için 2009 yılında kurduğu 30 kişilik “Swift” (hızlı) komitesinde yer alan Ressamoğlu; 2025 yılında çalışanlarda yüzde 40-60 cinsiyet dengesi sağlamayı hedeflediklerini vurguluyor.

        Şu anda grupta yönetim kademesinde yer alan bin 300 kişinin, yüzde 38’i kadınlardan oluşuyor. Türkiye’de ise yönetimdeki kadın oranı yüzde 41’e çıkmış.

        Diğer Yazılar