Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sütaş Tire Süt Entegre Tesisleri’nin açılışını yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan fabrikanın bahçesinde düzenlenen mitingde halka şöyle sesleniyor:

        REKLAM

        “Türkiye gibi bir ülkenin tarım ve hayvancılık için dışarıya milyonlarca dolar ödemiş olmasından ben fevkalade rahatsız oluyorum. Kendimizle birlikte bölgemizdeki dostlarımızı rahatlıkla doyurabilecek potansiyele sahibiz.” Erdoğan kürsüde yanında duran Sütaş Başkanı Muharrem Yılmaz’a Bingöl’e fabrika kurma projesini hatırlatması üzerine, işadamından “Hazırım” sözünü alıyor. Erdoğan; Başbakan Binali Yıldırım ve bakanların yanı sıra, TÜSİAD Başkan Yardımcıları Esin Güral Argat, Şükrü Ünlütürk, TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu’nun da aralarında yer aldığı davetlilerin bulunduğu tören salonuna geçtiğinde de, Bingöl yatırımını vurgulayıp “Ufak tefek sorunlar varsa, çözeriz” diyor.

        Yılmaz, Bingöl’e de süt entegre tesisi kurma fikrinin, Aksaray’daki tesisin bölge kalkınmasına yüzde 14’lük katkı sağladığını ortaya koyan ve 2012 yılında yapılan “Etki Analiz Raporu” ile gündeme geldiğini söylüyor.

        Yem ve süt lojistiğini sağlamak için günde 160 bin kilometre yol yaparak Karacabey ve Aksaray’daki tesislerinde; 28 bin üreticiden günde 2 milyon 200 litre süt toplayan firma, Tire’de kurduğu 80 milyon dolarlık yatırımla mevcut kapasitesini yüzde 50’ye yakın oranda artırıyor. Karacabey tesislerine 19 yıldır Tire’den günde 480 ton süt giderken, yeni kurulan fabrikada; günde bin ton süt işleyecek, 600 bin ton yem, 100 ton gübre ve 6.4 MWh’lık enerji üretecek.

        ARAZİ İÇİN İKİ KEZ İHALEYE ÇIKILDI

        REKLAM

        Tire’deki açılışta Yılmaz ile birlikte aralarında Sütaş Başkan Yardımcısı Tarık Tezel ve Genel Müdür Serpil Veral’ın da bulunduğu yönetim kurulu üyeleriyle bir araya geldik. Yılmaz, Bingöl’de planlanan yatırımıyla ilgili “Söz verdim, yapacağım” diyor ve ekliyor: “İstediğimiz büyüklükte arazi yoktu. Arazide toplulaştırma yapıldı. Ancak yüksek bedeller belirlendiği için 2 kez açılan ihale gerçekleşemedi.” Yılmaz’ın sözünü ettiği ihale süreci şöyle yaşanmıştı: Mera Komisyonu, meranın metrekaresine 1.80; tarlanın metrekaresine ise 4 lira fiyat belirledi. Komisyonun çıkardığı fiyatı beğenmeyen Milli Emlak, Maliye Bakanlığı’ndan uzman istedi. Gelen heyet de dönümüne 15 bin TL fiyat çıkardı. Yılmaz, “Elazığ bedava arsa veriyormuş, Sütaş oraya fabrika kuracak” söylentilerini hatırlattığımızda, “Bingöl’e fabrika kurmadan başka bir yere yatırım yapmam” yanıtını veriyor.

        YILMAZ'IN YİRMİKİRLİ SÖZÜ

        REKLAM

        Yılmaz’ın babası Sadık Yılmaz’ın 1958’de Karacabey’de “Yılmaz Kaşarları” olarak faaliyete başlaması da bir “söz” üzerine olmuştu. Bursa’da Selanik göçmenlerinin yerleştiği Karacabey’de doğan Sadık Bey, bir anısında 1975’te kurulan Sütaş hikâyesini anlatırken, babasının “Ben Kirmikirli Celaleddin’im arkadaş, sözümden dönmem” sözünü naklediyor. Sadık Bey, konuşmayı 1950’lerde Karacabey’de açılan süt ihalesinden vazgeçmesini teklif ettiği ortağına yapıyor. Yılmaz’ın TÜSİAD Başkanı olduğu dönemde Cizre toplantısında verdiği sözün, arka planında güçlü bir aile geleneği yatıyor!

        "BÖLGESEL KALKINMA SÜT İLE OLUR"

        REKLAM

        “Bölgesel kalkınma en iyi süte yatırımla olur. Daha hesaplı başka bir model yok. Yatırımı da özel sektör yapmalı” diyen Yılmaz, SEK’in devlete ait olduğu dönemde 50 fabrikası varken, kişi başına süt tüketiminin 70-100 litre seviyelerinde olduğunu, son 15 yılda ise Türkiye’de toplam süt tüketimin 9.5 milyon tondan 19 milyon tona çıktığını vurguluyor. “Bingöl’de havza bazlı üretim destekleri ile besi hayvancılığı gelişiyor. Havaalanının da yapılmasıyla, ulaşım imkânları arttı” diyerek, Bingöl’de yatırım için elverişli ortamın oluştuğuna dikkat çekiyor. Sütaş’ın Bingöl’e yatırım yapma konusundaki kararlılığının iki göstergesi var. Birincisi, Bingöl Üniversitesi işbirliği ile köylüye sütçülük eğitimleri veriliyor. Ayrıca süt üreticilerini desteklemek için her gün toplam 1600 kilometre yol yaparak, Bingöl’den, Karacabey’e 18-20 tonluk araçlarla 1 ton süt ‘Bölgesel kalkınma süt ile olur’ getirmeye devam ediyor.

        Diğer Yazılar