Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Ege’de Sütaş Tire Süt Entegre Tesisleri’ni açmasını, “yatırımcılara” uzattığı zeytin dalı olarak yorumlamak yanlış olmaz. Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz; TÜSİAD Başkanlığı döneminde (2013-2014) HSYK’nın yapısına yönelik eleştirileri nedeniyle Erdoğan tarafından “vatan hainliği” nitelemesine maruz kalmıştı. Özel sektördeki yatırım iştahını gören devletin zirvesi, geçmişe sünger çekip süt gibi beyaz bir sayfa açıyor.

        REKLAM

        Tire’de gördüğüm bir diğer önemli gelişme, Sütaş’ın “bölgesel kalkınma modeli üzerinden inşa ettiği uluslararası vizyonu” ile insan kaynakları ve teknolojiye yaptığı yatırımlardı. Yılmaz, AB’nin gıda güvenliği, hayvan ve bitki sağlığını öne çıkardığı “From Farm to Fork” yani “Çiftlikten Çatala” prensibini, “Çiftlikten Sofralara” iş modeline dönüştürdüklerini belirtiyor. Hüseyin Akın’ın; Coca-Cola Company Doğu ve Güney Afrika CEO’luğundan, Ekim 2016 itibarıyla Süt ve Süt Ürünleri İş Birimi İcra Kurulu Başkanlığı’na transfer edilmesi bu vizyonla yakından ilgili... 2009 yılına kadar geçen 27 yılda Coca-Cola Company yönetiminde bulunan Ahmet Burak’ın Sütaş danışmanları arasına katılması da bu sürecin bir ürünüydü.

        ABD’DE PATENTLİ ÜRÜNLERİ SATILIYOR

        REKLAM

        Tarım şirketi Tarfaş, enerji şirketi Enfaş ve süt şirketi Sütaş ile entegrasyonunu tamamlayan grup, uluslararası operasyonlarına 2013 yılında Makedonya’nın Üsküp kentinde aldığı süt fabrikasıyla başlamıştı. Romanya’da da bir fabrika satın alan grup “Balkan Dairy” şemsiyesi altında topladığı bu tesislere 20 milyon Euro yatırım yaptı. Son 11 yıldır Türkiye süt pazarında yüzde 15’lik payıyla lider konumda olan grup, yüzünü Ar-Ge ve inovasyona çeviriyor. İnsan Kaynakları Müdürü Meltem Kalender, Tire Süt Entegre Tesisleri Genel Müdürü Gül Konuklar’ı tanıştırırken, “Yıllık cirosu 18 milyar doları aşan; ilaç, beslenme ve diagnostik alanlarında üretim yapan ABD’nin önde gelen araştırma şirketi Abbott’un Genel Müdürü’ydü. Tire’ye geldi” diyor. Amerika’da Wisconsin ve Phoenix üniversitelerinde master ve doktora yaptıktan sonra, Abbott’an emekli olup Türkiye’ye dönen Konuklar, Tire’de yaşamayı seçme nedenlerini anlatıyor: “Spora ilgim var. Burada motosiklet gruplarına katılmak istiyorum, boks yapıyorum. Tire kadın olarak yaşaması çok ideal bir yer.” ABD Tarım Bakanlığı Araştırma Servisi’nde de (USDA) bir süre çalıştığını belirterek Abbott’un kanser hastaları için piyasaya çıkardığı takviye besinin patentinin kendisine ait olduğunu söylüyor.

        AVRUPA VE RUSYA’YA SARI PEYNİRLE GİRECEK

        REKLAM

        Karacabey’de 33 kişiden oluşan ArGe Merkezi’nde geliştirilen sarı peynir çeşitlerinde Fransız ve İtalyan uzmanlar da yer alıyor. Burada geliştirilen ürünleri, Avrupa pazarlarına açmayı planlıyorlar. 6 kategoride üretilen 70 çeşit süt ve süt ürününe Avrupa ve Rusya pazarının talep ettiği sarı peynir çeşitlerini de ekleyecekler. Bu yıl 10 milyon dolar olan ihracatın, yeni açılan Rusya pazarıyla büyüme potansiyelini dikkate alan Yılmaz, “Rusya, Avrupa’dan yılda 5 milyar Euro’luk peynir alıyordu. AB’nin Rusya’ya uyguladığı ambargo nedeniyle şimdi Brezilya ve Arjantin’den peynir getirtiyor. Rusya’da büyük bir sarı peynir pazarı var. Tire fabrikamızda 35 çeşit peynir üretip ihraç edeceğiz” diyor.

        SÜTTE YÜZDE 8 OLAN KDV ORANI 1’E İNER Mİ?

        REKLAM

        Yılmaz, önümüzdeki 5 yılda yapacakları ilave 250 milyonluk yatırımla, Türkiye’de 220 litre olan yıllık kişi başına süt tüketimini, gelişmiş ülkelerdeki 300-350 litre seviyesine çıkarmaya çalışacaklarını belirtiyor. Devlete düşen görev yok mu? Milli Eğitim Bakanlığı, “okul sütü” projesiyle yarım sömestr döneminde, haftanın üç günü 6 milyon 300 bin çocuğa toplam 60 bin ton süt dağıtıyor. Bu miktar artabilir... Enerjiden gübreye, yemden süte bölgesel kalkınmanın önemli bir bacağını oluşturan süt endüstrisinin, raflarda da desteklenmesi gerekiyor. Bir bardak sütten alınan yüzde 8 KDV ile devlet bütçesini zenginleştirmek hiç de iyi bir fikir değil!

        Beşikten mezara kadar her yaşın temel gıda maddesi olan sütte, KDV’nin yeniden yüzde 1’e çekilmesi önem taşıyor. Bu uygulamayla halen pazarın yüzde 50’sini oluşturan kayıtdışılıkla mücadeleye de katkı verilebilir.

        Diğer Yazılar