Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İş alanı patlamış mısır, akıllı bilgisayar, atık su yönetimi, oyuncak ya da yat mimarisi olan 10 kadın girişimci, 2016 yılında işletme cirolarını yüzde 30-50 oranları arasında büyüttü. Geçen yıl Türkiye’de ekonomi şahlanmadı. Peki bazı şirketler nasıl bu kadar büyüdü? Özgüveni destekleyen, bilgi ve deneyim paylaşıldığı zaman bu sonuçlar mucize olmuyor.

        Uluslararası denetim ve danışmanlık firması EY (Ernst & Young) Türkiye, 45 ülkede uyguladığı “Girişimci Kadın Liderler Programı”nı geçen yıl Türkiye’ye getirdi. EY Türkiye Ülke Başkanı Metin Canoğulları, Girişimci Kadın Liderler Programı Türkiye Lideri Özge Gürsoy, EMEIA Büyüyen Pazarlar ve Girişimci Kadın Liderler Programı Lideri Demet Özdemir ve programın EMEIA (Avrupa, Orta Doğu, Hindistan, Afrika) Direktörü İmge Kaya Sabancı’yla birlikte, programa katılan 10 kadın girişimciyi dinledim. Toplantıda dinlediğim hepsi iyi eğitimli 10 girişimcinin şirketlerinin yaşı toplam 147 yıl. “Ben oldum” demeden, öğrenme sürecine açık olmaları, kadınların gelişmeye ne kadar açık olduğunu da gösteriyor.

        DEREN ÖZTÜRK-Deren Kimya: Su şartlandırma kimyasalları, kozmetik, hijyen ve medikal sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Şirket bünyesinde bir marka ortaya çıkardı.

        GÖKSUN DEMİREL-Ekinoks Yatçılık-Tuzla’daki fabrikasında Türkiye ve Avrupa’da 50 metre üstü yat projelerine yurtiçi ve yurtdışında tasarım, mühendislik, imalat ve montaj hizmetleri sunuyor. Avrupa’nın 3 büyük tersanesine teklif hazırlıyor.

        MİNE ŞENYÜRÜK-Ema Tesisat ve Endüstriyel Cihazlar: Havalimanı ve helikopter pisti aydınlatma sistemleri imalatı ile silikon izolasyonlu kablo ve makaron imalatı üzerine faaliyet gösteriyor. İstanbul Kâğıthane’de ve Bolu Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim yapıyor.

        NEVAL KARAGÖZ-Nevmed Medikal Ürünler: Girişimsel kardiyoloji alanında koroner ve periferik atardamarların tedavisinde kullanılan eriyebilen stentleri, kardiyak ritim düzenleyici sistemleri, ameliyatsız kalp kapak ürünlerini üretiyor.

        NURDAN ALTAY GÜNGÖR-Nurdan Gıda: Malkara Ticaret Odası’nın ilk kadın meclis üyesi. 2010 yılından beri TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı. 3 bin noktaya, paketli kuruyemiş satıyor. Yunanistan, Bulgaristan, Kosova ve Arnavutluk’ta bulunan bayiler aracılığıyla da ürünler pazarlanıyor.

        ÖZLEM TURHAN-Classloom ve Workcube: Yazılım alanında faaliyet gösteriyor. 2012-2013 yıllarında üst üste “Bilişim 500” araştırmasında Yerli ERP kategorisinde birinci oldu.

        SEZEN SUNGUR SARAL-Selekt Bilgisayar: Reeder markalı tablet bilgisayarları ve akıllı telefonları geliştirerek Türkiye genelinde dağıtımını yapıyor. Yüzde 12 pazar payıyla tablet bilgisayar pazarında Türkiye’de 2. sırada bulunuyor. Şirket tarafından üretilen 4 farklı akıllı telefon modelinden biri, Türkiye’de satışı yapılan telefonlar arasında, “First 25 List” sıralamasında ilk 25’e girmeyi başarmış.

        SEZİN AKSİN BAŞKAN-C Bebek. Markalı ürünlerini, zincir bebek ve oyuncak mağazaları, hipermarketler ve online siteler aracılığıyla pazarlıyor. İki Avrupa markasının da Türkiye distribütörlüğünü yürütüyor. Beslenme, hamilelik konforu, emzirme, banyo, bakım ve sağlık, bebek odası ve güvenli uyku, güvenlik ve yaz kategorilerinde 82 ürünü bulunuyor.

        SÜREYYA KIZILKAN-Erim Kimya: Su şartlandırma konusunda sunduğu kimyasallar ve çözüm önerileri ile enerji kayıplarını azaltan ürünlerle, çevreye de katkı sağlıyor. Programla birlikte bir yılda, 25 bin kişinin 1 aylık atık su kullanımını geri kazandırdı.

        ZEYNEP MANAV-İzmir Mühendislik: İnşa uygulamaları ve endüstriyel tesislere yapısal çelik, makine ve ekipman üreten, montaj, mühendislik ve tedarik hizmeti veren şirket, yurtiçi satışlarının yanı sıra ürünlerini 69 ülkeye ihraç ediyor.

        Diğer Yazılar