Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İsviçre’nin Davos kasabasında gerçekleşecek 47. Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) bu yıl ana teması “Responsible Leadership” (Duyarlı ve Sorumlu Liderlik) olacak.

        17-20 Ocak tarihleri arasında düzenlenecek WEF; nam-ı diğer “Davos Zirvesi”nin ele alacağı konunun; eşitsizlikler, düşük büyüme, etnik-dinsel ayrışma, terör ve çevre sorunlarından bağımsız el alınmayacağını kestirmek güç değil.

        Davos’ta bu yıl, toplumsal fayda üretmeyi amaçlayan “sosyal girişimciliğe” dikkat çekilecek.

        DEF Başkanı İsviçreli işadamı Klaus Schwab’ın sosyal girişimleri desteklemek amacıyla kurduğu Schwab Vakfı’na, 2013 yılında katılan Bedriye Hülya’nın liderliğinde yaygınlaşan kadın spor merkezi zinciri b-FİT’lere yeni sosyal girişimler ekleniyor.

        'AKILLI KÖYÜN OYUNCUSU'

        20. yüzyılda Batı’da yaygınlaşan sosyal girişimcilik; internet bazlı teknoloji altyapısı ile ekonomik kalkınmada çok daha çarpıcı hal alıyor.

        Bu nokta 4-5 Kasım 2016 tarihleri arasında düzenlenen Ayvalık Zeytin Hasat Şenlikleri’nde dikkatimi çekmişti.

        Yıllardır Ayvalık’a gitsem de, 7 kilometre ötedeki eski adıyla Yeniçarohori’yi, günümüzdeki adıyla Küçükköy’ü bilmezdim.

        1893-1913 yıllarında Balkanlar’dan göç eden Boşnakların yerleştiği 400 haneli köyü, Sima Dinç tanıttı...

        Apple tarafından 2015 yılında “Türkiye’nin En İyi Oyunu” seçilen ve 134 ülkeye ihraç edilen “Recontact: İstanbul”u, tasarımcısı kardeşi Eray Dinç ile Küçükköy’de açtıkları “Kıraarthane” mekânında ürettiler. 40 milyon kişiye ulaşan oyun, haziran ayında da Los Angeles’ta düzenlenen “New Media Film Festivali”nde yarışmaya katılacak.

        ÜNİVERSİTELİLER KÖYE GİRİYOR

        Sanat ve bilişimin kesişmesiyle ortaya “akıllı köy” projesi çıkmış.

        Son 2 yılda; heykeltıraş Uğur Çalışkan ve ressam Suna Tüfekçioğlu’nun da gelmesiyle köyde 12 sanat atölyesi faaliyete geçmiş.

        Bundan 3-5 yıl öncesine kadar “uyuşturucu bağımlısı” işsiz-güçsüz gençlerin saklandığı bu köyün cazibesi artmaya başlamış.

        Bu yıl köye; Güler Sabancı’nın desteğiyle Sabancı Üniversitesi (SÜ) tarafından “Yaratıcı Teknolojiler Merkezi” kuruluyor.

        Merkezde kışları köyün 600 çocuğu; yazları da SÜ’nün öğrencileri yararlanacak. Girişimcilik ruhuyla 10 yıl süreyle; Amerika’dan Asya’ya kadar farklı ülkelerde eğitim, staj imkânları bulan Dinç, Universal Studios Hollywood ve Avustralya’da Sydney Opera House’ta bilgisayar teknolojileriyle tanışmıştı.

        Oyun Yapımcıları ve Geliştiricileri Derneği (OYUNDER) Yönetim Kurulu Üyesi Dinç, dernek bünyesinde kadın oyun tasarımcılarını destekleyen Women in Games’i kurmuştu.

        BİLİŞİMCİLER SAHİLLERE İNDİ

        Dünyada yıllık cirosu 111 milyar doları aşan oyun endüstrisinden Türkiye ancak 400 milyon dolarlık pay alabiliyor.

        30 milyon kullanıcının olduğu piyasada yalnızca 200 şirket tasarımcı olarak yer alabiliyor.

        Oysaki bu pastanın büyümesi için Türkiye ne kadar cazip bir ülke...

        Küçükköy’den çıktığımda Ana Gıda’nın Ayvalık Operasyon Müdürü Mehmet Cavlı aradı...

        Ayvalık merkezdeki tarihi binaların restorasyonuyla parlayan Muhabbet Sokağı’nda yeni açılan bir restorana davet etti...

        Masamızdaki sohbet, Ayvalık ekonomisinin başatı zeytinyağından başladı, gayrimenkul piyasasına uzandı.

        Ayvalıklı Kent, Komili, Madra, Boyner, Kaynar aileleriyle çekim merkezi haline gelen Cunda; Koç ve Sabancı ailelerinin de tapu kayıtlarına girmişti...

        Yeni durum farklı bir trendi gösteriyor. Son 2 yıldır Ayvalık’ta artan gayrimenkul hareketliliği ilçenin merkezine kayıyor.

        Yoğun kent yaşamından kaçan sanatçılar, yazarlar ve bilişimciler, ev satışlarının yüzde 40-50 oranında artmasına yol açmış...

        Bodrum’da da benzer bir durumu gözlemliyorum. Yerele değer katan girişimlerin sayısı artıyor.

        Şimdilerde “Beyaz Türkler” arasında en çok konuşulan konu; yabancı bir ülke vatandaşlığı almak isteyenler için hukuk bürolarında kurulan “ülke masaları”...

        Buzdağının altında ise bu ülkenin adanmışlıkla sosyal girişimcilik başarıları gösteren gençleri ve bilişim sektörünün ekonomik, sosyal refahı eşitleyici kalkınma fırsatları yatıyor.

        Diğer Yazılar