Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye, aydınlatma piyasasını domine eden LED (Light Emitting Diode-Işık Yayan Diyot) tüketiminde Avrupa’nın önünde yer alıyor.

        Lamp83 Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Ceyişakar, LED armatür üreten Dudullu Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalarına davet ettiğinde, sektördeki bu hızlı büyümeyi konuştuk.

        Ceyişakar, “2005 yılında yapılan bir araştırmada LED’in 2020 yılında dünyada aydınlatma pazarını ele geçireceği söylenmişti. Şu anda Türkiye aydınlatma pazarının yüzde 70’ini LED’e dönüştürerek yüzde 30’larda olan dünya ortalamasının üzerine çıktı. Avrupa bu oranı yakalayamadı” diyor.

        Ampulden armatüre kadar aydınlatma sektörünün yıllık cirosu dünyada 115 milyar dolara ulaşıyor.

        Türkiye’de sağlıklı istatistiklere ulaşılamasa da aynı pazarın büyüklüğü, tahmini 2.5 milyar dolar.

        Bunun 300 milyon dolarını ihracat oluşturuyor.

        Pazar gayrimenkul sektöründeki büyümeden etkileniyor. Dünyada da aydınlanma gereçlerinin yüzde 65’i konutlarda kullanılıyor.

        Enerji maliyetleri açısından bir karşılaştırma yaparsak ortaya şöyle bir tablo çıkıyor:

        LED; tasarruflu lambalardan 2 kat, halojen lambalardan 4 kat, enkandesan lambalardan 10 kat uzun ömürlü...

        Yalnız bir şartla: Kaliteli üretim ve doğru teknolojiler kullanılırsa...

        Analiz laboratuvarında yapılan toz, su, iklimleme, optik ölçümleme testlerinden geçen bir LED armatürün, soğutma işleminin de başarıyla tamamlanması gerekiyor.

        LED ışık kaynağı da yeterli soğutma yapmayan bir armatüre takıldığında, anında ısınıyor ve yanıyor...

        Ceyişakar, LED’in ispatlanan enerji tasarrufu kapasitesini yadsımasa da şu uyarıyı yapıyor:

        “LED yüzde 80 tasarruf yapar, 100 bin saat ömrü vardır derseniz, yalan derim. Doğru mühendislik kullanılmamışsa gördüğünüz gibi 2 dakikada yanabilir de...”

        HAVALİMANINDA 48 BİN SAAT DOLDU

        Karaköy Bankalar Caddesi’nde 1963 yılında temelleri atılan firma daha çok iç mekânlar ve mimari projelere yönelik olarak çalışıyor.

        Almanya’nın Vodafone ve Röther mağaza zincirlerini, İsveç’te BMW showroom’unu LED ile aydınlatan firma, 24 saat kapanmayan ışıkları nedeniyle Atatürk Havalimanı’ndaki duty-free alanından örnek veriyor: “48 bin saattir yanıyor.” Kâğıthane’deki üretim tesisini 10 milyon dolar yatırımla 2105 yılında Dudullu’da 14 bin metrekare kapalı alana taşımışlar.

        Fabrikada 125 kişi çalışıyor. İçeri girdiğimde boş üniteler görüyorum.

        “Çalışan sayımızı 6 kat artırabileceğimiz yatırım kapasitesi oluşturduk. 2025 vizyon belgemize dünya çapında orta ölçekli en büyük 50 aydınlatma firmasından biri olma hedefi koyduk” diyor.

        İsviçre’de ödül alan modüler LED armatür tasarımını gösterirken, “Aralarında Fransa, Almanya, İsveç, Finlandiya, Suudi Arabistan, Dubai ve İran’ın da olduğu 14 ülkede distribütörlüğümüz bulunuyor. 40 ülkeye ihracat yapıyoruz” diye de ekliyor.

        KAMU İHALESİ PARLAYACAK!

        AB normlarına göre üretime yatırım yaparak dış pazarlarda güçlenmek için “demo” döneminde olduklarını söyleyebilirim...

        Genel olarak aydınlatma sektörü için kritik bir nokta.

        Türkiye kalitesiz ithalatla pazarın “LED çöplüğü oluşmasını” önleyip; knowhow, sermaye ve yetişmiş iş gücü açığını aynı anda kapamak zorunda.

        Ceyişakar ihracatlarının kilo başına fiyatının 50-100 Euro arasında olduğunu vurgularken, Türkiye’nin ortalama 1.6 dolar olan ihraç/ kilogram değerini anımsatıyor.

        Üretimde yerlilik oranı ise yüzde 65 düzeyinde.

        2014 yılında Fizik Nobel Ödülü, LED mucidi 3 Asyalı bilim adamına verilmişti.

        Türkiye’de LED teknolojisi yok. Işık yayan ciplerin hepsi ithal. Piyasadaki ürünler armatür, reflektör, endüstriyel tasarım mühendisliğiyle farklılaşıyor.

        LED teknolojisinin sıçrama yaptığı 2008 yılı; Türkiye’nin neredeyse yeniden inşa edildiği döneme denk geldi. Yollar, köprüler, tüneller, statlar, hastaneler, konutlar..

        Mevcut 6.5 milyon sokak lambasının LED armatürlerle değiştirilmesi, son 2 yıldır Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın gündeminde.

        Camilerin ve kamu kurumlarının da LED’e dönmesi halinde, 2 milyar dolarlık bir talep ortaya çıkacak.

        Ceyişakar, söz konusu ihalenin 2018 yılında açılmasının beklendiğini ifade ediyor.

        Bakanlık, üretimin yüzde 51’inin yerli olması koşulu getiriyor.

        Mevcut 200 kadar LED kaynaklı aydınlatma gereçleri üretici firma içinde tek başına bu talebi karşılayacak kapasite bulunmuyor.

        Diğer Yazılar