Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna’yı ziyaret ettiğimizde, 2015 Suruç saldırısından sonra neredeyse bitme noktasına gelen yurtdışı turizmi canlandırmaya çalışmak yerine, iç turizm hareketine odaklanmak gerektiğini vurguluyordu.

        Bu sohbetin üzerinden 5-6 saat geçmişti ki Viranşehir İlçesi’nden bombalı terör saldırısının haberi geldi.

        2 milyonluk il, 115 bin Suriyeli göçmenin yaşadığı ve aralarında Viranşehir’in de olduğu 5 kampa ev sahipliği yapıyor.

        Tuna kentin güvenliğine dikkat çekmiş, “Gaziantep’te yılda 80 bin adli olay yaşanırken, bizde bu sayı 35 bin” demişti.

        Yeni terör dalgası; güvenligüvensiz yer dinlemiyor!

        Türkiye de dünyanın en güvensiz ülkesi olmadığına göre, turizm gelirlerini artıracak politikalar üretmek zorundayız.

        'TURİZM 2020 YILINDAN ÖNCE TOPARLANMAZ'

        Başkanlığını eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel’in yaptığı Turizm Araştırmaları Derneği’nin (TURAD) İstanbul Armada Otel’de düzenlediği “Turizmde Çıkış Yolu Çalıştayı”nda, sektörün paydaşlarıyla çözüm önerilerini tartıştık.

        Rakam ortada: Türkiye en çok turist çeken 6’ncı ülkeyken, 2017 itibarıyla 15. sıraya geriledi. Yapılan tahminlere göre turizm sektöründe 2020’den önce toparlanma beklenmiyor.

        Bu varsayımın ilerisinde ya da gerisinde kalmak; sektörün birikmiş yapısal sorunları aşılıp, sürdürülebilir bir turizm politikası belirlenmesi ile mümkün olacak.

        Tuna’nın “iç turizm odaklı” yaklaşımı, Pegasus Havayolları Genel Müdürü Mehmet Nane’nin çalıştaydaki sunumu ile örtüşüyor:

        “Bir ülkenin kendi vatandaşları evde oturmaya başlarsa, hiç kimse o ülkeye gitmez” diyen Nane, 2016 yılında THY’nin 6.5 milyar TL kendilerinin de 500 milyon TL zarar açıkladıklarını anlatırken, finans sektöründen umudu kesiyor!

        “Düne kadar bize kredi vermek isteyen İngiliz ve Alman bankacılar şimdi bizimle göz göze gelmemeye çalışıyor. 2017 yılı bitti, 2018’i konuşmak zorundayız çünkü o da kaçmak üzere. Çoktan satılmış turları ülkemize çekmek için teşvik vermek ancak tur operatörlerinin zararını karşılar. Satılacak turlara teşvik vermeliyiz. Havayolu firmaları olarak bu kampanyaları desteklemeliyiz” diyor ve ekliyor: “‘Türkiye’ye turisti nasıl getiririz’ diye bir toplantı hiç yapıldı mı? Ben duymadım. Enseyi karartamayız.”

        MEMLEKETE YENİ ŞARKI BESTELENİYOR

        Nane; turizmin gerilemesinden zarar gören eğlence, yeme-içme ve perakende sektörünün temsilcileriyle başlatılan “Sokaktan Korkma, Hayatına Sahip Çık” kampanyasının, iç turizmin canlanmasına katkı yapacağını ekliyor.

        Kampanyanın yürütücülerinden Turizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer de toplantıya katılanlar arasındaydı.

        Demirer “Sözlerini İsra Gülümser’in yazdığı, müziğini Ömer Ahunbay’ın bestelediği bir şarkı hazırlıyoruz. ‘Memleketim’ şarkısı gibi herkesin diline dolanacağı bir şarkı ortaya çıkıyor” diyor.

        Türkiye’de yaşayan yabancılarla yurtdışı tanıtımlarda kullanılmak üzere de “Tatilimi Türkiye’de Yapıyorum” filmi çekmeyi planladıklarını da belirtiyor.

        Turizm sektöründe 2016 yılında ortaya çıkan 8 milyar dolarlık kaybı gözlemlediğimiz alanlardan bir diğeri de hava meydanları...

        stanbul (Atatürk Havalimanı), İzmir ve Bodrum havalimanlarını işleten TAV’ın Pazarlama Direktörü Aslıhan Çörtük, 11 Eylül, SARS Virüsü gibi krizlerden örnek veriyor.

        “Turizm sektöründe baş gösteren krizler 2- 2.5 yıla kadar devam etmekte ve ancak 4 yıl sonra eski haline dönebilmektedir. Toparlanmaya sektör arzını sınırlandırmaya yönelik engellerin ortadan kaldırılmasıyla başlanmalı.”

        Teşviklerde aslan payının kitle turizmine verilmesi, kültür turizminin göz ardı edilmesine, kruvaziyer liman yatırımlarına yönelik eleştirilerin de dile getirildiği çalıştayda MEY Satış Direktörü Levent Kömür’ün “Panik yok araştırma var; deniz-kum yok kültür var; kriz yok fırsat var. Kitle yok birey var; emtia yok marka var” formülü de bir o kadar üzerinde düşünülmeye değerdi.

        Diğer Yazılar