Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Çin’in en büyük otel işletmecisi Wanda Grubu, ilk deniz aşırı marka ihracatını Güneşli’de Mar Yapı projesine yaptı.

        Çin’in Şanghay kentinde düzenlenen imza töreninde, turizm sektöründe global büyüme stratejilerini dinliyoruz.

        2020 yılında 160’tan fazla otel işleteceklerini söyleyen Wanda Hotels & Resort Grubu Başkanı Qian Jin, Londra, Chicago, Sidney ve Gold Coast’tan önce 2018’in son çeyreğinde İstanbul’da olacaklarını ilan ediyor.

        Asya kıtasında 104 otel işleten grubun Türkiye için iki açıdan önemi var.

        Bunlardan birincisi, Çin’de 150 milyon gezgin var. 5 yıl içinde bu sayının 600 milyonu bulması bekleniyor.

        2016 yılı itibarıyla 45 milyon Çinli, Wanda Grubu’nun acentesiyle dünyayı gezdi.

        Grup 2020 yılında 200 milyon turiste hizmet götürmeyi hedefliyor.

        İkincisi Wanda Çin’in en büyük gayrimenkul geliştirici şirketi.

        Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök sohbetimizde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Komşunu da al, gel” kampanyasını hatırlatarak “Çinlileri aldık, geldik” diyor.

        Dalian Wanda Group Başkanı Wang Jianlin, Pekin’deki ofisinde kendisini ziyaret eden Özkök’e, bu işbirliğinin tek bir otelle kalmayacağını söylüyor. Alibaba’nın en büyük rakibi Wanda e-commerce’in sahibi de olan Wang, Türkiye’nin en büyük altın zincir ihracatçılarından Özkök’e “Çin’de kuyum yatırımı yapalım” teklifini de götürüyor.

        Türkiye’de ise Wanda Grubu temel iş alanları arasında olan e-ticaret, film ve gayrimenkul yatırımlarının kapısını aralıyor.

        Wanda Group’un ekrana yansıyan tanıtım filminde başrolü kapan aslan, Galatasaray’a da ilham verebilir!

        Atletico Madrid’in yüzde 20 hissesini alan ve FIFA’nın en büyük sponsoru olan Çin’in en zengin işadamı Wang, Barcelona’dan önce bu takımda top koşturan milli futbolcumuz Arda Turan’a hayranlığını dile getirmişti. Ünlü yıldız Nicole Kidman’a da hayranlığıyla bilinen Wang, 2012 yılında ABD’li sinema zinciri AMC’yi, bu yılın başında da, ABD’li Legendary Entertainment şirketini satın aldı.

        STRATEJİK İŞBİRLİĞİNİN TEMELLERİ ATILIYOR

        Özkök ve Qian Jin’in yanı sıra imza töreninde, Şanghay Başkonsolosu Sabri Tunç Angılı’nın katıldığı imza töreninde, Mar Yapı’dan İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Robert Varon, İcra Kurulu üyesi Melih Menahem Kohener, Wanda Hotels & Resorts Başkanı İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Eddy Tiftik ile de görüşüyoruz. Angılı, Aralık 2016’da Çinli telekomünikasyon ekipmanları grubu ZTE’nin Netaş hisselerini satın aldığını hatırlatarak “Çin’in en büyük bankalarından ICBC ve Bank of China’nın Türkiye’ye yatırım yapması çok önemliydi” diyor. Bu demek oluyor ki, Çin finansal altyapıyı kurduktan sonra, üstyapı yatırımlarının devamı gelecek.

        Erdoğan, G20 Zirvesi’ne katılmak için gittiği Çin’de, iki ülke arasında enerji, nükleer güvenlik ve bitki sağlığı gereklilikleri alanlarında 3 ayrı anlaşma imzalanmıştı.

        “80 BİN ÇİNLİ GARANTİ!”

        Çinliler 2006 yılında Yusuf Aslan ve Özkök ortaklığıyla kurulan Mar Yapı’nın Güneşli projelerinde Divan Otelcilik ve Körfez’in turizm markası Rotana ile kurduğu işbirliğinden farklı bir iş modeliyle İstanbul’a geliyor.

        G-Yoo Inspired by Starck projesinde yer alacak Wanda Vista, Mar Yapı ile ciro bazında 20 yıllık anlaşma yapıyor. Komplekste yer alan 290 rezidans ve 150 odalı otel kompleksine müşteri garantisi veriyor.

        Türkiye’ye geçen yıl 160 bin Çinli turist geldiğine dikkat çeken Varon kaba bir hesap yapıyor: “440 odaya, 365 gün tek gece rezervasyon yapıldığında 160 bin 600, 2 gece konaklama yapsalar, 80 bin 300 Çinli turist demek.” Wanda’nın Türkiye Temsilcisi Er Yatırım Genel Müdürü Ferzan Çelikkanat ekliyor: “Turist başına ortalama Rus 650 dolar, Alman 700-900 dolar, yerli 950 dolar, Çinli ise 900-1000 dolar harcıyor.”

        TÜRK YEMEKLERİNİ ÖĞRENECEKLER!

        Wanda Otelcilik Grubu’nda üst düzey görev alan 2 Türk vatandaşından biri olan Eddy Tiftik, Çinli aşçılarının 15 yerel Türk restoranında yemek stajı gördüklerini belirtiyor.

        Tiftik, Çin kültürünün dünyaya yayılmasına öncülük eden patronu Wang’i “68 metrekare evde yaşıyor. Sabah 07.20’den gece 22.00’ye kadar masasının başında. Şarkı söylemeyi seviyor. Spora meraklı” cümleleriyle tanıtıyor.

        Amerika’nın en zengin işadamları Warren Buffet ve Bill Gates gibi Wang de çocuğuna miras bırakmıyor.

        2011-2016 döneminde “Wanda hızı”yla büyüyen şirketin varlıkları 116 milyar dolara, kârı da 37 milyar dolara ulaştı. 2012 yılında Wanda otel işletmeciliği şirketini kuran Wang dünyanın en zengin 20 kişisinden biri. 2015 yılında da Londra’daki Kensington Saray Bahçeleri Caddesi’nde 80 milyon Pound’a ev satın almıştı.

        Wang’in küresel zenginleri izlediği sır değil.

        Diğer Yazılar