Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Düsseldorf

        Bilim insanları bugün 7.5 milyar olan dünya nüfusu, 2050 yılında 9.6 milyara çıktığında beslenme ihtiyacının nasıl karşılanacağı sorusunun yanıtını arıyor. Linyit kömüründen suda çözünür granül ve konsantre sıvı halde hümik asit üreten Almanya merkezli Humintech GmbH’ın derdi de bu: Bitkilerin mineralleri alabileceği toprak düzenlemesini yapmak. “Avrupa’daki en inovatif işadamı” ifadesini Müfit Tarhan için rahatlıkla kullanıyorum. Ortağı Aydoğan Cengiz ile Türkiye’deki şarap üreticilerine fide satmak üzere, Akhisar’daki üzüm bağlarında, toprağın ihtiyacını saptıyorlar. 16 yıl önce Humintech’i kuruyorlar. Şirket 2015 ve 2016‘da orta ölçekli firmalar kategorisinde Almanya’nın en inovatif şirketlerine verilen “TOP 100” ödülünü alarak yenilikçi ürün çıkarma becerisini tescilliyor. 1980 darbesinde Almanya’ya iltica eden Tarhan, aydınların göçtükleri ülkeye nasıl katma değer kazandırdığının canlı örneği…

        Almanya’nın en büyük kömür madeni Garzweiler bölgesinde, 40 bin metrekare arazide 20 milyon Euro yatırımla kurulan teknoloji şirketi; 2’si doktoralı 55 çalışanla, 70 ülkeye ihracatla yılda 16 milyon Euro ciro yapıyor. Fraunhofer Enstitüleri ve Bonn Üniversitesi Mikrobiyoloji Bölümü’yle yeni ürün ve patentler geliştirdiklerini söyleyen Tarhan, “Yemde kullanılması yasaklanan antibiyotiklere alternatif ürün geliştirdik. Yıldızı parlayacak” diyor.

        HÜMIK ASİT NE IŞE YARIYOR?

        Dünya nüfusunu beslemek için verimi artıran sentetik gübrelerin hepsi kimyasal tuzlar. Sürekli bu gübreler kullanıldığı zaman toprağın üst kısmındaki humus tabakası çoraklaşıyor, bitkileri besleme özelliği yok oluyor. Hümik asit ise zararlı toksik ağır metalleri çözülemez hale getirirken, bitkilerin topraktaki yararlı demir, çinko gibi mikro elementleri almasını sağlıyor.

        Toprak Mahsulleri Ofisi memuru babanın iki oğlundan biri Müfit Tarhan, diğeri emekli general ve Fenerbahçe’nin eski Stat Müdürü Mürşit Tarhan… Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümü mezunu Müfit Tarhan, 1980’lerin başında Siemens’in nükleer şirketi Kraftwerk Union’da yaklaşık 5 yıla yakın çalışmış. 1980’lerde ortağı Cengiz ile birlikte Nazar Holiday şirketini kurmuş. Almanya’daki işçilerin Türkiye’deki yazlık evlerini pazarlayan şirket, 7 yılda ülkenin en büyük 5 turizm acentesinden biri olmuş.1997’de Nazar’ı, İngiliz turizm devi First Choice’a satmışlar. Seyahat acentesi Holiday Expres’i kurmuşlar. “Almanya’nın en iyi franchise” ödülünü alan, şirketi de Alman Otto’ya satıp turizmden çıkan Tarhan ve Cengiz 2015’te İzmir Kemalpaşa’da tarım ürünleri distribütörü İzotar’ın hisselerini alarak Türkiye’den kopmadılar..

        AVRUPA'DA ETNİK PAZAR 15 MİLYAR EURO'YA ULAŞTI

        Avrupa Türk İşadamları ve Sanayicileri Derneği’nin (ATİAD) düzenlediği 6. Ekonomi Günü’ne katılmak üzere gittiğimiz Düsseldorf’ta, gurbetçilerin tesislerini de ziyaret ettik. Bunlardan biri ATİAD 2. Başkanı Müfit Tarhan’ın şirketi, diğeri de 3. Başkan Volkan Kuru’nun aile şirketi Marmara’ydı. Türk göçmenlerin Avrupa’ya entegre olmamaları, Türk markalarını güçlendirmiş. İsimleri Almanca’ya da geçen “bulgur”, “helva”, “pide”, “simit” gibi ürünlerin oluşturduğu etnik pazarın büyüklüğü 15 milyar Euro’ya ulaşmış. Türkiye’nin önde gelen market ürünlerinin toptan satışını yapan Marmara, yılda 100 milyon Euro ciro gerçekleştiriyor.

        Diğer Yazılar