Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Beyaz eşyadan mobilyaya iç dekorasyon ürünleri pazarının büyümesi, ortaya çıkan yeni bir sosyolojik dalganın sonucu olabilir mi? Endüstri mühendisi Ahmet Söylemez’in bundan 33 yıl önce Antalya’da kurduğu AGT’nin (Ağaçta Gelişmiş Teknoloji) Satış ve Pazarlama Grup Başkanı Şirzat Subaşı’dan dinliyorum:

        “Türkiye’de 22 milyon hane var. Kırdan kente göç artıyor. Yükselen orta sınıf, ev yaşamında konfora ve estetiğe yöneliyor. Yatak odası, salonu ya da mutfağı, banyosu olmayan ev kalmıyor. Eşya değiştirme süresi 10 yıldan 5 yıla kadar indi. İnsanlar prestij ürünü olarak gördükleri eşyalarını, misafirlerine göstermek istiyorlar.”

        Geçen yıl yüzde 40 büyüdüklerini belirterek tüketici davranışları analizini biraz daha açıyor: “İnternetten eve yemek siparişleri artıyor. Çünkü evde geçirilen süre uzuyor.”

        İran’dan verdiği örnekle devam ediyor: “Gardırop tipi buzdolaplarının dünyada en fazla satıldığı 2’nci ülke İran. İran TV’leri Türk dizilerini 10 gün geriden yayınlıyor. Türkiye ile aynı anda diziyi izleyebilmek için uydu alıcılar yerleştiriyorlar. Eve çağırdıkları tercümanla izliyorlar.”

        Subaşı, ilk yurtdışı yatırımlarını İran’a yapmayı planladıklarını belirtiyor.

        İŞLETME MÜHENDİSİ HIRSIZLIĞI YAKALADI

        Subaşı 1977 yılında İTÜ’de açılan İşletme Mühendisliği Bölümü’nün ilk mezunlarından...

        O yıllarda bilinmeyen bir disiplin olan “işletme mühendisliği”nin iş piyasasında nasıl bir karşılığı olacağını kestiremeyen Subaşı, tam da mesleğini tarif eden bir eleman arama ilanına rastlayınca başvuruyor.

        İlanı veren, Türkiye’nin önde gelen bir tekstil grubu...

        Subaşı burada neden sadece 1 yıl çalışabildiğini anlatıyor: “Banda giren takım elbise sayısı ile çıkan arasında büyük farklar oluştuğunu raporuma yazdım. Patron ‘O kadar tahmin etmiyordum’ dedi.”

        Buradan ayrılıyor ve aldığı maaşın yarısına Koç Grubu’na giriyor.

        2015 yılında 30 yılını geçirdiği Arçelik’ten genel müdür yardımcısı olarak emekli oluyor. Ahmet Söylemez’den aldığı teklifle, kendini orman ürünleri piyasası içinde buluyor. Subaşı endüstriyel birikimini de Antalya’ya taşıyor. Bu yıl dijitalleşmeye 4 milyon lira yatırım yapan şirket, Antalya’da ilk Ar-Ge yatırımını da gerçekleştiriyor.

        AGT’nin 2015 yılı başında 350 milyon lira olan cirosu, geçen yıl 720 milyon liraya çıkıyor. 2017 yılında 900 milyon lira ciro hedefliyor.

        150 milyon Euro yatırımla yılda 500 milyon metreküp MDF, 20 milyon metreküp laminant (yüksek yoğunlukta lif levha-HDF) parke üretiyorlar.

        Piyasada Kastamonu Entegre ve Yıldız Entegre’den sonra 3’üncü sıraya oturuyorlar.

        Subaşı döviz gelirlerini artırmak için ihracata yoğunlaşıyor.

        Cirosunun yüzde 40’ı, aralarında endüstriyel orman zengini ülkelerden Kanada’nın yer aldığı 75 ülkeye yaptıkları ihracattan geliyor. Medium

        Density Fiberboard (orta yoğunlukta lif levha) kısaltılmışı olan MDF; tomrukların cips haline getirilmesinden sonra yapılan bir işlemle elde edilen tozun, yüksek ısı ve basınç altında levhalara dönüşmüş hali... Üzerine kâğıt kaplanan levhalar, mobilya sektöründe ara ürün olarak kullanılıyor.

        ENDÜSTRİYEL ORMAN AÇIĞI

        Türkiye, dünya MDF üretiminde Çin’den sonra 2’nci ülke konumunda.

        Laminant parke üretiminde de Avrupa’da 1’inci, dünyada 3’üncü sırada; aynı zamanda Almanya’nın laminant parke tedarik ettiği 2’nci ülke Türkiye.

        Türkiye’nin toplam 6 milyon olan metreküp MDF üretimine karşılık dünyada üretilen 100 milyon metreküp MDF’nin 60 milyon metreküpü Çin’de gerçekleşiyor.

        Ahşap ve ağaç inşaat malzemeleri toplam ihracatı 425.9 milyon dolar, ithalat 505 milyon doları aşıyor.

        Ambalaj malzemeleri de dahil olmak üzere orman ürünleri sektörü büyüklüğü 19 milyar dolara ulaşıyor.

        Türkiye’nin orman alanlarının (tartışmalı da olsa yüzde 29 olarak ifade ediliyor) yüzde 14’ünü oluşturan endüstriyel orman varlığını büyütmesi gerekiyor.

        Diğer Yazılar